Egy Dragon Ball-karakterről másolhatták Shadow the Hedgehog-ot – de mit mond a SEGA?! [VIDEO]

Iizuka szerint Shadow the Hedgehog-ot nem Vegeta ihlette, ám a rajongók bizonyítékot találtak ennek ellenkezőjére…

 

 

Lehet, hogy a Sega 2024-et az „Árnyék” – vagyis Shadow – évének nyilvánította, de Shadow the Hedgehog azóta élvezi a piros-fekete korszakába lépő óvodások imádatát, mióta 2001-ben először kikiáltotta magát a végső életformának. És ki hibáztatná őket? Shadow olyan, mint a hősök sötét tükör archetípusának platóni ideálja: Mogorva, vonakodó hős, állandóan a felsőbbrendűségét hirdeti, miközben menőn néz ki. Igazából, most, hogy belegondolok, ez pokolian hasonlít egy bizonyos űrharcos hercegre…

Nem mi vagyunk az elsők, akiknek feltűnt a hasonlósága a Dragon Ball Vegetájával. Egy gyors keresés, és rájössz, hogy a rajongók körülbelül olyan régóta vitatkoznak azon, hogy Vegeta ihlette-e Shadow-t, mint amióta vitatkoznak azon, hogy Super Saiyan Goku ihlette-e Super Sonic-ot (valószínűleg, bár az apokrifek szerint Toriyama sosem panaszkodott emiatt).

Ámbár számunkra nyilvánvalónak tűnhet, hogy Shadowban van egy kis Vegeta, a Sonic Team igazgatója, Takashi Iizuka szerint ez nem így van.

A hétvégén az Anime Expo 2024-en a Sega tartott egy panelt a Sonic x Shadow Generations népszerűsítésére. Ennek során Iizukát arról kérdezték, milyen inspirációk alapján alakult ki Shadow dizájnja és karaktere a Sonic Adventure 2 fejlesztése során. A tolmácson keresztül válaszolva Iizuka elmondta, hogy Shadow szerepét, mint Sonic sötét riválisát a ’90-es évek amerikai antihősei befolyásolták. Különösen Spawnt említette, ami az általános vörös-fekete éles jelleget magyarázza. A panel házigazdája, Zeno Robinson azonban elmondta, hogy megkérdezte Iizukát arról a régóta tartó feltételezésről, hogy Shadow-t Vegeta ihlette. Utóbbit Iizuka vehemensen tagadta. Megismételte ezt a tagadást a közönségnek, és a fejét határozottan megrázva javította ki a feljegyzést. A Sonic Team, úgy tűnik, Vegeta-mentes zóna.

 

 

Shadow the Hedgehog / Sonic / Dragon Ball / Vegeta / SEGA

 

 

Bizonyíték van rá, hogy Shadow the Hedgehog-ot bizony Vegeta ihlette?!

 

Kivéve persze, ha megnézzük a Sega saját koncepciórajz anyagait. Nem sokkal a panel sugárzása után a rajongók a Twitteren cáfolták Iizuka Vegeta-tagadását. Ráadásul bizonyítékkal is rendelkeztek. 2017-ben a Sega a Cook & Becker kiadóval karöltve kiadta a hivatalos Sonic the Hedgehog 25th Anniversary Art Bookot. A könyv 1991-ig visszamenőleg gyűjtött össze koncepciórajzokat és hivatalos illusztrációkat – köztük Shadow korai koncepcióit a Sonic Adventure 2 fejlesztéséből.

A korai koncepcióvázlatok egyik oldalán, amelyek közül néhányat az Anime Expo 2024 panelen mutattak be, egy sor karakterfejlesztési jegyzet található, az utolsó sor kandzsikkal a „ベジータ”, vagyis „Bejīta” – vagy ahogy mi írnánk magyarul, „Vegeta”.

Még bizarrabb, hogy a Twitter felhasználó @GeoffItaliano szerint a Sega ugyanezt a koncepciórajzot mutatta be az Anime Expo Sonic x Shadow Generations eseményén. Csakhogy ott állítólag egy kis plakátot helyeztek el feltűnően közvetlenül a Vegeta felirat fölött! Talán meg tudom érteni, hogy nem akarják nyilvánosan megerősíteni, hogy a karakterüket egy másik IP befolyásolta. De ez különösen ügyetlen próbálkozásnak tűnik a Sonic Team cenzorai részéről. Képzeld el, hogy Vegeta mit érezhet. Goku már így is mindenben jobb, és most még őt is kiírják a Sonic the Hedgehog történetéből? Nincs igazság a galaxisban…

Forrás: YouTube, Sonic Magazine, X

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."