Darksiders: Warmastered Edition – Háború friss köntösben

TESZT – Jó hét évvel az eredeti után a THQ Nordic – akik a legutóbb a The Dwarves-szal szépen leszerepeltek – elővette az első Darksiderst, igaz, azóta a THQ csődbe ment (a legtöbb IP-t a Nordic vette meg hamvaikból), a Vigil Games feloszlatásra került, miközben mi a harmadik részre várunk. Addig elszórakozhatunk mindkét felújított kiadással, hiszen egészen jók lettek!

 

Szegény Háború – hiába az Apokalipszis négy lovasának egyike, megbízatását túl korán kezdte el, amiért megbüntették. Természetesen „hősünket” átejtették a palánkon, ő meg nem akar erőtlenül, reménytelenül a túlvilágon, így egy démon (akinek magyarul Figyelő lenne a neve), név szerint Watcher megszállja és felügyeli az eseményeket, és egy kis Zeldás biccentéssel a Káoszevő kardot is megszerzi, de a kerettörténet tipikus (igaz, ez ebben az esetben nem gond): bosszúállás, újratanulva mindent. A bibliai beütés tetszetős, és ez másutt is felüti a fejét.

God of War? War of War! (Avagy Háború Háborúja, elfogadható sebességben…)

Játékmenetében többnyire egy God of War-klónnak tekinthető a Darksiders, de 2016 végén, miközben annak a franchise-nak (is) az új részét várjuk, talán nem akkora bűn, mint 2010 elején eredetileg volt a PlayStation 3-on. A hack ‘n’ slash műfaj megérdemelne egy új, remek játékot, és talán pont a Darksiders vagy a God of War valamelyike lehet az, amire örömmel bólinthatunk a jövőben. De az még a jövő zenéje.

A leadben ezúttal kiemeltem az elfogadható sebességet. Nos, technikailag emiatt is ütősebb a Warmastered kiadás: a 720p30 helyett a 1080p és a többnyire 60 képkocka másodpercenként megváltoztatja a csatateret. Bár valamelyest nehéz egy-két rész, de nem annyira kemény a dió, mint 6 évvel ezelőtt. Grafikailag is kifejezetten minőséginek tartom az ugrást, sőt, szerintem a PlayStation 4-es kiadás még a PC-s változattal is lazán felveszi a kesztyűt, bár a Warmastered PC-n még mindig komolyabb produkciónak tekinthető. Itt egy kis összehasonlítás, érdemes megtekinteni:

Vizualitásában a Warmastered változat megőrizte azt a kecses báját, ami olyan jóvá tette a hangulatot 2010-ben. Képregényszerűnek mondanám, jobb árnyékokkal, jobb textúrákkal és a nagyobb tempó miatt még pörgősebb akciójával pedig már-már egy kötelező vételnek is tekinthetném… de sajnos nem tökéletes az eredmény.

„Start the War”

A játék nem csak hentelésből áll (így ANNYIRA nem lesz unalmas), mert vannak megoldani puzzle-k is. Ezekhez vagy féreglyukakat, vagy dimenziók közötti utazást is igénybe vehetünk – valamiért nekem az utóbbi a Legacy of Kain: Soul Reavert juttatta az eszembe -, és nem kell sok idő ahhoz, hogy intuitív módon megtudjuk, hogy mikor mit is kell csinálnunk.

Ez úgy a harcra is ráilleszthető: egy gombos, majd glory killes (hiába, a DOOM után ez a kifejezés a fejemben ragadt) kivégzéses, aztán persze lassan megtáposodunk és szerzünk több új fegyvert is. Én picit túlzottan is defenzíven játszottam… de nem baj, a Red Bull szellemszárnyakat ad, mert így tovább tudunk jutni a szakadékok felett is.

Szakadékok pedig vannak tömkeleggel: a Föld nem az, aminek mi megszoktuk. Joe Madureira képregényes munkássága az apokaliptikus látványvilággal ötvözve remek eredményt nyújtanak fel még idén is, és az akció közben megszokjuk az eleinte fura, de gyorsan szívünkbe lopakodó mixtúrát.

Elkéstem a hangommal

Itt a Warmastered változat hibája. A jelenetek párbeszédei szinte soha, egyetlen alkalommal sem voltak szinkronban. Ide-oda elcsúszott az egész, ami csúfosan fest. Nincs annál röhejesebb, amikor már hentelünk, DE MÉG MEGY A BESZÉD. Jesszus, és a játék később is jött ki a kelleténél!

De mégis, a Darksiders: Warmastered Edition bár tartalom tekintetében elmarad a második résztől, 20 dolláros/eurós árával (kb. 6-7 ezer forint) mégis egy remek vétel lehet. 14-15 órányi játékmenetet kínál, és bár többnyire tényleg csak egy God of War klón, a vizualitása és az eredetihez képest szépen feljavított grafikája miatt érdemes kipróbálni. (A THQ Nordictól tanulhatnának a többiek: aki megvette régebben a Darksiders franchise packot például – nekem asszem 3000 forint volt 2 éve? – PC-n, ingyen megkapta mindkét részt felújítva is…)

-V-

Pro:

+ Az eredetihez képest szép grafikai tuningot kapott, és a frame rate is korrekt
+ A történet és a főszereplő nem unalmas
+ Hangulatos, erre rájátszik a vizualitás is

Kontra:

– Az audió elcsúszik a jelenetek alatt… ezt nem lehetett volna kiküszöbölni?
– Megunható lehet egy kis idő után a monoton hentelés
– Továbbra is az, mint 6 éve: egy God of War-klón…


Kiadó: THQ Nordic

Fejlesztő: Kaiko / Vigil Games

Stílus: Hack ‘n’ slash, 3D platformer

Megjelenés: 2016. november 29.

Darksiders: Warmastered Edition

Játékélmény - 8.2
Grafika - 8.8
Történet - 8.3
Zene/Audió - 7.1
Hangulat - 8.1

8.1

KIVÁLÓ

Megbékéltem Háborúval!

User Rating: 3.8 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu