Íme a „Stargate” projekt: ilyen lehet a világ legdrágább szuperszámítógépe?!

TECH HÍREK – A 2028-ra tervezett „Stargate” rendszer új szintre emeli a számítástechnikát és az adatkezelést…

 

 

A „Stargate” terv alapja a mesterséges intelligencia területén a legambiciózusabb szövetség, amely a Microsoft és az OpenAI között jött létre. A két vállalat 2019 óta működik együtt. Az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy a Bill Gates által létrehozott cég rendkívüli bizalmat szavazott a ChatGPT alkotóinak. Ez egy többéves szerződést eredményezett, amely évente dollármilliárdokat biztosít az utóbbi számára.

Sajnos azonban a szerződés egyik ösztönzője nem vált be, és a hatalmas befektetés ellenére sem sikerült utolérniük a Google-t.

Mint a Reuters egy friss publikációjában rámutat, a Microsoft és az OpenAI áll a „Stargate”, a mesterséges intelligenciával működő szuperszámítógép mögött. Utóbbi eszköz költségvetési történelmi léptékű: 100 milliárd euró. A szerkezet jelenleg a tervezés korai fázisában van. Ám néhány részlet már kiderült: mesterséges intelligenciával működő szuperszámítógép lesz, több millió újgenerációs chipnek ad otthont, és ha semmi baj nem történik, 2028-ra már működőképes lesz.

 

A „Stargate” példátlan beruházás az iparágban

 

Amint arra a Reuters tájékoztatójában rámutat, nincs példa arra, hogy egy szuperszámítógép létrehozására ilyen hatalmas beruházást eszközöljenek. Néhány hónappal ezelőtt Európa bejelentette, hogy szándékában áll építeni egyet. Ám az messze elmarad a „Stargate” által kínált képességektől. Valójában olyan területeken kell majd újítaniuk, mint a szerverállványok (sűrűbbek létrehozása) és a hűtés. Ugyanis a feltételezett számítási munkaterhelés hőnövekedést okoz, ami jobb szellőzést igényel.

Akárhogy is legyen, a szuperszámítógép létrehozásához szükséges beruházás kétszer akkora lesz, mint amekkora éves kiadást a Microsoft a globális Azure infrastruktúrával kapcsolatban feltételez. (Utóbbi esetében ez 50 milliárd euró.) Szándékuk azonban az, hogy létrehozzák a világ legerősebb mesterséges intelligenciával működő szuperszámítógépét. Ezzel egy olyan adatközpontnak adnak majd zöld utat, amely minden versenytársánál ambiciózusabb. Ami pedig az azt működtető chipeket illeti, már tárgyalnak az NVIDIA-val és az AMD-vel, hogy melyik technológiai óriást választják majd.

Forrás: Reuters

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu