PlayStation 5 Slim: ennél kisebb már nem lesz

A Sony példája bizonyítja, hogy a hardveres áttervezések ellenére sem lehetséges olyan drasztikusan csökkenteni a konzol méretét (így a Microsofttól se számítsunk bármi miniatűrre…).

 

A PlayStation 5 Slim már kép és videó formájában is kiszivárgott, és ki kell jelenteni róla, hogy a konzol termetes. Igaz, hogy kb. 5 cm-rel kisebb az alap PlayStation 5-nél, viszont nem akkora zsugorodásról van szó, mint amit például a PlayStation 2 Slim mutatott be az eredeti PS2 mellett. Egy AMD-s szivárogtató, Kepler a Twitteren elmagyarázta, hogy miért nem számíthatunk drasztikus méretbeli csökkenésre az áttervezett PlayStation 5-ön.

Szerinte a méret redukciójának hiánya nem véletlen, és emiatt nem lesznek valóban Slimnek tekinthető konzolok ebben a konzolgenerációban. Az áramkörök zsugorodását halottnak tekinti, és a Sony és a Microsoft nem képes fellépni ellene, hogy csökkentsék a költségeiket és a fogyasztásukat. (A fogyasztáshoz hozzá kell tenni, hogy a PC-s piacon főleg az Intel CPU-i kezdtek elképesztően hatalmas mértékeket ölteni az asztali és munkaállomásos termékeikben egyaránt…)

Az alacsonyabb nanométeres technológiára váltás valóban csökkenti az áramfelvételt (például egy 22 és egy 14nm-es CPU között is jelentős különbség van az újabb technológia javára), ám Kepler szerint a PlayStation 5 és az Xbox Series rendszerlapkás (SoC – system on a chip) áramkörének kisebbre vétele 5, esetleg 4 nanométeres megoldásra több mint 100 millió dolláros költséget jelentene, és a tranzisztoronkénti költség mértéke nem változna, és ezért véli úgy, hogy nem éri meg a két cégnek a technológiába való komolyabb belenyúlás.

A 2000-es modellszámmal ellátott PlayStation 5 Slim (CFI-2016) az eddigi szivárgások alapján nem tűnik jelentős változásnak, és a tervek szerint még az év folyamán meg fog jelenni, lecserélve a jelenlegi két modellt, ugyanis a PlayStation 5 Digital Editionről se feledkezzünk meg (ebbe nem építettek be Blu-ra ymeghajtót). Vajon milyen újításokat nem láttuk még az új hardveren? A fedél alatt lehet még egy-két titok, de a Sony-nak hamarosan beszélnie kell a konzolról.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu