Az öt leggazdagabb videojáték vállalkozó a Forbes szerint

Ázsiai iparmágnások uralják a listát… no és a testes úriember, aki háromig sem tud számolni…

Nemrég tudtuk meg, hogy Gabe Newell, a Valve Corporation alapítója a 100 leggazdagabb között található az Egyesült Államokban a Forbes szerint.  Ez azt is jelenti, hogy a videojátékiparban is a legtehetősebb? Nem, bár erősítette a pozícióját nemrég és növelte a vagyonát 1.4 milliárd dollárral, melynek köszönhetően a harmadik leggazdagabb üzletember a játékszektorban. No de ki az első kettő? És az utána következő kettő?

  1. William Ding (Kína)

16,6 milliárd dollár. 74. pozíció a Forbes listán.

William Ding, Ding Lei Kínában a NetEase alapítója és vezérigazgatója, amely 1997 óta működik Kínában. A híres keresőmotornak köszönhetően a vállalat híressé vált Kínában, de meggazdagodását a Massive videojátékos cégnek is köszönheti. A cég legjelentősebb sikereit a Fantasy Westward Journey-al, az Új Ghosttal, a Tianxia 3-am vagy a régi klasszikusok újabb változataival érte el a jelenlegi mobiltelefonokon, amelyeknek köszönhetően Ding Lei milliókat kaszált. Emellett napjainkban ő forgalmazza a World of Warcraftot, a Overwatch-ot és a Minecraftot forgalmazói Kínában.

  1. Kwon Hyuk-Bin (Dél-Korea)

6,3 milliárd dollárral a 268-as pozíciót érte el a Forbes listában.

Kwon Hyuk-Bin a Smilegate vezetője, amelyet a 2002-ben alapított, és a CrossFire, az egyik legnépszerűbb FPS játék kiadója Ázsiában. A Remedy, az Alan Wake vagy Max Payne alkotói fejlesztik majd a CrossFire 2-őt, amely a versenyképes multiplayerre is koncentrálódik. Természetesen más műfajokra és platformokra is koncentráltak, de a CrossFire felhasználói bázisa milliókra rúg. A berlini iroda megnyitását követően az elkövetkező hónapokban európai terjeszkedésre számíthatunk.

  1. Gabe Newell (USA)

5,5 milliárd dollárral a 326-os pozíciót őrzi a Forbes listában.

Gabe Newellnek nem kell bemutatkoznia nyugaton. Nemcsak a Valve apja, de a világ egy leghíresebb videojátéksorozatának, a Half-Life-nak is a vezető fejlesztője, illetve az online áruház, a Steam mögött is az ő cégje áll. A vagyona folyamatosan nő, szóval több mint valószínű, hogy a második helyet Kwon Hyuk-Bin nem sokáig fogja tartani. Az elsőt elérni már sokkal bonyolultabbnak tűnik, figyelembe véve a kínai NetEase erejét.

  1. Kim Jung-Ju (Dél-Korea)

5 milliárd dollárral 383. a Forbes listán.

Az igazságosszolgáltatással kapcsolatos zűrös ügyei ellenére a szerencsés (és vagyonos) Jung-Ju változatlanul a negyedik a Nexon folyamatos sikereinek köszönhetően. A céget 1994-ben készült, jelenleg Japánban, Tokióban van a székhelye és olyan címekért felelős, mint a MapleStory vagy a Combat Arms. A Nexon köszönhetően a nyugaton sikeres játékok Dél-Koreába is megérkeztek és ott is szépen jövedelmeznek. A cég következő nagy sikere várhatóan a Durango, amely megpróbálja forradalmasítani az MMORPG műfajt okostelefonon.

  1. Shi Yuzhu (Kína)

3,4 milliárd dollárral a 645-es pozíció a Forbes listában.

Shi Yuzhu, a Giant Interactive Entertainment, egy kínai MMO videojáték-cég főnöke, amelyet 2005-ben adta ki először a Zhengtu Online-t. A számítógépeken és mobiltelefonokon elindított ZT játékcsalád felhasználók millióinak a kedvence a szocialista országban, Shi és cégének sikerét is jelenti.

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu