The Book of Boba Fett S01E01 – Disney mínusz

SOROZATKRITIKA – Boba Fett állítólag hatalmas Star Wars arc – legalább is a rajongók szerint. Bár volt talán összesen három perc szereplése a Star Wars filmekben és rendkívül ostoba „halála”, ami inkább valamilyen paródiába illene, mégis muszáj volt ezt a karaktert feléleszteni, regényeket eszkábálni hozzá, majd a belőle inspirált, másik páncélos, sisakos fejvadász kalandjaiból egy külön sorozat gyártani – ami történetesen megérdemelten aratott nagy sikert, mert nagyon jó volt. Ez az új sorozat (legalább is az első része) viszont nagyon nem az.

 

 

Talán nincs is olyan Star Wars fan, aki mostanra ne hallott volna arról, hogy Boba Fett karakterét anno a Clint Eastwood által a hatvanas években megformált sztoikus fejvadász westernhős ihlette, akit a „dollártrilógiának” is hívott filmekben (Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf) láthattunk. A 2019-ben indult The Mandalorian remekül adta vissza ezt a spagettiwestern vonalat, a sztoikus, szűkszavú, a sisakját szinte egyfolytában viselő mandalóri fejvadász karakterével, akit Pedro Pascal alakított, de az egész sorozat hangulata is ezeket a hatvanas, hetvenes években népszerű, nagyrészt olasz, vadnyugatról szóló filmeket idézték, rendkívül profi módon. A spin offként is tekinthető The Book of Boba Fett azonban a jól kialakított hangulat és stílus helyett egy borzasztóan ostoba első résszel indít.

 

 

Így szabadult ki Boba Fett a sarlakk gyomrából – nahát!!!

 

Aki esetleg részletesebben is kíváncsi volt rá, hogy Boba Fett konkrétan hogyan jutott ki a „sivatagi emésztőgödörnek” is tekinthető szörnyeteg gyomrából, az most jól megtudhatta az első részből. Bevallom őszintén: engem speciel nem nagyon érdekelt – legalább is ennyire részletesen biztosan nem. Eleve pokolian fárasztó már ez az állandó „mégsem halt meg!” típusú hollywoodi fordulat, amelynek segítségével visszahoznak olyan karaktereket, akik már egyszer fűbe haraptak. A Star Wars világban ugye Boba Fetten kívül itt van Darth Maul, akit, miután derékból kettévágott Obi-Wan Kenobi, majd több száz métert zuhant, Technocol Rapiddal összeragasztották (na jó, nem is azzal, csak viccelek, de tényleg valamilyen borzasztóan idióta magyarázatnak köszönhetően élhette csak túl ezt a halált…), illetve Palpatine császárt, akit a Skywalker korában hoztak vissza. Értem én, hogy a sok rajongó szeretne (?) még többet látni ezekből az ikonikus gonoszokból, de mi lenne, drága alkotók, forgatókönyvírók és Disney filmes mogulok, ha új hősöket és antihősöket találnátok ki, akik épp oly emlékezetesek és mondjuk nem a régiek hullarablásából élnétek?

A kérdés költői, és túl messze vezetne, ha tovább morfondíroznánk rajta, viszont itt van nekünk ez a derék Boba Fett, akinek A klónok háborújáig azért túl sok szerepe nem volt és ott Jango Fettet, Boba Fett „apját” alakította (Bobát róla klónozták). Ez egy érdekes szál, de azon kívül, hogy a Mandalorianban tényleg bad ass kameót nyújtott, nem vagyok benne biztos, hogy erre a spin off sorozatra szükség volt. Legalábbis így biztosan nem.

 

 

Emlékek és jelen

 

Az első rész sztorija két idősíkon halad. Az első azt mutatja meg, hogy Boba Fett annak idején, hogyan jutott ki a sarlakk gyomrából, hogy fogták el a jawák, majd hogyan került onnan tusken fogságba. Ez így érdekesnek hangzik, csak éppen valahogy nehéz elhinni, hogy a 61 éves Temuera Morrison által alakított fejvadász legenda fenegyereket mennyire könnyen tudják egy-két sallerrel elintézni a javák és a tuskenek is fogva tartani őt, majd később mégis mennyire lazán tud érvényesülni hatalmas sivatag szörnyek ellen. Eleve, a szörnyek elleni harcot bemutató akciójelenetek valahogy röhejesek és a régi, hatvanas évekbeli, olcsó költségvetésű Star Trekeket idézik.

Aztán itt van a másik idősík, ahol Boba Fett a Jabbától „megörökölt” Mos Espa krátervárosának új daimjója, egy új „bűnbanda ura”. Eleve valahogy nevetséges ez a szakadt, öreg fejvadász ebben a szerepkörben, de ebből az „új bűnbandából” sem látunk túl sokat a segédjén (Ming-Na Wen), és a két zöld két lábon járó sertésen kívül, akik még anno A Jedi visszatér Jabbájának szolgái voltak.

Nem túl izgalmasok, vagy jól koreografáltak a jelenkori akciójelenetek sem (a Mandalorianben ennél fényévekkel jobbak voltak) és nem is nagyon érthető, hogy kik és miért támadtak Bobára és segédjére.

 

 

„Egy új remény”: hogy a folytatás jobb lesz

 

A The Book of Boba Fett így első körben egy szegény ember Mandalorianjának tűnik, gyenge alakításokkal, sztorival és nevetségesnek ható akciójelenetekkel. Mindössze 48 perc volt az első rész, de én már a felénél untam, pedig csak most kezdődött… Vajon a folytatás jobb lesz? Az „új remény” hal meg utoljára…

-BadSector-

 

 

The Book of Boba Fett S01E01

Rendezés - 4.2
Színészek - 4.5
Történet - 3.6
Látvány/akció - 3.8
Hangulat - 3.2

3.9

ROSSZ

A The Book of Boba Fett így első körben egy szegény ember Mandalorianjának tűnik, gyenge alakításokkal, sztorival és nevetségesnek ható akciójelenetekkel. Mindössze 48 perc volt az első rész, de én már a felénél untam, pedig csak most kezdődött… Vajon a folytatás jobb lesz? Az „új remény” hal meg utoljára…

User Rating: 3.02 ( 3 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu