Az OpenAI visszavágott Elon Musknak!

TECH HÍREK – Sam Altmanék szerint Musk azt mondta nekik, hogy elbuknak, erre csinált egy rivális céget, majd beperelte őket, amikor elkezdtek értelmes előremenetelt felmutatni.

 

Már írtunk arról, hogy Elon Musk beperelte az OpenAI-t és két társalapítóját, mert profitorientált céget csináltak belőle. Erre az OpenAI egy nyílt levélben reagált a Twitter, a Tesla és a SpaceX tulajdonosának. A levelet Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman, Sam Altman és Wojciech Zaremba, a cég társalapítói írták. A levéllel Elon Musk állításait akarják megcáfolni. Altman és Brockman 2015 végén kezdtek hozzá az egészhez, és 100 millió dollárt akartak gyűjteni. Erre Musk azt mondta, hogy azzal túl reménytelennek tűnnének, és nagyobb összeget kellene megcélozni, és 1 milliárd dollár legyen a cél; a hiányzó összeget kipótolta volna. Csakhogy Musk kevesebb mint 45 milliót adott, míg a többiek együtt 90 milliót adtak az OpenAI-nak.

2017-ben rosszul nézett ki a finanszírozási ügy, mert az általános mesterséges intelligencia (AGI) felépítéséhez hatalmas számítási teljesítmény kellett volna (évente sok milliárdnyi dollár), amit non-profitként lehetetlennek tűnt összehozni. Musk is egyet értett abban, hogy valamilyen profitorientált entitás létrehozása szükséges, és ő efelett teljes uralmat és vezérigazgatói akart. A tárgyalások közben elkezdte visszatartani a pénzét, de a többiek úgy vélték, hogy nem lenne jó, ha egy ember uralná az OpenAI-t. Ekkor Musk felvetette 2018 elején, hogy olvadjanak össze a Teslával, mert szerinte ez lett volna az egyetlen esély a Google ellen versenyben maradni. Február elején az OpenAI ezt elvetette, és Musk a hónap végére távozott a cégtől.

Az OpenAI ezután a ChatGPT használatáról beszélt, de nem kézzel fogható például az a kijelentés, miszerint akár 5,5 évvel felgyorsították Albánia EU-ba történő felvételét; hogy az Egyesült Államok Rhode Island államban könnyebben értelmezhetővé vált a műtétbe való beleegyezési dokumentum; vagy az, hogy Izland a GPT-4-gyel archiválja a nyelvüket. Musk nem bízik a Google-ben (és ezért hozta létre az MI-központú cégét, amiről már tudjuk, hogy xAI néven fut), és volt pár cenzúrázott komment, és bárcsak tudnánk, hogy kiről volt szó itt: „Sajnos az emberiség jövője [cenzúrázott] kezében van.” Talán nem akarja az OpenAI Musk összeesküvés-elméleteit publikálni. Musk szerint 0% esélye van az OpenAI-nak legyőzni a Google/Deepmind párost, neki pedig 1%.

Sutskever Musknak azt mondta, hogy minél közelebb jutnak a MI felépítéséhez, annál nagyobb értelme van annak, hogy ne legyen az AGI nyílt forráskódú. Az Open az OpenAI-ban azt jelenti, hogy mindenki profitálhat az MI hasznosságából, de az rendben van, hogy a tudományos részét ne osszák meg? Erre Musk annyit mondott, hogy igen. Az OpenAI szerint még hosszú az út előttük, és remélik, hogy ezek a rendszerek végül minden személynek erőt tudnak adni. Erre Musk válasza annyi volt a Twitteren, hogy nevezzék át magukat ClosedAI-ra, és visszavonja a pert.

Musk mostanában ClosedAI-s mémeket tweetel, és szerinte ha a kormányok az AGI felett átveszik a hatalmat, rosszabb lenne, de egyre inkább arról szól mindez, hogy melyik céget bízzuk meg az AGI fejlesztésével…

Forrás: PCGamer. OpenAI,

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu