Az utolsó királyság: fegyverszakértő szedte ízekre a sorozat csatajelenetét!

MOZI HÍREK – Az utolsó királyság egyik fontos csatajelenetét szedte szét a középkori fegyverek egyik legelismertebb szakértője, aki a téglalap alakú pajzsokról beszélve azt mondja: „Ez nevetséges, hülyeség!”

 

 

Az utolsó királyság egyik csatajelenetét Tobias Capwell középkori fegyverszakértő alaposan lehúzta. A Bernard Cornwell The Saxon Stories című könyvén alapuló sorozatot 2015-ben mutatták be a BBC Two műsorán, majd három évvel később átkerült a Netflixre. Uhtredet (Alexander Dreymon) követi, aki megpróbálja visszaszerezni szülőföldjét, Bebbanburgot, miközben Alfréd királyt (David Dawson) segíti Wessex védelmében. Dreymon és Dawson mellett a széria főszereplői Tobias Santelmann, Emily Cox, Joseph Millson, Ian Hart, Eliza Butterworth és mások.

Az Insider egy nemrégiben készült videójában Capwell szétszedte Az utolsó királyságban az Edington-i csatájáról készült felvételeket, és a téglalap alakú pajzsok használatát megjegyezve kijelentette: „Ez nevetséges, ez hülyeség!”

Azt is elmagyarázta, hogy egy középkori pajzsnak nem lehetett semmilyen nyílása. Alaposan megépítették őket, hogy még a levegőt se eresszék át.

„Soha senki nem használt négyszögletes pajzsokat. Úgy értem, ez nevetséges, ez hülyeség! Az igazi kora középkori pajzsokon, amelyek mind kör alakúak voltak, amennyire meg tudjuk állapítani, ha a levegő átjuthat, akkor egy csomó más dolog is átjuthat. A legtöbb valódi pajzs ebből a korszakból deszkából készült, élével egymás mellé helyezve, valahogy így, de rendesen élével egymás mellé helyezve, és ragasztva, és tömítve, és jó érvek szólnak amellett, hogy akkoriban nyersbőrrel szegélyezték, vagy néha bőrrel vagy textillel és ragasztóval borították. Ennyi levegőt nem szabadna látni a pajzson keresztül.”

 

Mennyire pontos Az utolsó királyság említett csatajelenete?

 

Az edingtoni csata egy valós összecsapás volt Wessex és a nagy pogány sereg között, amelyre 878-ban került sor. A The Last Kingdom 1. évadának fináléjában, amikor Uhtred és a többiek Egbert’s Stone-nál gyülekeztek, a dánok képesek voltak áttörni a védelmüket, és Leofric (Adrian Bower) ennek következtében lelte halálát. Végül Uhtred és Alfréd király győzedelmeskedtek. Ám előbbinek szembe kellett néznie Iseult (Charlotte Murphy) halálával. Azonban érdemes megemlíteni, hogy a sorozatban nem szerepel a dánok végül bekövetkezett ostroma.

A videóban Capwell rámutatott, hogy Uhtred nem tudott volna úgy nekirontani a dánok pajzsfalának, ahogyan ő tette, és hogy a viselt páncél hatástalan volt.

A szériában a pajzsfalat pontatlannak tartják, de ha egy karakter egyedül szállna szembe vele, az még mindig nehéz lenne. Bár a sorozat csatajeleneteiben, többek között az edingtoni csatában, különböző fegyverek szerepelnek, a kardokra való hagyatkozás sem volt általános. Összességében Az utolsó királyság valóban beépíti a történelmet a történeteibe, de a középkori fegyverek ábrázolásában sok pontatlanságot lehet találni.

Forrás: YouTube

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu