A Dűne rendezője szerint a „copy paste” Marvel filmektől mindannyian zombik leszünk

Denis Villeneuve, a Dűne rendezője úgy véli, hogy a MCU-film egyszerűen csak „másolatok”, és aggódik, hogy ez zombivá változtat minket.

 

Denis Villeneuve, a Dűne rendezője aggódik amiatt, hogy a közönséget túl sok Marvel-filmmel bombázzák, olyan filmekkel, amelyeket ő „copy paste” filmeknek nevezett. A hamarosan megjelenő sci-fi eposzáról beszélgetve a rendező a modern filmművészet helyzetét vizsgálta, és megjegyzései biztos, hogy néhány embert rosszul fognak érinteni…

„Talán az a probléma, hogy túl sok olyan Marvel-film van, ami nem más, mint mások kivágása és beillesztése. Talán az ilyen típusú filmek egy kicsit zombivá változtattak minket”.

Bár kissé tisztázatlan, hogy Villeneuve szerint a Marvel-filmek más, különálló filmeket másolnak-e, vagy túlságosan hasonlítanak egymásra, megjegyzései emlékeztetnek a másik nagyra becsült filmrendező, Martin Scorsese megjegyzéseire, aki még 2019-ben úgy jellemezte a Marvel-filmeket, hogy „olyanok, mint egy vidámpark„, és ezért arra a következtetésre jutott, hogy „ez nem mozi, ez valami más”. Scorsese megjegyzéseit követően a Marvel-rajongók haragja elszabadult a közösségi médiában, és ugyanez történik most Villeneuve-vel is, sokan sértőnek találják a Marvel-produkcióról adott leírását, ami szerintük sértő.

A Doctor Strange rendezője, Scott Derrickson is egy ilyen ember, aki azóta a közösségi médiában szembeszállt Villeneuve értékelésével, és retweetelte azt a nyilatkozatot, amelyet eredetileg Martin Scorsese Marvel Cinematic Universe kritikája után tett.

Ezt azzal folytatta, hogy „Bárki, aki a Marvel-filmeket úgy bírálja, hogy mindegyik egyforma, az vagy a) nem látta az összeset, és ezért nem kellene feltételeznie, hogy mindegyik egyforma, vagy b) azért látta az összeset, mert hé, valójában nagyon is szereti nézni a Marvel-filmeket”.

Persze ez mind nézőpont kérdése, és mivel Villeneuve Dűne 2. filmje még mindig zöld lámpára vár, lehetséges, hogy a rendező a Marvel iránt táplál némi rosszindulatot a kasszasikerek egyértelmű dominanciája és általában a filmes korszellem miatt, ami legalábbis részben ilyen bizonytalanságot okoz a saját projektjei körül.

Azt is érdemes kiemelni, hogy Villeneuve korántsem teljesen Marvel-ellenes: a rendező egy korábbi interjúban azt mondta, hogy a stúdió az Oscar-díjas Chloé Zhao rendezőt szerződtette az Örökkévalók rendezésére. Akkor Villeneuve „zseniálisnak” dicsérte Zhao felkérését, mondván: „Én vagyok a legnagyobb rajongója. Szerintem zseniális, hogy a Marvel megkeresett téged, mert esztétikailag a radikális ellentéte vagy”. Zhao azóta azt is elárulta, hogy az Eternalshoz Villeneuve saját filmjeinek felvételeit használta fel, bár ez talán nem segít a „copy paste” megítélésén…

Végső soron, ha egy adott műfaj uralja a mozivásznat, mindig lesznek olyanok, akik elégedetlenek az eredménnyel. Ez történt a westernnel a szuperhősfilmek előtt, és kétségtelen, hogy végül valami más fog megjelenni, átveszi a hatalmat, és kritikát kap, amiért annyira népszerű, hogy minden mást háttérbe szorít. Ez árt a kreativitásnak? Valószínűleg, de még mindig rengeteg más film készül, amire maga Villeneuve is kitér. „Manapság rengeteg nagy és drága film van, amelyeknek nagy értéke van, ezért nem vagyok teljes mértékben pesszimista” – tette hozzá. Egyébként Villeneuve messze nem az első, aki kritizálja a Marvel-filmeket, hogy mind ugyanúgy néznek ki. Sőt, ezt a kritikát maguk az MCU-rajongók is újra és újra megfogalmazzák.

A Marvel-rajongók egy bizonyos része most „vigyázó szemekkel” és kritikus szándékkal várja majd Villeneuve Dűne-adaptációját, amikor a film október 22-én az Egyesült Államokban a mozikba kerül.

Forrás: El Mundo

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu