Cate Blanchett álmában is TÁR lett

MOZI HÍREK – Élete legnagyobb szerepét kapta az ausztrál színésznő a TÁR című filmben: ebben egyetértenek azok, akik csodálják a produkciót és benne Blanchett alakítását, meg azok is, akik több ponton is vitatkoznak a provokatív történettel. A színésznő egy zsarnoki karmestert alakít, aki pályafutása legnagyobb lehetősége előtt áll, de elbukik, mert elvakultan hibát hibára halmoz a csúcs közvetlen közelében.

 

Blanchettet azonnal magába szippantotta a szerep, sőt, mint mondja, beköltözött álmaiba. A karmester alakját kimondottan rá írta Todd Field forgatókönyvíró-rendező (akit a filmért három Oscar®-ra jelöltek producerként, forgatókönyvíróként és rendezőként).

A The Observer azon kérdésére, hogy mi ragadta meg ennyire a forgatókönyvben, a filmért szintén Oscar®-jelölt színésznő így felelt: „Az egyik legveszélyesebb és legriasztóbb dolog a filmmel kapcsolatban, hogy nem kér rokonszenvet és nem kínál megoldásokat. Senki nem teljesen jó és nem is teljesen ártatlan. A történet nagyon pontos vizsgálata annak, az intézményes hatalom hogyan rontja meg a lelket, de nagyon emberi is ez a film, mert olyasvalaki áll a középpontjában, aki éppen egzisztenciális válságot él át.”

TÁR eddig 57 díjat nyert és 228 jelölést kapott, számos méltatója az utóbbi évek egyik legnagyobb mesterművének tartja. A bírálók viszont azt róják fel neki, hogy a hősnőt szándékosan olyan hataloméhes és zsarnokoskodó perszónának ábrázolja, amilyen férfiből is csak kevés van. Lydia Tár örömmel manipulál és sejthető, hogy szexuálisan kizsákmányolja azokat a fiatal nőket, akik csodálattal adóznak iránta.

Amikor a The Observer szerzője, Sean O’Hagen rákérdezett, mit szól a film elleni támadásokhoz, a színésznő elegánsan úgy válaszolt, hogy nem akarja a TÁR-t határozottan minősíteni, mert olyan, akár egy Rorschach-teszt: mindenki azt lát bele, amit tud, illetve amit akar. Blanchett egyébként arra számít, hogy a TÁR Európában arat majd igazán nagy sikert, ahol a szerzői filmnek mélyebben gyökerező hagyománya van, mint a tengerentúlon.

(TÁR – most csütörtöktől a hazai mozikban!)

Forrás: UIP

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu