Íme az Intel terve a félvezetőhiány 80 milliárd eurós megoldására

Az Intel azt tervezi, hogy különböző európai országokban fektet be új, nagy teljesítményű chipek gyártására.

 

 

A next-gen konzolok, mint például a PS5 vagy az Xbox X|S sorozat, jelenleg erős készlethiányban szenvednek. Mégis, a grafikus kártyák vagy akár a mobiltelefonok készlethiányának van egy közös nevezője: a félvezetők hiánya, amelyek nélkülözhetetlenek mindezen technológiai eszközök chipjeinek kialakításához. Emellett az elmúlt hetekben az Európában zajló konfliktus miatt a szakértők azt jósolják, hogy az ukrajnai háború is kihatással lesz a globális chipgyártásra, ami tovább növeli a hiányt.

Vannak azonban jó hírek is. Az Intel egy megoldással állt elő az évek óta tartó hiány leküzdésére. Ambiciózus terjeszkedési tervet indítottak az Európai Unióban, akár 80 milliárd eurós beruházással, hogy létrehozzák „a következő generációs európai chip-ökoszisztémát”.

A projekt keretében kezdetben több mint 33 milliárd eurót fektetnek be a félvezetőgyártás kutatásába és fejlesztésébe, Németországban egy „szupermodern óriásgyárat” állítanak fel a félvezetők gyártására, Franciaországban pedig egy kutatási és tervezőközpontot, valamint Írországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Olaszországban különböző K+F, gyártási, öntödei szolgáltatási és háttériparra irányuló beruházásokat. A projektet a következő évtizedben kell megvalósítani.

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az elkövetkező évtizedekben kulcsszerepet játsszunk Európa digitális jövőjének alakításában” – mondta Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója az új Chips Actről, amely a magánvállalatok és a kormányok összefogásával Európa félvezetőiparban betöltött szerepét kívánja erősíteni. Nem valószínű azonban, hogy a tervnek a következő években látható eredményei lesznek.

A terv első fázisa szerint a németországi Magdeburgban 2023 első felében két, „a maga nemében első” félvezetőgyárat építenének, amelyekben 2027-ben kívánják beindítani a termelést. Az új gyárak várhatóan az Intel Angström-korszakának legfejlettebb tranzisztortechnológiáival gyártanak majd chipeket.

Az Intel elkötelezett a zöld átállás mellett is, és azt mondja, hogy hozzájárul az európai zöld paktumhoz:

„A hatékonyabb chipek csökkenthetik a digitális hardverek következő hullámának energiafogyasztását, miközben a HPC és az AI megoldásokat is előmozdítják” — áll a vállalat sajtóközleményében.

„Az EU klímacéljaival összhangban az Intel eltökélt szándéka, hogy elérje 2030-ig szóló fenntarthatósági céljait, amelyek között szerepel a nettó pozitív vízfelhasználás elérése a víz megőrzése, újrahasznosítása és visszanyerése révén, valamint olyan helyi vízügyi projektek finanszírozása, amelyek több édesvizet tisztítanak meg, mint az elfogyasztott mennyiség. Ezen túlmenően az Intel globális gyártási műveleteit 100%-ban megújuló energiával fogja működtetni, hogy elérje a hulladéklerakókba kerülő teljes hulladékmennyiség nulláját.”

Forrás: The Verge

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu