Hogyan kapcsolódhat a filmekhez a Dune: Prophecy, ha nem egy Frank Herbert-regényen alapul?!

MOZI HÍREK – A közelgő Dune: Prophecy című Max-sorozat kapcsolódik Denis Villeneuve filmjeihez, de nem Frank Herbert könyvén alapul.

 

 

Ebben az évtizedben eddig még nem volt olyan új sci-fi sorozat, amelyik Denis Villeneuve két Dűne-filmjének minőségét elérte volna. A sokak által a Csillagok háborúja, A Gyűrűk Ura és a Trónok harca keresztezéseként jellemzett Villeneuve-féle Dűne olyan blockbuster filmes eseményt nyújtott, amelyet csak akkor lehet elhinni, ha az ember átélte. A Dune: Prophecy című előzménysorozat 2024 őszén debütál a Maxon.

A Prophecy Villeneuve filmjeinek sikerére kíván építeni, bár egy maréknyi kulisszák mögötti részlet elválasztja a sorozatot az új Dűne-filmektől.

Ezek közül is elsősorban a Dune: Prophecy nem a Frank Herbert által írt Dűne-könyvek egyikén alapul. A következőket érdemes tudni róla.

 

A Sisterhood of Dune, amelyen a Prophecy alapszik

 

Tény, hogy a Dune: Prophecy nem Frank Herbert egyik Dűne-regényén alapul. Hanem egy másik Dűne-regényen, amelyet a szerző fia, Brian Herbert írt és adott ki Kevin J. Anderson társszerzővel közösen. Egy gyors háttér-összefoglaló erejéig: Frank Herbert hat Dűne-könyvet írt és adott ki, ezek közül az utolsó, a A Dűne Káptalanház (Chapterhouse: Dune) 1985-ben jelent meg, alig egy évvel azelőtt, hogy a szerző 1986-ban meghalt.

Több mint egy évtizeddel később azonban a Herbert-hagyaték bejelentette, hogy a szerző további Dűne-történetekhez készült számos vázlatát megtalálták, és hogy fia, Brian Herbert Andersonnal együtt fog dolgozni a történetek befejezésén és kiadásuk megkezdésén.

Az első ilyen új könyv az 1999-ben megjelent A Dűne: Az Atreides-ház (Dune: House Atreides) volt. Egy előzményregény, amely az egész Dűne-saga szempontjából központi szerepet játszó család történetét tárta fel. Az elmúlt 25 év során több mint 20 további Dűne-előzmény- és spin-off-regényt adott ki Brian Herbert és Anderson.

 

 

Dune: Prophecy

 

 

A Dune: Prophecy (legalábbis lazán) az egyik ilyen regényen alapul. Konkrétan a 2012-es Sisterhood of Dune-on. Ez a könyv volt az első része a Great Schools of Dune („A Dűne nagy iskolái”) sorozatnak. Utóbbi egy olyan trilógia, amely a Dűne-univerzum középpontjában álló titokzatos szervezetek – a Bene Gesserit (Sisterhood of Dune), a mentát ember-számítógépek (Mentats of Dune) és a Navigátorok Céhe (Navigators of Dune) – történetét tárta fel.

Ez mind jól hangzik, bár van egy elefánt a szobában, amivel foglalkozni kell: a Brian Herbert és Anderson által kiadott Dűne-könyveket általában sokkal gyengébb minőségűnek tartják, mint a Frank Herbert életében megjelenteket.

Bár minden bizonnyal megvannak a rajongóik, a legtöbb ilyen könyv tele van következetlenségekkel és ellentmondásokkal az eredeti Dűne-regényekhez képest. Ráadásul a történeteik sokkal kevésbé elgondolkodtatóak és előremutatóak. Ennek ellenére a Sisterhood az egyik erősebb könyvnek számít. (Bár még mindig messze van az eredeti regényektől.)

 

Denis Villeneuve is részt vett a sorozat készítésében

 

Visszakanyarodva a Dune: Prophecy-re, az eddigiek alapján az új sorozat csak néhány ötletet kölcsönöz a Sisterhoodból. Nem pedig ütemről ütemre adaptálja azt a történetet. A sorozat ugyanabban az univerzumban játszódik, mint Villeneuve Dűne-filmjei. A Bene Gesserit eredetét vizsgálja, körülbelül 10 000 évvel Paul Atreides születése előtt. Úgy tűnik, hogy a regény több kulcsszereplője is átkerül az élőszereplős sorozatba. Például a Harkonnen nővérek, Valya és Tula, akiket a sorozatban Emily Watson és Olivia Williams alakít. Azonban új karakterek is felbukkannak, mint például Javicco Corinno császár, akit Mark Strong alakít.

Amikor a Dune: Prophecy-n 2019 nyarán elkezdtek dolgozni – több mint két évvel azelőtt, hogy Villeneuve első Dűne-filmje a mozikba került volna – , a rendező szorosan kötődött a sorozathoz.

Villeneuve a spin-off sorozat több epizódját is rendezte volna. Míg Jon Spaihts (a Dűne és a Dűne: Második rész forgatókönyvének társszerzője) az egész projektet irányító showrunnerként kapott megbízást. Még ugyanabban az évben azonban Spaihts kiszállt a sorozatból. Állítólag azért, hogy jobban a Dűne-filmekre koncentrálhasson. Ám egyes hírek szerint a stúdió azért távolította el őt a projektből, mert elégedetlenek voltak a munkájával.

Végül új showrunnert alkalmaztak, és a Dune: Prophecy fejlesztése újra beindult. A sorozat gyártása 2022-ben kezdődött, a showrunner pedig Alison Schapker volt. Villeneuve azonban már nem vállalta az epizódok rendezését. Helyette Anna Foerster lépett a rendezői székbe, aki olyan sorozatokon dolgozott, mint a Westworld, a Jessica Jones és a Carnival Row.

 

 

MOZI HÍREK - Előfordulhat, hogy az HBO Max visszatérése az Arrakisra kicsit késik - vagy meg sem történik soha... The Sisterhood Dune: Prophecy

 

 

A WB megpróbálja franchise-zá bővíteni a Dűnét?!

 

Úgy tűnik, Villeneuve csak három Dűne-film rendezése mellett kötelezte el magát. Ám a WB Discovery-nek nyilvánvalóan nagyobb ambíciói vannak a sorozattal kapcsolatban. A Dune: A Prophecy a stúdió első kísérlete arra, hogy kiderítse, érdeklik-e a közönséget másfajta Dűne-történetek. Ha a sorozat sikeres lesz, nem kétséges, hogy hamarosan további évadok következhetnek.

Ráadásul a Dűne története az egyik legsűrűbb és legrétegesebb a nagy fikciós sorozatok közül, így nincs hiány anyagból, amit ki lehetne bányászni új történetekhez.

Nagyon valószínű, hogy a WB Discovery a Trónok harcához hasonlóan tekint a sorozatra. Utóbbiakban egy sokkal felnőttebb fajta fantasy történetmesélésről van szó, amelyből számtalan különböző spin-offot és új történetet gyárthatnak. Hogy ez jó vagy rossz hatással lesz-e a Dűne-sorozat hosszú távú egészségére, azt még nem tudjuk. Ám a megrögzött Dűne-rajongók már most izgatottan várhatják a közeljövőt. A Dune: Prophecy 2024 őszén érkezik.

Forrás: The Mary Sue, GameRant

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu