Angyalok és démonok

Tom Hanks ismét visszatér, mint a rettenthetetlen Robert Langdon professzor, hogy ezúttal az Illuminati nyomába eredjen. A második Dan Brown regényadaptáció talán még inkább könyvízűre és sikeredett, ráadásul ezúttal elég kiszámítható is.

Az Angyalok és Démonok a két regény szempontjából kronológiailag előrébb van, mint a Da Vinci kód, bár a film inkább nem is feszegeti ezt a kérdést. Langdon professzor ezúttal egy sorozatgyilkos nyomában liheg, aki egy fizikus, Leonardo Vetra meggyilkolása után sorra intézi el rendkívül kegyetlen módon a Vatikán bíborosait. Rituális gyilkosságokról van szó és mindegyik holttesten a híres középkorban alakult, titkos szervezet, az Illuminati jele található.

(Hogy mi is volt az Illuminati, az a linkre klikkelve megtudhatjátok.)

Langdon mellé a meggyilkolt professzor csinos lánya, Vittoria Vetra is betársul és ketten erednek a profi gyilkos nyomába.

ps4pro.eu_angels_demons_2
Illuminati!

A sztori igazából izgalmasabbnak hangzik, mint amilyen a film első szakaszában. Bár imádom a középkori eredetű történeteket és rejtélyeket, itt eleinte olyan sótlan és unalmas párbeszédeken keresztül próbálják ezeket lenyomni a néző torkán, hogy majd elaludtam rajta. Később azért beindulnak az események, de hogy eleinte nem rágtam le a tíz körmömet, az enyhe kifejezés.

A probléma szerintem továbbra is az, hogy Ron Horward képtelen valahogy kimenekülni a „könyvízű” stílus csapdájából, pedig egy film feladata nem az, hogy mondatról mondatra, jelenetről jelenetre visszaadja az eredeti alkotást. Ráadásul a regény ismerői mesélték, hogy fontos dolgokat változtattak meg ez eredeti történethez képest, szóval annyira nem is volt érdemes ennyire ragaszkodni hozzá.

ps4pro.eu_angels_demons_3
Nem egy Rózsa neve…

A film sztorija némileg emlékeztetett a Rózsa neve című klasszikus Umberto Eco regényre és a belőle készült Sean Connery filmre, de vesztére, mert az klasszisokkal jobb volt. Hogy miért? Nos, egyrészt az intellektuális nyomozó figurája itt Sean Connery-vel ellentétben dögunalmas: Tom Hanks a szokásos módon egyfajta figura eljátszására képes: Tom Hanks-ére.

Még szerencse, hogy itt van Ewan McGregor, aki tényleg rendkívüli színészi tehetségével képes bebizonyítani, hogy a Transpotting vagány narkósa, vagy Obi Wan Kenobi után is bele tud bújni egy egész másféle karakter bőrébe. A csinos, feketehajú Ayelet Zurer is jól játssza Vittorira Vetra szerepét. Ugyanakkor a többi egyházi karakter elég semmitmondó és unalmas, és a sorozatgyilkos sem tartozik a legérdekesebb szereplők közé.

A filmnek persze volt megint egy kis egyház-ellenes (vagy legalábbis az egyházat némileg piszkáló) „bukéja”, ahogy azt már Dan Brown-tól megszokhattuk, és bizonyos körök prüszkölnek is a filmre rendesen, de azért összességben elég ártalmatlan.

Az író természetesen ismét olyan történeti elemeket használt fel, amelyeket a történelem csak félig igazolt: az Illuminati például egy nagyon rövid ideig fennmaradt szervezet volt az 1700-as évek végén, de hát végül is fikcióról van szó, így ennyi belefér.

GE DIGITAL CAMERA
Angyali vagy démoni?

Az Angyalok és Démonok összességében azért nézhető film, csak első szakaszt kell kibírni elbóbiskolás nélkül. A sztori elég kiszámítható a karakterek sem túlzottan eredetiek – még szerencse, hogy pár jó színész (főleg McGregor) megmentik az egészet. Aki szereti Dan Brown-t, szerintem azért ne hagyja ki, végül is egész korrekt adaptációról van szó.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu