Leállítja egy tajvani cég a kínai, chipgyártáshoz szükséges szállítmányait!

TECH HÍREK – Az a gyanú merült fel, hogy Kína képes a szankciókat átugrani.

 

A Huawei, a kínai techóriás benyújtott egy, a fejlett félvezetőgyártással kapcsolatos szabadalmat. Erre egy tajvani, bizonyos chipgyártási termékekre specializálódott cég leállította a szállítást Kínába. A Huawei szabadalma az extrém ultraibolya (EUV) litográfiával történő chipgyártásra vonatkozott, és olyan spekulációkat váltott ki, hogy Kína kijátszhatja a korlátozásokat, amik megtiltják az országnak az új technológiájú chipek beszerzését vagy gyártását. A tajvani Gudeng Precision Industrial Co, amely az EUV-gyártáshoz szükséges berendezéseket (például maszkokat) szállít, leállította a Kínába történő szállítást, ám ezt ideiglenes halasztásnak nevezi, nem felfüggesztésnek.

A chipgyártáshoz sok nyersanyag és termék kell, és alatta apró áramköröket nyomtatnak szilikonszeletekre. Ehhez fényforrás kell. Az EUV egyik fő előnye az alacsony hullámhossz, így a kisebb áramkörök egyszerű nyomtatása megoldható. A korábbi technológiáknak több mintázási kísérlet kellett ugyanahhoz az áramköri mérethez. A folyamat szerves eleme a mintákat tartalmazó maszk, mert ezen vannak az áramköri minták. Ezeket a maszkokat a fényforrás alá és a lapka fölé helyezik, és amint a fény átsugárzik rajtuk, blokkolják a nem szükséges fényt, lehetővé téve a chipek gyártását. A Gudeng pedig a világ egyik legnagyobb maszkszállítója. Meghatározó piaci részesedéssel rendelkezik az EUV-gyártás területén, és a kulcsfontosságú berendezésével kapcsolatban a TSMC egyik legnagyobb beszállítójaként kell kezelni. Egy maszk több szilikonlaphoz használható, emiatt gondos tárolás és szállítás szükséges a chipgyártó készülékek között, így az EUV maszkokat a lent látható eszközben tárolják. A Gudeng berendezéseit az ASML, az egyetlen EUV-gépeket gyártani képes cég is tanúsította.

A Gudeng reakciója szerint a kínai szállítás szüneteltetése csak átmeneti, ugyanis továbbra is fogad onnan rendeléseket. Mégis ez lett az első olyan chipgyártó eszközöket készítő cég, ami leállította a Kínába történő szállítást, miután az amerikai kormány szerint az ország így jut katonai célú, fejlett technológiákhoz. A cég a világ egyik vezető EUV-kapszulagyártója, és a TSMC mellett az Intelnek és a Samsungnak is szállít. Korábban a Gudeng optimista volt a TSMC 3 nanométeres tömeggyártásával kapcsolatban, mert emiatt növekedésre számít a következő másfél évben. Az EUV-kapszuláira egyre nagyobb igény lesz, ahogy egyre alacsonyabb nanométerekre jut a TMSC, ugyanis a 3 nm-es tranzisztor node-ok esetében akár nyolcszor annyi kapszulát felhasználhatnak, mint a régebbi, 7 nm-es eljárások sorűn.

A Gudengnek is előnyös, hogy Kína agresszív ütemben fejleszti a hazai chipgyártó ipart. Oda elsősorban a FOUP-okat (front-opening unified pods, elölről nyíló, egyesített kapszulákat) szállítja, amik eltérnek az EUV-s verziótól, és ebben a szilikonokat lehet tárolni. A kapszulák a chipgyártó gépen belül szállítják a szilikonszeleteket, hogy külső szennyezés ne érje azokat. A Gudeng arra számít, hogy a kínai bevételei 40%-kal nőni fog, és a cég vélhetően az ország piacának hasonló százalékát is elérheti.

Persze kérdés, hogy valóban csak ideiglenes-e a szünet, vagy kormányzatilag kényszeríteni fogják őket a kínai szünetre.

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu