Három éven belül hatalmasat fog növekedni az MI-s PC szegmens!

TECH HÍREK – 2027-re nagyon nagy növekedésnek lehetünk szemtanúi a mesterséges intelligenciára képes számítógépek eladásában, és ennek hajtóereje a Counterpoint Research szerint a generatív, azaz tartalomalkotásra képes MI lesz.

 

A PC-ket több évtizede használjuk a legfontosabb termelékenységi eszközként, de most a mesterséges intelligenciára építő PC-k új korszakába lépünk, köszönhetően a generatív MI fellendülésének. A globális PC-piac készletkorrekciója és keresletgyengülése már normalizálódott, és már a pandémia hatásait nagyrészt figyelembe vették. Mindez viszonylag egészséges hátteret teremtett a PC-ipar átalakításához. A Counterpoint becslése szerint a 2023-2027 közötti időszakban közel félmilliárd MI-képes laptopot fognak értékesíteni, és az MI-s PC-k felélesztik a cserekeresletet.

A Counterpoint a tartalomallkotó MI-s laptopokat három kategóriába sorolja (alap, fejlett, MI-képes) a számítási teljesítmény különböző szintjei, a megfelelő felhasználási esetek és a számítási teljesítmény hatékonysága alapján. Az elemző cég úgy véli, hogy a már piacon lévő MI-alap laptopok alapvető feladatok elvégzésére alkalmasak, de nem teljesen lehet generatív feladatokra alkalmazni. Az idei évtől kezdődően felváltják őket a fejlett és MI-képes modellek, amelyek elegendő TOPS (tera művelet/másodperc) teljesítményű, NPU (neurális feldolgozó egység) vagy GPU (grafikus feldolgozó egység) által hajtott processzorral rendelkeznek a fejlett generatív MI-feladatok megfelelő elvégzéséhez.

„A Counterpoint előrejelzése szerint a fejlett laptopok (amelyek az MI-s laptop szegmens többségét fogják alkotni) penetrációja a következő két évben felgyorsul, ahogy a chipgyártók a generatív MI-s képességeket a mainstream szintekre emelik. Az ilyen felhasználási esetek elterjedésével a következő néhány évben az élen vagy a felhőben, illetve hibrid módon, a generatív MI de facto és kötelezően szükséges képességgé válik a PC-szegmensben. A megfelelő eszközök és ökoszisztéma kiépítése kulcsfontosságú lesz az elfogadáshoz. Az olyan szereplők, mint a Qualcomm, már felgyorsították a fejlesztői evangelizációt olyan partnerekkel, mint a Microsoft, az Hugging Face és egy sor fejlett MI Stack eszközkészlet.

Míg a teljes laptoppiac 2023-2027 között ~3%-os CAGR-t fog regisztrálni, az MI laptop szegmens 59%-os CAGR-rel fog növekedni. A fejlett félvezető tartalom a számítástól a memóriáig pozitív ASP (átlagos eladási ár) növekedést fog eredményezni az újabb generatív MI képességekhez kapcsolódóan, ami a fogyasztók számára a korábbinál nagyobb értéket jelent. Emellett becsléseink szerint 2027-ben a fejlett generatív MI-alkalmazások futtatására képes MI-laptopok minden negyedik eladott laptopból három darabot tesznek majd ki,” írta William Li senior elemző.

A generatív MI-s számítás kezdetben a fellhőre támaszkodott. Nagyobb számítási kapacitást és teljesítményt igényel a model edzésétől a másodpercenkénti milliónyi lekérdezésig, de ez nem fenntartható semmilyen szemszögből sem, ezért lesz fontos a helyi feldolgozásban az arány növekedése, de a jobb munkahatékonyság, adatvédelem és biztonság is fontossá válik…

Forrás: WCCFTech, Counterpoint Research

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu