Quantic Dream: előny rejtőzhet az Xbox Series X gépi tanulásában

A gépi tanulás erejével felvértezett shading core-ok a next-gen Xboxban erős látványt eredményezhetnek.

A WCCFTech beszélgetett el David Cage-dzsel, a Quantic Dream alapító-vezérigazgatójával (a stúdió készítette a Fahrenheitet, a Heavy Raint, a Beyond: Two Soulsot és a Detroit: Become Humant), és szerinte mindig nagy kihívás a hardvert összevetni egymással, mivel mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Nem csak a processzor vagy annak frekvenciája számít, hanem inkább nagyobb hangsúly helyeződik az alkatrészek konzisztenciájára és a fejlettebb funkciók kivitelezésére.

A PlayStation 5 és az Xbox Series X ugyanazt a processzort használja, de a Microsoft konzoljában kicsivel gyorsabb, és a GPU is erősebbnek tűnik az erősebb next-gen Xboxban (Cage szerint a PlayStation 5-höz képest kb. 16%-os sebességkülönbségről lehet beszélni), továbbá a sávszélesség is megközelítőleg 25 százalékkal gyorsabb „a zöldeknél”, viszont a PlayStation 5 SSD-jének adatátviteli sebessége kétszer nagyobb az Xbox Series X-énél.

Az új, erősebb Xbox shading core-jai (magyarul nem hangzik olyan jól: a GPU-ban található árnyékoló magok) viszont jóval fogékonyabbak a gépi tanulásra, és ez nagy előnyt biztosíthat a Microsoftnak, ha az Nvidia DLSS-éhez hasonló megoldását össze tudja hozni. (A DLSS egy fejlettebb neurális/idegi hálózatos megoldás a mesterséges intelligencia számára, egy gépi tanulásos módszer.) Így Cage úgy gondolja, hogy ha csak pusztán a hardvert elemezzük, akkor a Microsoft jó helyzetben van, de nem szabad elfelejteni, hogy a hardver önmagában nem elegendő (erről viszont korábban már szó volt az interjú másik részét idézve). És a minap idéztük az Xbox Wire posztot is, ahol a Microsoft kifejezte: csak az Xbox Series duó fogja teljesen kihasználni az AMD RDNA 2 (Big Navi) architektúrának képességeit.

Úgyhogy emiatt tényleg ismerős a helyzet: anno a PS2 nem volt olyan erős, mint az Xbox (vagy a GameCube… vagy akár a SEGA Dreamcast), de mégis ez lett a világrekorder a maga 150+ milliónyi eladásával. És most is: az Xbox Series X erősebb papíron a PlayStation 5-nél, de végül a játékok fognak dönteni.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu