Ellentámadásba lendül a Google az Epic Games ellen!

És mindezt úgy teszi az Alphabet alá tartozó cég, hogy az Apple gondolatmenetét követi: szerintük az Epic főleg a hatalmas anyagi haszon miatt teszti azt, amit.

 

Az ellenkereset kiemeli, hogy a Project Liberty miatt indult az egész. Ez volt a Tim Sweeney vezette cégnek, az Epic Gamesnek azon sémája, amiben a Fortnite Androidos és iOS-es változataiba alternatív fizetési megoldásokat rakott. Ezt a két techcég elutasította, majd kirúgta az Epic játékát a saját app store-jából, amire az Epic egy PR-kampányt indított (hogy mi az ő oldalukra álljunk), beperelve az Apple-t és a Google -t.

Az Androidon nem kötelező a Google Play használata az appok letöltéséhez és terjesztéséhez (de a fizetési rendszerben muszáj a cégét használni). A Google ügyvédjei szerint az Android az appok fejlesztőinek és az okostelefonokat használóknak a nagy riválisokkal szemben több nyitottságot és választási lehetőséget ad. Aztán jön a formális szakzsargon, miszerint kilenc pontban szólnak fel az Epic állításaival szemben, és sok esetben az Apple-éhoz hasonló álláspontot képvisel a Google, ami azt állítja, hogy miután az Epicnek nem volt elegendő a jelentős Androidos haszon, mégis egy olyan jogi megállapodást kötött velük, amit sosem akartak Sweeney-ék betartani, és ezzel megvezették a céget, elfedve a valós akaratukat. Emiatt még a mai nap is tartó jogi és PR-os konfrontáció alakult ki a két fél között.

A Project Liberty-vel a Google szerint két dolgot akart elérni: egyrészt egy rendszerszintű változást, amivel Sweeney cége nagy anyagi jövedelemre tenne szert, és ezzel akarja Sweeney készülőfélben levő metaverzumát megvalósítani, csak ebben az Apple és a Google szabályzatai akadályoztatják őt. A Google úgy véli, hogy a cégen belül az Epic a Fortnite-ot úgy remélte feltámasztani és új életre kelteni, hogy a fejlesztő játékosok új tartalmakat készíthettek volna, és az ebből származó jövedelmen osztozhattak volna. Az Epic saját dokumentumai szerint a terv az volt, hogy szinte alapból harcra készültek a Google-val szemben.

Mark Rein, az Epic társalapítója azt jósolta, hogy több mint 50%-os esélye van annak, hogy ha az Epic a közvetlen fizetési módszerét helyezi a játékába (kisasszézva a 30%-os mikrotranzakciós haszonkulcsok elől), akkor a Google és az Epic kb. azonnal eltávolítja a Fortnite-ot a saját app store-jukból, míg Daniel Vogel, a cég egyik vezető igazgatója is kiemelte, hogy az új játékosoknak emiatt azonnal elérhetetlenné válik a battle royale legújabb buildje. Az Epicnek komolyabb tervei voltak augusztusra, és nyilvánosan ki is mondták, hogy élvezni fogjuk a tűzijátékot. De kiderült, hogy néhány mérnök, illetve egy belsős biztonsági csapat megpróbálta „meghackelni” a közvetlen fizetést magával hozó frissítést, hogy a Google és az Apple ne legyen képes a hotfix valódi célját felfedni a benyújtás pillanatában. Sweeneyék analitikus eszközökkel meghatározták azt is, hogy hány játékos kapná meg a frissítést annak aktiválásakor.

Az Epic ugyanazon a napon perelte be a Google-t, amikor is megsértette a fejlesztői megállapodást a közvetlen fizetési módszerének behozatalával, ekkor a Google kirúgta a Fortnite-ot a Google Playről, mire az Epic egy negatív fogyasztói reakciókra felkészült kampányt indított, ugyanis tudta a cég, hogy a saját döntése miatt történnek ezen események. Az Epic tudta, hogy jogosan nézhetik a játékosok mohónak Sweeney-éket, mire ők elkezdték 20%-kal olcsóbban a mikrotranzakciókat ajánlani a közvetlen fizetési rendszerükben, „átadva a kedvezményt a játékosoknak”, kiemelve, hogy ha a Google haszonkulcsa nem lenne a képletben, akkor is olcsóbb mikrotranzakciók lennének. Ezekkel a kijelentésekkel akarta az Epic negatívan felfesteni a Google-t, elterelve a figyelmet az Epic szerződésszegéséről.

A Google egy bírósági tárgyalást követel amellett, hogy eltávolíthassa a Fortnite-ot a Google Play Store-ból, plusz az Epic fejlesztői fiókját is kiiktatná a szerződésszegés miatt. Azt követeli a cég, hogy a Google-t ért kár mellett az ügyvédi díjakat és a kamatot is fizesse ki az Epic, aminek be kéne ismernie a „kínpadon”, hogy jogosulatlanul gazdagodott meg az ügy során. A „gugli” emellett még végleg el is tiltaná az Epicet a külsős fizetési módszerek használatától. Mivel az Apple is hasonló irányokat követ (és sikerrel), itt ki is lehetne mondani, hogy a két techcég egy követ fúj…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu