Intel: még egy évig szűkölködni fogunk, marad a chiphiány

TECH HÍREK – Intel:Több mint másfél éve vagyunk egy alagútban, aminek végén a fény még mindig messze van…

 

Most már az omikron koronavírus-variáns az, ami tarol a fél világon (igaz, elvileg enyhébb tünetekkel), így a komolyabb reménykedés azzal kapcsolatban, hogy lassan végre megszűnik a chiphiány, és az ebból adódóan pokoli drága minden (ami magyar viszonylatban még inkább drágának nevezhető, köszönhetően a világrekorder ÁFÁ-nak…) gondolatmenet sem fog eltűnni egyhamar.

A Nikkei Asia interjút készített Pat Gelsingerrel, az Intel vezérigazgatójával. Szerinte a készlethiány 2023 előtt nem fog eltűnni. Ezt amúgy egy üzleti körútján nyilatkozta, ugyanis a Távol-Keletre utazott. Malajziában egy 7,1 milliárd dolláros (2130 forintos…) befektetést jelentett be, hogy az Intel ottani gyártását meg tudja a cég erősíteni (a gyártás 2024-ben indul), és szerinte a következő nagy amerikai és európai létesítményről is bejelentést tehet. Csak ugye ezek felépítéséhez idő kell, és ő is kimondta: a nagyobb kapacitás eredményeihez legalább  három év kell, és így a már bejelentett amerikai, ír és izraeli gyártás sem indulhat meg rövid időn belül.

Egy lépés előre, kettő hátra, kb. ezzel lehet az alkatrészhiányt jellemezni az idei év során, és az ellátásláncban a helyi korlátozások okozhatnak hiányokat. Malajzia nemzetközi kereskedelmi és ipari minisztere, Mohamed Azmin Ali kijelentette, hogy Gelsingert biztosította: hosszabb lezárásokkal nem tervez az ország, csak helyi bezárások lesznek, ami érthető, ha a járvány a nemzetközi (pandémia) szintről helyi (endémia) szintre fogja vissza magát.

A PlayStation 5/Xbox Series párosból pont a chiphiány miatt nincs elegendő a boltokban (jó, errefelé azért nem olyan olcsó mulatság…), a DDR5 memóriából sincs olyan sok, és a videókártyák tekintetében is eléggé szorosra lett húzva a nadrágszíj. (Ezért is van arra példa, hogy egy GeForce 1050-es videókártya 165 ezer forint. Megismételjük: 1050-es. Ez már kettővel régebbi generációjú, és szó sincs benne a sugárkövetésről, azaz a ray tracingről.)

Aki manapság újít PC-t, valószínűleg milliomos.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu