Théoden király kilovagolt: elhunyt Bernard Hill

MOZI HÍREK – Bernard Hill játszotta Edward Smith kapitányt James Cameron Titanicjában, illetve Théoden királyt A Gyűrűk Urában.

 

 

Bernard Hill színész, aki számos karakterszerepével vált ismertté, többek között Peter Jackson A Gyűrűk Ura című filmtrilógiájában Théoden királyként és James Cameron Oscar-díjas Titanicjában Edward Smith kapitányként, május 5-én elhunyt – közölte ügynöke, Lou Coulson. A színész 79 éves volt.

Hill az angliai Manchester munkásnegyedében, Blackleyben született 1944-ben, és katolikus bányászcsaládban nőtt fel, távol Hollywood csillogásától.

Színészi útja a Manchester Polytechnic School of Drama egyetemen kezdődött. Ezt hamarosan számos televíziós szerep követett az 1970-es évek közepén.

Hill nagy elismerést szerzett Yosser Hughes szerepével a BBC The Black Stuff című sorozatában és annak folytatásában, a Boys from the Blackstuffban. A mindig munkát kereső, kétségbeesett férfi alakítása az akkori Egyesült Királyságban uralkodó valódi munkanélküliségi válság szinonimájává vált. Karakterének állandó könyörgése, hogy valaki „aggyon má’ melót” („Gizza job”), a kor visszhangjává vált, amely az ilyen időkben a brit kultúra részévé vált. Hill kis képernyőn futó karrierje során olyan történelmi drámákban is figyelemre méltó alakításokat nyújtott, mint az Én, Claudius, és a John Lennonról szóló, személy hangvételű A Journey in the Life című filmben.

 

Bernard Hill mozis befutása ikonikus szerepekhez vezetett

 

Az 1980-as és 1990-es években Hill kiterjesztette látókörét a mozifilmek felé. Szerepelt többek között Richard Attenborough Gandhi című filmjében, majd később a The Bounty-ban.

Az 1997-es Titanicban Edward J. Smith kapitányként és A Gyűrűk Ura trilógiában Théoden királyként játszott szerepei jelentették azonban filmes munkásságának csúcspontjait, amelyek hozzájárultak egyedülálló Oscar-díjrekordjához.

Hillt illeti az az elismerés, hogy ő az egyetlen színész, aki két olyan filmben is szerepelt, amely 11 Oscar-díjat nyert! A színész számos műfajban szerepelt, a ParaNorman című animációs horror-vígjátékban nyújtott hangszerepléstől kezdve a Wolf Hall című történelmi drámasorozaton át a 2002-es A skorpiókirály című akció-blockbusterig és a 2008-as Tom Cruise-filmig, a Valkűrig.

Egyik utolsó szerepét a BBC The Responder című drámájában kapta, amelynek főszereplője Martin Freeman, és amelynek második évada a színész halálának napján debütál.

Hillnek szombaton az angliai Liverpoolban tartott ComicCon rendezvényen kellett volna megjelennie. Ám az utolsó pillanatban lemondta a szereplést. Még a szervezők is megosztottak egy üzenetet a közösségi médián, amelyben elárulták, hogy „megszakadt a szívük” a halálhír hallatán, és felajánlották a családjának a támogatásukat ezekben az időkben.

Lindsay Salt, a BBC Drama igazgatója közleményben tisztelgett Hill előtt:

„Bernard Hill utat tört magának a képernyőn, és ikonikus és figyelemre méltó szerepekkel teli, hosszúra nyúló karrierje hihetetlen tehetségéről tanúskodik. A Boys from the Blackstufftól kezdve a Wolf Hallon át a The Responderig és még sok más alkotásig nagy megtiszteltetés számunkra, hogy együtt dolgozhattunk Bernarddal a BBC-nél. Gondolataink a szeretteivel vannak ezekben a szomorú időkben.”

Forrás: BBC

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu