Armed and Dangerous – Serious Sam beájulna [RETRO – 2004]

RETRO – Hasfalt szaggató humor és eszement akció (a jelzők felcserélhetőek…): ez a Giants-ről elhíresült Planet Moon receptje legújabb üdvöskéjénél is. Ezúttal egy gyilokgép bandita, egy tearajongó android, egy robbanásszak(szag?)értő vakond, valamint egy látáskárosult, ám messzi földön is legendásan büdös próféta közös kalandjaiban vehetünk részt. Szólj az egerednek: nagy strapában lesz része…

 

Régóta tudjuk, hogy nem könnyű humoros akciójátékot készíteni: ha tényleg könnyesre röhögjük magunkat, az feldobhatja az unalmasabb hentelős részeket, ám egy-egy gyenge vicc nagyon odavág a jól kidolgozott játékmenetnek is. A 2000-ben megjelent Giants: Citizien Kabuto szerencsére nemcsak a változatos, többféle karaktert és mozgásrepertoárt is felvonultató akcióval, a fantasztikusan látványos grafikával és néhány egészen egyedi ötlettel került az élvonalba, hanem a poénok terén is sikeresen vette az akadályt.

Háromévnyi hallgatás után a fejlesztőcsapat az Armed and Dangerous-szel tér vissza: lássuk, át tudta-e ugrani az általa oly magasra állított lécet.

Rózsa Sándorék lézerpuskával

Mielőtt azonban belemerülnénk a játék mélységeibe, ismerkedjünk meg hőseinkkel. Az általunk irányított hős, Roman, az „Oroszlánszív” nevű banda vezetője: egy cinikus bandita, aki előbb lőni szokott, aztán megint lő, és a végén sem kérdez semmit. Arcát állandóan vörös kendő takarja, amitől szerinte igazán „betyáros” a külseje, ám rosszmájú társai inkább csak kissé „lehasznált” fogsora rejtegetését rebesgetik…

Legjobb haverja, Jonesy a puskáknál sokkal jobban kedveli a tapadós bombákat, amelyeket előszeretettel hajít az ellenséges rosszfiúk hátára, akik aztán sikoltozva rohannak mit sem sejtő társaik közé. (A végeredményt, gondolom, nem kell ecsetelni.) Aztán ott van Q1-11, aki annak idején engedelmes android volt, ám egy finom, igazi, angolosan elkészített tea elfogyasztása után öntudatra ébredt, és… nos, ő nem akarta leigázni az emberiséget, hanem inkább összehaverkodott Romanékkal, és azóta együtt lógnak.

Az Armed and Dangerous összességében nem rossz játék, és a nonstop akció rajongóinak tetszését biztosan el fogja nyerni.

Végül nem szabad elfelejtkeznünk Rexusról: ő egy látnok, aki hivatása másodlagos jelentése ellenére semmit sem lát, ráadásul oly penetránsan pállott szag árad belőle, hogy ha a mi világunkban élne, akkor minden bizonnyal titkos biológiai fegyverként vetnék be… Rexus viszont fenomenális képességekkel bír: a jedikhez hasonlóan tárgyakat tud mozgatni, és képes mások elméjét befolyásolni (bár időnként a sajátjával sem tud megbirkózni…).

Hőseink célja, hogy visszaszerezzék a hatalmas erejű Szabályok Könyvét, amelyet Rexus valahol egyszer elhagyott, és most a gonosz Forge király birtokában van. Természetesen útközben különféle egyéb küldetéseket is teljesítenünk kell a 45 646 451 rosszfiú kiirtása és 6 646 543 511 313 golyó kilövése mellett…

Az Armed and Dangerous összességében nem rossz játék, és a nonstop akció rajongóinak tetszését biztosan el fogja nyerni.

Action Jackson

A Serious Sam részek még az Armed and Dangerous-nél is hentelősebbek voltak, ám itt sem járunk messze ettől. Hősünkkel célunk a legtöbbször az, hogy az iránytűre sasolva fussunk, mint a veszett fene, és mindenkit szétgyakjunk géppityuval, aki él és mozog. Mivel mégiscsak a Planet Moon csapatáról van szó, ezért a fejlesztők egyéb elemekkel is dúsították a játékot: bizonyos küldetések során egy jetpackkel a hátunkon repkedhetünk, á la MDK , míg másoknál csapattársainknak különféle parancsokat adhatunk ki.

Egyes helyeken még lecövekelt géppuskákkal is oszthatjuk az ellent – igaz, ez már a hagyományosabb akciójátékoknál is alap. Sajnos ezek a kőkemény akció-TPS-től eltérő és a zseniális Giantsben oly sikeresen alkalmazott játékelemek itt jóval kevésbé jellemzőek: az Armed and Dangerous alapvetően mégiscsak egy „disztrójdemall” típusú stuffa. Ez önmagában még nem lenne baj, ám egy „gyakós” játékot azért bizonyos megjelenítésbéli tulajdonságokkal fűszerezni kellene az élvezhetőséghez…

Az Armed and Dangerous összességében nem rossz játék, és a nonstop akció rajongóinak tetszését biztosan el fogja nyerni.

Nem szép, de legalább unalmas

E két jelző a különféle pályákra és helyszínekre vonatkozik… Nos, nézzük talán az előbbit: a Planet Moon sajnos ezúttal – enyhén szólva – nem kápráztatott el látványos grafikai elemekkel, effektusokkal. Mindent fullra húztam, a textúrák mégis olyan mosottasak, mintha egy nyolcvanas évekből hátramaradt, agyonmásolt videokazis Rambo-filmet néznék. Az állandóan ismétlődő, két vagy három típusból álló karakterek kidolgozottságán és animációján sem fogjuk a szánkat tátani – legfeljebb akkor, ha éppen nagyot ásítunk.

Ezt azonban igen gyakran meg fogjuk tenni, ugyanis a készítők a pályaszerkezet terén sem döngetnek Max Payne 2 -es kapukat. A nem túl változatos épületekkel szegélyezett katlanok, kisebb-nagyobb hegyek és dombok, csúnyácska fákból álló ritkás erdők oly fantáziátlanul és monotonul ismétlődnek, hogy nemcsak szétunjuk az agyunkat, hanem néha még el is fogunk tévedni (pedig ez a játék nem az útvonal kereséséről szól…).

Az Armed and Dangerous összességében nem rossz játék, és a nonstop akció rajongóinak tetszését biztosan el fogja nyerni.

De az elismerő „Azta!” kiáltások a tűz- és egyéb effektusokat látva is elmaradnak. A lángok ábrázolása kifejezetten amatőr munka, mint ahogy a lézerpuskák lövései vagy a robbanások fényei is elég gagyik. Legalább a tényleg poénos jeleneteket bemutató átvezetők lennének kidolgozottabbak, ám a képernyő közepén látható kis homályos és szürkécske filmecskék így 2003-ban igencsak szánalmasan festenek…

Az Armed and Dangerouss grafikájának  mélypontját azonban mégiscsak az a “megoldás” éri el, amikor kiszabadítunk egy falusit, és az a hátunk mögött lógva valami elképesztően bénán „levitál”! Ezt azért tényleg nem kellett volna… Amivel azért feljebb húzza egy kicsit a nem túl szép megjelenítésért járó bizonyítványt a Planet Moon, az a Havok-motor tökéletes alkalmazása: óriási poén, ahogy a robbanások során az ordibáló ellenfelek vagy az épületmaradványok ide-oda repkednek.

Emellett igen ütősek a gigantikus mérettel büszkélkedő lépegető robotok vagy egyéb monszták is. Végül meg kell említeni az óriási látótávolságot, amely nemcsak javít kicsit a látványosságon, hanem gyakran a hasznunkra is válik.

Az Armed and Dangerous összességében nem rossz játék, és a nonstop akció rajongóinak tetszését biztosan el fogja nyerni.

Célozz! Tüzelj! Mellé…

Az Armed and Dangerous összességében nem rossz játék, és a nonstop akció rajongóinak tetszését biztosan el fogja nyerni. A Havok-motor alkalmazása ott van a szeren, és a Star Wars vagy más sci-fi, illetve fantasy világ történeteit parodizáló poénokon nagyokat kacarászhatunk. Sajnos ez manapság már önmagában kevés, a Giants készítőitől pedig különösen az…

-Bad Sector-[2004]

Pro:

+ Humor
+ Hent-fanoknak cool
+ Havok-motor

Kontra:

– Közepes grafika
– Gyenge effektusok
– Monoton hentelés


Kiadó: Activision(United Kingdom), LucasArts

Fejlesztő: Planet Moon Studios

Stílus: FPS/TPS

Megjelenés: 2003/2004

Armed and Dangerous

Játékélmény - 8
Grafika - 6
Hang/Audio - 7
Történet - 8
Hangulat - 9

7.6

A Giants után bizony sokkal többet vártam. A játékmenetnek megvannak a nagy pillanatai, de összességében monoton hentelésből áll, és a grafika sem egy etvasz. Szvsz egy dolog mégis felemeli az AaD-ot: jól adagolt humora.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu