Egy még gyengébb GeForce RTX 3050-et tervez kiadni az Nvidia?

TECH HÍREK – A jelenleg is kapható videókártya sem olyan kiemelkedő, de egy, még ennél gyengébb variánssal készülnek „a zöldek”!

 

A GT 210, a GT 710, a GT 1030 hármas után az RTX 3050 lehet a legalacsonyabb árfekvésű és teljesítményű, nagyobb körben elérhető videókártya az Nvidiától (igaz, ott van a GT 1010 is, ami NAGYON ritka…). Az eredeti modell már lassan két éve, hogy megjelent (2022 januárjában), és azóta a teljes RTX 4000-es sorozat is kijött (talán leszámítva az asztali RTX 4050-et, mert laptopokban már van), szóval folytatja ezt a szokatlan hagyományát az Nvidia, ha hihetünk a WCCFTechnek.

Valószínűleg az Nvidiának egy tonna RTX 3050 GPU-ja van, amitől meg akar szabadulni (holott az Egyesült Államokban kb. 230 dollárért lehet kapni egyet, ez errefelé 100 ezer forintnál indul…), így nem lenne meglepő, ha RT 3030 néven jelenne meg a videókártya, ami mindössze 70W-ot fogyasztana. Így nem kellene 6/8 tűs tápegység-csatlakozó, hanem simán a PCIe csatlakozáson keresztül kapná az áramot, ami az alacsony fogyasztású konfigokban lenne kifejezetten hasznos (vagy irodai PC-kben, ahol kicsi a tápegység teljesítménye is).

Csakhogy ez az új RTX 3050 le lenne butítva az alapverzióhoz képest. A jelenleg kapható modell egy 128 bites memóriabusszal, 1777 MHz-es órajellel, illetve 8 GB VRAM-mal rendelkezik. Ehhez képest a kiherélt variáns 96 bites memóriabuszt, 6 GB VRAM-ot, és 1470 MHz-s órajelet kapna. A CUDA magok számának változásáról nincs információnk, de az eddig említett változtatások az amúgy sem kimagasló teljesítményt még inkább visszafognák.

A pletykák szerint ez a videókártya 2024 elején fog megjelenni (még inkább érthetetlenné téve létezését), és nem lenne meglepő, ha az Intel Arc A580-asa ellen dobná az Nvidia piacra. Az Intel videókártyája 200 dollár alatt (errefelé akkor kb. 90 ezer forintért) jelenne meg. De ezek után tényleg nem lenne célszerűbb egy budget Ada Lovelace kártyát piacra dobni? Az RTX 3050 ugyanis a korábbi, Ampere architektúrára épül…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu