Az EU bírósága lesöpörte a Valve fellebbezését: 624 millió forintot kell fizetniük!

A Valve helyzetalapú blokkolása a Steamen (geoblocking, amikor bizonyos országokban elérhetetlenné tettek játékokat) azért történt, hogy a kiadók jogdíjait és a Valve haszonkulcsát védjék, de ez az indoklás nem győzte meg a bíróságot (szerintük nem volt ez a versenyt elősegítő lépés).

 

2021-ben már hasonlóan döntött a bíróság, amikor kimondta, hogy a Valve, illetve öt PC-s kiadó törvénytelenül blokkolta a határokon átívelő játékértékesítéseket PC-n. Szeptember 27-én is ez a döntés született, így a Valve, a Bandai Namco, a Capcom, a Focus Home Interactive (ma már Focus Entertainment), a Koch Media (Plaion), és a Zenimax (Microsoft…) versenyellenes megállapodásokat kötött, vagy olyan összehangolt gyakorlatuk volt, amikkel geoblocking alakult ki, és egyes országokban nem lehetett megvenni így a játékaikat 2010 és 2015 között.

Az ügy 2017-re vezethető vissza, amikor az Európai Bizottság nyomozásba kezdett, mert szerintük „az uniós versenyszabályok megsértették azáltal, hogy tisztességtelenül korlátozzák a kiskereskedelmi árakat vagy kizárják a vásárlókat bizonyos ajánlatokból állampolgárságuk vagy lakóhelyük miatt”. Az EU egyik fő eleme a közös piac ugyebár, szóval itt érthető, hogy hol sértették meg a törvényeket, és a Steam bizony 2015 előtt így korlátozott. Bizonyos tagállamokból származó kódokat nem lehetett máshol aktiválni! 2019-ben az EU kiküldte aggodalmait a Valve-nak és az öt másik cégnek, és mindenkit letolt a geoblocking miatt, aztán 2021-ben kiosztotta az összesen 7,8 millió eurónyi bírságot (a Focus Home 2,88 milliónyit, a Bandai Namco pedig 340 ezret), és a Valve-ra eső 1,6 milliót fellebbezte azzal, hogy bizonyos technikai funkciókat biztosított a kiadók kérésére, és nem akart a piacokba beavatkozni.

Ezt utasította el a bíróság például azzal a kijelentéssel, hogy a szerzői joggal bár valóban pénzt kell, hogy kapjon annak tulajdonosa, nem kellene mindig a legmagasabb összeget kapnia. Szerintük a geoblocking nem biztosította a versenyt (a Valve szerint a szegényebb régiókban áremelés jött volna, ami nálunk azért történt meg, mert az államvezérek nem hajlandóak fiskálisan sem az európai integrációra), és ebből adódóan úgy hangzik, hogy Gabe Newelléknek fizetniük kell… igaz, nekik ez aprópénz.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu