A Microsoft is driftelő kontrollereket gyárt; az Xbox Elite Series 2 is célkeresztben

Az amerikai polgári peres eljárások során nem csak a Nintendo lehet majd elmarasztalva, hanem a Microsoft is.

Nyomon követjük a nagy N ügyét is a Joy-Con kontrollerek driftelésével (ami magyarul kb. úgy jellemezhető, hogy az analóg kar magától regisztrál valamilyen irányt, így pedig a precízió hiánya felmerülő tényező), de nincs egyedül a japán cég – a Microsoft is pontosan emiatt lehet bajban, ráadásul ők egy viszonylag még újnak mondható kontroller miatt kaphatnak valamilyen büntetést a nyakukba.

Az Xbox Elite Series 2 kontroller ugyanis tavaly novemberben jelent meg. Eddig csak az első generációs Elite-kontroller volt az áprilisban kezdeményezett polgári peres eljárás célkeresztjében, de most már az utód is érintett. A VGC tudósított a témáról, is kiderült, hogy az Xbox-kontrollerek esetében mi is okozza a driftelést: nem más, mint a potenciométer (egy rezisztív feszültségosztásra használt áramköri elem). Ebben az alkatrészben egy ismert tervezési hiba van, ami egy zsírszerű olajozásra használt anyaghoz köthető. Ebben ugyanis rezisztív, lekerekített formájú anyag van, és emiatt történik a nemkívánatos input a kontrollertől.

Az eredeti vádiratban a felperes szerint a driftelés mind a két Xbox Elite kontrollerben felbukkant, továbbá az eredeti Xbox One kontrollerrel azonos analóg karos felépítés található az Elite verzióban, és emiatt a dokumentum azt kérte a bíróságtól, hogy polgári peres eljárásban mindenki részt vehessen az Egyesült Államokban, aki valaha is bármilyen wireless Xbox One kontrollert vásárolt, hozzátéve, hogy a Microsoft tudott a hibáról, mivel a felhasználók a hivatalos fórumokon és egyéb, videojátékos weboldalon már többször is kiemelték a problémát.

Ezzel pedig a Microsoft is talán pont ugyanazt a nemtörődöm mentalitást alkalmazza, amit a Nintendo is – korábban már volt szó arról, hogy a nagy N igenis tudott a Nintendo Joy-Con tervezési hiányosságairól (mert a kontroller belseje nem légüres terű, így belül is piszkos lehet, ami a driftelés egyik okaként is megnevezhető).

Forrás: Gamesindustry

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu