TECH HÍREK: Elon Musk: „Nem akarok vezérigazgató lenni”

A Tesla vezérigazgatójáról új könyv jelent meg, ebben az egyik történet szerint 2016-ban – amikor a Tesla bajban volt – Elon Musk felkereste az Apple-t vezető Tim Cookot, akiről úgy gondolta, hogy esetleg megvenné a céget. A történet szerint Musk viszont ragaszkodott ahhoz, hogy az üzlet részeként őt tegyék meg az Apple vezérigazgatójának. Tim Cook erre megmondta neki, hogy “hova menjen”.

 

Mivel a sajtóiroda nem kommentálta a történetet, a cikk írója (James Clayton, a BBC Észak-Amerikai technológiai riportere, San Franciscóban) a Twitteren megkérdezte Muskot, hogy ez igaz-e. Ő erre azt válaszolta, hogy soha nem találkozott és nem váltott üzeneteket Cook-kal.

„Volt idő, amikor megkértem, hogy találkozzunk Cook -nal, hogy megvitassuk annak lehetőségét, hogy az Apple felvásárolja a Teslát. Abszolút semmilyen feltételt nem javasoltak ehhez a vásárláshoz. Nem volt hajlandó találkozni velem. A Tesla akkor még csak a 6% -át érte annak, amennyit ma ér”.

De egy következő tweet különösen árulkodó volt, ebben annyit írt csak: “nem akarok semmilyen vállalatnak a vezérigazgatója lenni”

Elon Musk valami hasonlót mondott a múlt hónapban, miközben tanúvallomást tett a bíróságon. A Tesla vezérigazgatói posztjáról beszélve azt mondta: „Inkább utálom, és sokkal szívesebben tölteném az időmet tervezéssel és mérnöki munkával”.

Azt is megindokolta, hogy miért marad továbbra is Tesla-főnök: „Muszáj, különben, őszintén szólva, a Tesla meg fog halni”.

Ez az ismételt kijelentés azért néhány befektetőt aggaszt. Szeressük vagy utáljuk, de az tény, hogy a Tesla hihetetlen sikerének motorja Musk víziója és személyiségének ereje. A Tesla messze a világ legértékesebb autógyára.

Mégis feltűnő, hogy Musknak nem elég a vállalat vezetése. Ő a főnöke a Space X-nek is – amely áprilisban szerződést kapott a NASA-tól, hogy embereket juttasson a Holdra. Emellett 2016-ban megalapította a The Boring Company-t, amely a HyperLoop-ot fejleszti. Talán sokatmondó, hogy nem ő a vezérigazgató.

Musk egy csapdába esett ember benyomását kelti. Láthatóan izgatják az ötletek, az innováció, a mérnöki munka – a cégek izgalmas induló része. De a startupból a nagyvállalatba való átmenet egészen mássá teszi a vezérigazgatói pozíciót.

Az Apple-nél Steve Jobs, a Google-nél Larry Page és Sergey Brin, a Microsoft-nál Bill Gates – mind látnokok voltak. E vállalatok jelenlegi vezérigazgatói azonban egészen más emberek. Az Apple-t vezető Tim Cook, a Google-t vezető Sundar Pichai és a Microsoftot vezető Satya Nadella több mint rátermett vezetők. Viszont kevesen neveznék őket forradalmároknak. Elon Musk ezzel szemben egy hősködő vállalkozó képét sugározza. Az embernek az az érzése, hogy a vállalatvezetés sokszor adminisztratív folyamata nem izgatja.

A Tesla-főnök a hatalmas növekedés mellett mindenféle fejfájást okozott a Tesla részvényeseinek. Jelenleg is perelik őt a részvényesek, akik szerint az autógyártó pénzét elpazarolta a SolarCity megvásárlására, amely – szerintük – kifogyott a pénzből. Az üzletkötés idején Musk 22%-os részesedéssel rendelkezett mind a Teslában, mind a SolarCityben.

Pedig 2018-ban egyszer már beleegyezett abba, hogy lemond a Tesla elnöki tisztségéről, miután azt tweetelte, hogy fontolgatja a Tesla kivezetését a tőzsdéről és magántulajdonba vételét.

Elon Musk lehet, hogy a világ második leggazdagabb embere, de furcsa módon nem érzi úgy, hogy azt tehet szabadon, amit akar. Ő az élő bizonyíték arra, hogy sohasem lehetsz túl gazdag ahhoz, hogy egy olyan munkában ragadj, amit nem szeretsz…

Forrás: BBC News

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu