Dokumentumfilm Romy Schneiderről a BKFM programjában

MOZI HÍREK – A Romy, egy szabad nő szakmai és magánéleti döntéseinek tükrében vizsgálja az európai mozi nagyasszonyának életét és karrierjét. Lucie Cariès dokumentumfilmje archív felvételeken keresztül idézi fel egy független, eltökélt és vibráló személyiségű nő portréját.

 

A Romy Schneiderrel kapcsolatos életrajzi írások szinte kivétel nélkül tragikus sorsú színésznőként emlékeznek meg a Sissi szerepével egy csapásra világhírűvé váló színésznőről, kevesen tudják azonban, hogy amilyen szenvedéllyel játszotta a Habsburg Birodalom császárnéját, ugyanolyan eltökéltséggel igyekezett helytállni szakmai,- és magánéletében egyaránt. A Romy, egy szabad nő című dokumentumfilmben rendhagyó módon nem rokonok, ismerősök, pályatársak idézik fel a közös múltat, hanem a készítők által összegyűjtött interjúk, újságcikkek, hangfelvételek alapján egy különleges önvallomás hallható, így olyan, mintha a színésznő maga mesélne életéről, a döntései mögött meghúzódó motivációkról. Az archív felvételekből nem egy áldozat, hanem éppen ellenkezőleg, egy erős, független nő alakja rajzolódik ki.

Karrierje során számos emlékezetes karaktert megformált, annak ellenére, hogy nehéz volt kitörnie Sissi szerepéből. A dokumentumfilmben beszél arról, hogy szinte szó szerint rosszul volt attól a felhajtástól, ami a filmnek köszönhetően körbevette, és bármennyire szeretett volna színésznőként bizonyítani, rajongói a kedves, mindig mosolygó fiatal császárnét látták benne. Visszautasította a negyedik rész főszerepét, majd amikor hamarosan saját hazájában hanyagolni kezdték a rendezők, Franciaországba költözött, ahol újra fel kellett építenie karrierjét. Nem ijedt meg a feladattól, ha egy karakterbe beleszeretett, személyesen próbálta meggyőzni a rendezőket, hogy bízzák rá a szerepet. Ebből az időszakból látható a Maraton programjában A medence című film, amelyben a színésznő élete egyik legnagyszerűbb alakítását nyújtja Alain Delon oldalán. De ugyanilyen határozottan vette kezébe az irányítást akkor is, amikor kifizette a válási procedúrával járó költségeket jövőbeli fia apjának, hogy kötöttségek nélkül kezdhessék meg közös életüket.

Színésznőként állandóan kísérletezett, arra törekedett, hogy minden szerepben kipróbálja magát, a színházi szerepek háttérbe szorítását a filmek javára azonban visszatekintve megbánta. Nagy hatással volt rá Luchino Visconti, aki nem csak szép arcú, csinos nőként tekintett rá, hanem meglátta benne a színészi tehetséget. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon bemutatott film célja is ez: hogy megváltoztassa a Romy Schneiderről kialakult képet és az élete drámai eseményei helyett izgalmas személyiségére és páratlan tehetségére helyezze a hangsúlyt.

Forrás: GoodOptoinPR sajtóanyag

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu