Nem hazudott a Microsoft a ZeniMax felvásárlása során az EU-nak?

Miután az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság, az FTC beperelte a Microsoftot (ami minimum belassítja a 68,7 milliárd dolláros tranzakció lezárását, amivel a cégé lehet az Activision Blizzard King), egyre érdekesebb kezd a helyzet lenni.

 

Itt érdemes elővenni, hogy az FTC mit is írt a redmondi techóriásról: „[…] az FTC rámutatott arra, hogy a Microsoft értékes játéktartalmakat vásárolt fel és használt fel a rivális konzolok versenyének elnyomására, beleértve a Bethesda Softworks (egy ismert játékfejlesztő) anyavállalatának, a ZeniMaxnak a felvásárlását. A Microsoft úgy döntött, hogy a Bethesda számos címét, köztük a Starfieldet és a Redfallt Microsoft-exkluzívvá teszi annak ellenére, hogy az európai trösztellenes hatóságoknak biztosítékokat adott, miszerint nem ösztönöz arra, hogy visszatartsa a játékokat a rivális konzoloktól.”

Erre az MLex, egy oknyomozó hírügynökség (amire hazánkban is szükség lenne) felkereste az Európai Uniót, ami válaszolt, és ebben az EU mást állít a Microsoftról. Bár fizetős fal mögött van a tartalom, a ResetEra fórumon Idas (aki elsőként posztolt a Microsoft-ActiBlizz ügyletről) közzétette az EU MLexnek adott válaszát, amit teljes egészében magyarra fordítva közlünk:

„A Microsoft nem vezette félre az EU-t a ZeniMax-üzlettel kapcsolatban, állítja a felügyelet az amerikai aggályokra reagálva. Az Európai Bizottság szerint a Microsoft nem tett semmilyen „kötelezettségvállalást” az uniós szabályozó hatóságoknak arra vonatkozóan, hogy a ZeniMax Media felvásárlását követően nem ad ki Xbox-exkluzív tartalmakat. Az amerikai szabályzók azt állították, hogy az amerikai techóriás 2021-ben félrevezette a szabályozó hatóságot, és erre hivatkozva támadták meg az Activision Blizzard tervezett felvásárlását. „A Bizottság feltétel nélkül jóváhagyta a Microsoft/ZeniMax ügyletet, mivel arra a következtetésre jutott, hogy nem vet fel versenyjogi aggályokat,” áll az uniós felügyelet emailben küldött közleményében.

A versenyjogi aggályok hiánya „nem támaszkodott a Microsoftnak a ZeniMax játékait érintő jövőbeli forgalmazási stratégiáról tett nyilatkozataira,” közölte a bizottság, amely maga is mélyreható vizsgálatot indított az Activision Blizzard-ügylet kapcsán, és úgy tűnik, szeretné tisztázni, mi történt az előző felvásárlás során. Az uniós ügynökség megállapította, hogy még ha a Microsoft korlátozná is a ZeniMax-címekhez való hozzáférést, az nem lenne jelentős hatással a versenyre, mivel a riválisok nem lennének megfosztva az „alapvető inputhoz” való hozzáféréstől, és más konzolok továbbra is „nagy választékban” rendelkeznének vonzó tartalmakkal,” olvasható az MLexen megerősítette, hogy hiteles a ResetEra fórumra felrakott szöveg).

Itt térjünk vissza az FTC-hez. Ők a dokumentumukban az amúgy nyilvánvalót állítják: nem csak a Starfield és a Redfall lesz Xbox-exkluzív (konzolon, mert PC-n is ott lesz a két játék), hanem a The Elder Scrolls VI is: „A Microsoft korábbi magatartása előrevetíti az egyesült vállalat valószínűsíthető terveit, ha a javasolt felvásárlás megvalósul a cég által a terveivel kapcsolatban adott biztosítékok ellenére. 2021 márciusában a Microsoft felvásárolta a ZeniMax Media Inc. (ZeniMax), a Bethesda Softworks LLC (Bethesda) neves játékfejlesztő és kiadó anyavállalatát. A Microsoft biztosította az Európai Bizottságot (EB) a ZeniMax-felvásárlás trösztellenes vizsgálata során, hogy a Microsoftot nem fogja ösztönözni arra, hogy a ZeniMax-címeket visszatartsa a rivális konzoloktól. Röviddel azután azonban, hogy az EB jóváhagyta a tranzakciót, a Microsoft nyilvánosságra hozta döntését, miszerint az újonnan felvásárolt ZeniMax-címek közül több, köztük a Starfield, a Redfall és a The Elder Scrolls VI kizárólag a Microsoft [konzoljai] számára készül.”

A The Elder Scrolls VI még megjelenési időszakkal sem rendelkezik (2025-2026?), és róla korábban Phil Spencer, az Xbox-vezér is olyan nyilatkozatokat tett, hogy Todd Howard játéka nem lesz ott a PlayStationön. Howard maga pedig 2020-ban azt mondta, hogy nehéz lenne elképzelni, hogy csak Xboxon és PC-n lenne ott a TES6. És a Bethesdás fordulatot látva nem kizárt, hogy az Activision Blizzard összes játékával hasonlóan cselekedne a Microsoft (beleértve a már futó címeket is, pl. Overwatch 2).

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu