Íme, ezért nem jött ki soha Xbox-ra a Metal Gear Solid 4!

A közhiedelemmel ellentétben a Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots sosem lett volna PlayStation 3 exkluzív cím.

 

 

A Metal Gear Solid-sorozatban megjelent számos játék közül a Metal Gear Solid 4 egy különösen érdekes cím. Azon kívül, hogy PlayStation Now-n keresztül játszható volt, soha nem volt forgalomban a PlayStation 3-on kívül. A sorozat rajongói sokáig azt hitték, hogy a játékot eredetileg is PlayStation-exkluzívnak szánták, de az új információk szerint valójában nem így volt.

A játékostársadalom többsége a Metal Gear Solidot Sony-exkluzívnak tartja, tekintve a Sony platformjain való következetes jelenlétét, de a sorozat számos játéka megtalálta az utat más platformokra is. A Metal Gear Solid 2 például a 2000-es évek elején, a megjelenésekor a PlayStation 2-n és az eredeti Xboxon is kapott cross-platform kiadást.

A Metal Gear Solid 4 esetében a PlayStation 3-ra való kizárólagossága jóval körülményesebb.

Ryan Payton, a Kojima Productions egykori alkalmazottja a ResetErának adott interjújában elárulta, hogy a Metal Gear Solid 4 sosem volt Sony-exkluzív cím. Payton később kifejtette, hogy Hideo Kojima, a Metal Gear Solid-sorozat megalkotójának kollégái szívesen jóváhagyták volna a játék Xbox 360-ra történő portolását, de Kojima tudatosan döntött úgy, hogy nem teszi ezt meg.

Nemrégiben előkerült egy 2013-as rádióműsoros szereplés is, ahol Kojima kifejtette, hogy a Metal Gear Solid 4 Xbox 360-as portolása szinte lehetetlen, az Xbox 360 hardveres korlátai miatt. A PS3 volt az első konzol, amely Blu-Ray lemezeket használt, amelyek hatalmas mennyiségű játékadatot tudtak tárolni, szemben az Xbox 360-mal, amely még mindig DVD lemezeket használt.

Ezért a Metal Gear Solid 4 platformközi támogatásának hiánya végső soron a PS3 és az Xbox 360 közötti technológiai különbségekre vezethető vissza.

Elképesztő, hogy a program exkluzivitásának közmegítélése akaratlanul is ferde volt, az viszont napjaink viszonyait ismerve már érthető, hogy miért. Manapság különösen az olyan PlayStation exkluzív címek, mint az Uncharted 4, a Persona 5 és a Ghost of Tsushima különböztetik meg a PlayStationt a többi kiadótól.

Mindenesetre érdekes lesz látni, hogy a Metal Gear Solid 4 jelenléte holtponton marad-e PS3-on. Nehéz megmondani, hogy a Konami mit tartogat a Metal Gear Solid-sorozat számára, ha egyáltalán tartogat valamit. Az utóbbi időben a Konami alig csinált valamit a legerősebb franchise-okkal, mint a Metal Gear Solid, a Silent Hill vagy a Castlevania. Így nem valószínű, hogy a játék elmozdulna a platformról, amin jelenleg van.

Forrás: EuroGamer

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu