Repedésre hajlamosak a Gigabyte RTX 3/4000-es kártyái!

TECH HÍREK – Akinek GeForce RTX 3000-es vagy 4000-es sorozatú videókártyája van, és ezt a Gigabyte gyártotta, jobban teszi, ha óvatosan bánik vele…

 

Louis Rossmann számolt be arról, hogy a Gigabyte érintett videókártyainak lapkája (PCB-je) egy tervezési hiba következtében hajlamos megrepedni a kérdéses helyen. A repedések a videókártyán károsítják a PCIe sávokat, amik megakadályozzák az adatmozgatást, és lényegében használhatatlanná teszik a GPU-t. Mivel ez nem egyszeri, kivételes eset, sokan felkeresték a Gigabyte-ot. A cég viszont nem volt hajlamos az RMA-kéréseket teljesíteni, azaz nem biztosított az érintett felhasználóknak cserekártyát! Minden ilyen kérést elutasított a cég.

A Gigabyte azzal magyarázta az elutasításokat, mert szerintük fizikai kár következtében mentek tönkre a videókártyák, így ők nem felelősek a hibáért. A lenti képeken a vörös nyíllal jelölt helyeken láthatjuk, hogy hol vannak a repedések, és akik például az eBayen értékesítik a GPU-kat, hasonlóan megjelölik a kártyákat. Aki kézügyességében nem rossz, és megvannak a megfelelő eszközei, saját maga is kijavíthatja a hibát.

Nem viccelünk: itt lépésenként megtaláljuk a javítási folyamatot, de értelemszerűen azt javasoljuk, hogy ne végezzünk házi barkácsmunkát, ha nem vagyunk szakértőek, és inkább bízzuk arra, aki ebből él, mert a végén ő talán meg képes menteni a videókártyát, amit mi minden bizonnyal rövid időn belül használhatatlanná tennénk. A többi gyártó (pl. Asus, MSI…) nem küszködik ilyen problémával, így kizárólag a Gigabyte érintett, így nekik valamit tenniük kellene, mert ahogy az RTX 4000-es sorozat elterjed (főleg az RTX 4060 lehet mainstream kártya az RTX 3060-nál versenyképesebb árazással!), nagyobb eséllyel vehetnek a vásárlók a cégtől is GPU-t, így többen lehetnek később bajban.

A célszerű megoldás egy általános termékvisszahívás lenne, de ezen a Gigabyte sokat bukna, és ők nem nagyon hajlanak ilyesmire, így maximum fogyasztóvédelmi utasításra dönthetnének emellett. Erre sem látunk sok esélyt, így emiatt aki új Nvidia kártyát venne, válasszon inkább egy másik gyártót…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu