Olaszország bejelentkezik az Intelnél a chipgyártásra

TECH HÍREK – 4,6 milliárd dollárt fektet be Olaszország, hogy az Intel Rómában is gyártson chipeket.

 

A Reuters tudósít arról, hogy 2030-ig 4,6 milliárd dollárt, tehát több mint 1605 milliárd forintot kíván befektetni az olasz kormány, hogy például az asztali számítógépekben használt chipeket az Intel itt is gyártsa. Ehhez egy fejlett chipgyárat akarnak az olaszok felépíteni, hogy az Intelnek lehetősége legyen az egyedi technológiai fejleményekkel itt is gyártani. Ez minket annyiban érint, hogy az EU-n belüli gyártás kapcsán talán nem lennének annyira nagy különbségek az árakban Amerika és Európa között, így olcsóbban lehetne mondjuk egy új processzort venni (persze a forint teljesítményét látva ez az előny el is veszne…).

A Reuters szerint nem csak pénzzel kínálná meg az olasz kormány az Intelt, hanem „további kedvező feltételeket” is ajánlana, hogy segítsen a techcégnek a chipek gyártásában, így akár 9 millárd dollárt, azaz közel 3200 milliárd forintot is költenének a mediterrán országban. Olaszország másokat is felkeresett (STMicroelectronics, MEMC Electronic Materials Incorporated, Tower Semiconductor), viszont ezt a három céget az Intel tervezi, hogy a jövőben felvásárolja.

A Reuters kiemelte, hogy az Intel egyre többet követel, ami miatt a tárgyalások nem haladnak olyan rugalmasan. Szeptemberben azt nyilatkozta a cég, hogy a következő tíz évben 95 milliárd dollárt fektetne be Európában. Róma ajánlata amúgy az Európai Bizottság chipekről szóló törvény keretében nyilvánosságra hozott, a távlati chipyárak finanszírozására vonatkozó új szabályaitól függ. Eközben Brüsszel nem csupán 15 milliárd eurós tervet készített a 2030-ig nyitott további beruházásoknak, hanem van egy 30 milliárd eurós beruházási terve is a NextGenerationEU, a Horizon Europe, továbbá a nemzeti allokációkból összeállítva.

Olaszországnak van egy 8 milliárd eurós csomagja, ami az energiával kapcsolatos takarékosságot és a duzzadó költségek visszafogását hivatott segíteni. Ebből 150 millió eurót tervez kibocsátani az idei év során, majd 2023-tól évente 500 milliót tervez kiadni. A kormány hozzáteszi, hogy ösztönözni fogja „a mikroprocesszor-technológia kutatását és fejlesztését, valamint az innovatív technológiák új ipari alkalmazásaiba történő beruházásait”. A meglevő ipari telephelyek átalakítása is tervben van, de nem nagyon szeretnék, ha Olaszországban új gyárak épülnének (de egy fejlett gyárról meg szó van, kicsit ellentmondásos, nem?).

A chipgyártók a termelés serkentését szeretnék, ugyanis a koronavírus-világjárvány miatt sokan otthonról dolgoztak, ebből adódóan pedig a felhasználói elektronika iránti kereslet is jelentősen megnövekedett. Az Európai Unió pedig arra törekszik, hogy a félvezetők, chipek tekintetében kevésbé függjön Kínától és az Egyesült Államoktól, ugyanis így ellátási láncbeli problémák vannak. Helyi gyártással pedig könnyebben hozzá lehetne jutni a hardverekhez…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu