Ilyen folytatást kaphatott volna Van Damme hírhedt Street Fighter filmje?!

MOZI HÍREK – A Van Damme-féle Street Fighter és végül elkészült „folytatása” remek példája annak, hogy Hollywoodban minden rossz, ami a videójátékokkal történik, még rosszabbá is válhat…

 

 

Meglepő látni, hogy az 1994-es, Van Damme nevével fémjelzett Street Fighter („Streetfighter – Harc a végsőkig” – tekintsünk most el ettől a remek magyar címtől…) a rossz sajtó és a forgatás katasztrófájáról szóló hírek sokasága ellenére végül mégis elég nyereséges hollywoodi kasszasiker lett. Nem tudjuk, hogy a készítők igyekeztek-e folytatást adni a filmnek rögtön a megjelenés után.

Azonban 2003-ban arról szóltak a hírek, hogy Jean-Claude Van Damme újra eljátszaná Guile szerepét egy állítólagos Street Fighter II-ben, amely azonban nem valósult meg.

Az igazat megvallva, erről a soha meg nem valósult projektről meglehetősen kevés információ áll rendelkezésünkre. Ám néhány apró részletet tudunk az akkori híradásokból. Például Dolph Lundgren, aki a Rocky IV-ben Ivan Dragót alakította, annak idején utalt arra, hogy Van Damme mellett fog szerepelni ebben a filmben. Holly Valance, egy másik hírhedt verekedős játék „adaptáció”, a DOA: Dead Or Alive sztárja is szóba került állítólag Kylie Minogue helyettesítésére.

 

„Csak olyasmit akarok csinálni, amire büszke vagyok”

 

Aztán lehúzták a rolót. A Universal Pictures nem lépett az ügyben, és végül elvesztette a videójáték filmes jogait. Ezek végül a 20th Century Fox kezébe kerültek, akik ugyanabban az évben, amikor úgy döntöttek, hogy a Dragonball Evolutionnal terrorizálják a közönséget, egy olyan filmet készítettek, amelyet a Capcom címért rajongók nagy része még jobban megvetett. A címe? Street Fighter: Chun-Li legendája (Street Fighter: The Legend of Chun-Li). Habár semmi köze nem volt az 1994-es filmhez, Jean-Claude Van Damme eredetileg szerepelt volna benne. A színész később megosztotta, hogy miért utasította vissza a szerepet:

„Felhívtak a folytatás miatt, és jól megfizettek volna érte. De én nem akartam megcsinálni. Elég pénzt kerestem már, és nem akarok megcsinálni egy filmet, aztán hazamenni, és nem érezni jól magam benne. Az élet rövid. 47 éves vagyok. Még 10 évem van arra, hogy a lehető legjobb legyek (…) Csak olyasmit akarok csinálni, amire büszke vagyok” – nyilatkozta az MTV-nek 2008-ban.

Nem tudjuk, hogy a Street Fighter: The Legend of Chun-Li esetében javított volna-e bármit is a narratíva szintjén Van Damme jelenléte.

Ám tekintve, hogy a film végül hatalmas bukás lett, lehetséges, hogy egy felismerhető arc a szereplőgárdában segíthetett volna egy kicsit növelni a közönség érdeklődését. A film 50 millió dolláros befektetés után mindössze 12,8 millió dollárt hozott. Lényegesen kevesebbet, mint az 1994-es film.

 

Street Fighter Van Damme nélkül, de egy Smallville sztárral

 

A Street Fighter: The Legend of Chun-Li vonzereje abban rejlett, hogy a Street Fighter IV egyfajta spin-offjaként mutatták be. Valójában úgy tűnt, hogy a projekt egy még nagyobb terv része volt, hogy elmeséljék a karakterek eredetét. Ebben az első részben Chun-Li-vel kezdték, akit a való életben egy akkoriban nagyon híres fiatal színésznő, Kristin Kreuk (Smallville) alakított

Kevés olyat mondhatunk a filmről, amit a kritikák ne mondtak volna már el. A Rotten Tomatoeson mindössze 3%-os átlagajánlóval rendelkezik. Ez mindenképp reális, elfogulatlan értékelés. Az eredeti Street Fighter filmben legalább arra kísérletet tettek, hogy a karakterek hasonlítsanak a Capcom videojátékában szereplő karakterekre. A The Legend of Chun-Li minden, csak nem SF. Valószínű, hogy egy Van Damme nevével fémjelzett folytatással jobban jártunk volna.

Forrás: IGN, MTV

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu