A Majomember jól indított a kasszáknál, de vajon tartós lehet-e a sikere?

MOZI HÍREK – A Godzilla x Kong: Az új birodalom ismét uralta az amerikai jegypénztárakat, nagy fölénnyel megelőzve A Majomember és Az első ómen debütáló mozikat…

 

 

A Warner Bros. és a Legendary Entertainment szörnyfilmje 31,7 millió dollárt hozott a második hétvégéjén 3948 moziban. A jegyeladások a hatalmas, 80 millió dolláros debütáláshoz képest (egy ilyen méretű és léptékű sátorjátékhoz képest) 60%-kal csökkentek. A hazai piacon 132 millió dollárnál, világszerte pedig 361 millió dollárnál tartanak. Ám nem csak róla szólt a hétvége: megérkezett A Majomember (Monkey Man) és Az első ómen (The First Omen) is!

Dev Patel elsőfilmes rendező A Majomember című akcióthrillere 10,1 millió dolláros bevétellel a második helyen végzett 3 029 helyszínen, míg a Disney és a 20th Century „The First Omen” című természetfeletti előzményfilmje 8,4 millió dolláros bevétellel a negyedik helyen végzett 3 375 helyszínen.

A Majomember és Az első ómen is a streamingre készült, nem a mozivászonra. Dev Patel mozija eredetileg a Netflixnél készült, de a Universal Pictures 10 millió dollárért megszerezte a jogokat, miután Jordan Peele filmrendező (akinek produkciós cége forgalmazási szerződést kötött a Universal-lal) megnézte a filmet, és úgy érezte, megérdemli a mozis bemutatót. Az első ómen a Hulu számára készült. Ám a mozikba került, mert a horror megbízhatóan vonzza a mozikat, és a stúdiók számára általában anyagilag kifizetődőbb, ha a filmek előbb kerülnek a mozikba, mint a streamingre. Körülbelül 30 millió dollárba kerültek, így sem Az első ómen, sem A Majomember számára nem lesz borzasztóan nehéz a nyereségességhez vezető út a nagyvásznon való futásuk során.

A Monkey Man-t a közönség (B+ CinemaScore) és a kritikusok (86%-os átlagot ért el a Rotten Tomatoes-on) is jól fogadták, így a szájpropaganda segíthet a következő hetekben.

Az első ómen nem sokat lendített a nemzetközi jegypénztáraknál, ahol 9,1 millió dollárral indult. Így globálisan 17,5 millió dollárral kezdett. A film, a horrorfranchise hatodik része és 18 év óta az első új alkotás. A pocsék „C” CinemaScore-jával és 67%-os Rotten Tomatoes-eredményével nem mutat meggyőző teljesítményt. A horror műfajában nem szokatlanok ezek a langyos osztályzatok. Azonban a 10 millió dollár alatti debütálás nem túl biztató jel a kereskedelmi kilátások szempontjából.

 

Mit tervezhet Dev Patel és Jordan Peele A Majomember után?

 

Mivel A Majomember és Az első ómen a várakozások mögött landolt, nem sokat segítettek az év eleji lemaradás ellensúlyozásában. Összességében a Comscore szerint a box office bevételek 10%-kal elmaradnak a 2023-as évadhoz képest. Ez visszaesés a múlt hétvégéhez képest, amikor az észak-amerikai jegyeladások mindössze 6,3%-kal csökkentek.

A Majomember bemutatásával Patel régóta dédelgetett álma vált valóra: egy olyan film, amelyet már több mint egy évtizede meg akart csinálni.

Ám miután 2020-ban leforgatta az akciófilmet, amely egy fiatalemberről szól, aki bosszút akar állni édesanyja gyilkosai ellen, Patel attól tartott, hogy kedvenc projektje forgalmazás nélkül elsorvad. Egy streamingszolgáltató végül csendben kiadja. Aztán Patel levetítette a film egy korai változatát, és Jordan Peele, akit lenyűgözött, amit látott, producerként beszállt, hogy segítsen a „Monkey Man”-nek abban, hogy megkapja a szerinte megérdemelt megjelenést.

Ugyanakkor egyelőre kérdéses, milyen jövő várhat a filmre. Peele szeretne együtt dolgozni Patellel, de hogy ez egy Majomember-folytatás során valósul-e majd meg, vagy egy másik projektben, azt egyelőre nem tudni.

Forrás: Deadline, EW

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu