A Microsofté az Activision Blizzard King; Bobby Kotick távozni készül! [VIDEO]

Lezárult egy 21 hónapja tartó huza-vona, és ezzel a játékipar újabb hatalmas konszolidációs lépést láthat, amellyel ismét közelebb jut összeomlásához.

 

A CMA, az Egyesült Királyság verseny- és piacfelügyeleti hivatala volt az egyetlen szabályozó, ami blokkolta a Microsoft 68,7 milliárd dolláros tranzakcióját, hogy övék legyen az Activision Blizzard King (ABK). Viszont ők is beadták a derekukat. Eredetileg a felhős piacon szerintük egyeduralomra tett volna szert a Microsoft, de mivel az ABK felhős jogait eladták a Ubisoftnak (akik a hírekben a nap folyamán még megfordulnak), nem akadályozzák tovább a Microsoft eddigi legnagyobb játékipari felvásárlását.

Íme a CMA indoklása: „Idén augusztusban a Microsoft olyan engedményt tett, hogy a Microsoft helyett a Ubisoft vásárolja meg az Activision felhős játékjogait. Ez az új megállapodás az Activision összes, a következő 15 évben készült PC-s és konzolos tartalmának felhőalapú streaming-jogait (az Európai Gazdasági Térségen kívül) egy erős és független versenytárs kezébe adja, akinek ambiciózus tervei vannak a tartalmakhoz való hozzáférés új módjainak felkínálására. Ennek az engedménynek az eredményeként a CMA beleegyezett, hogy újból megvizsgálja az ügyletet, és augusztusban új vizsgálatot indított. Ez a vizsgálat ma zárult le azzal, hogy jóváhagyta ezt a szűkebb körű ügyletet.

Az új megállapodás megakadályozza, hogy a Microsoft a felhőalapú játékok piacának fellendülése során elzárja a versenyt, és megóvja a versenyképes árakat és szolgáltatásokat az Egyesült Királyságban a felhőalapú játékok ügyfelei számára. A megállapodás lehetővé teszi a Ubisoft számára, hogy az Activision tartalmát bármilyen üzleti modell keretében kínálja, beleértve a többjátékos előfizetési szolgáltatásokat is. A megállapodás azt is biztosítja, hogy a felhőalapú játékszolgáltatók nem Windows operációs rendszereket is használhassanak az Activision-tartalmakhoz, ami csökkenti a költségeket és növeli a hatékonyságot,” írta a CMA.

Erre néhány óra múlva a Microsoft és az ABK is közölte, hogy a tranzakció lezárult, így az Xbox Game Studios újabb hatalmas stúdiókkal és IP-kkel bővült. Nem fogjuk fárasztani a közönséget Phil Spencer, az Xbox-vezér, illetve Bobby Kotick, az ABK vezérigazgatójának ömlengésével, ugyanis semmi értelme nincsen. A lenti videó is bemutatja, mennyire… érdekes jövő előtt állunk. Azért a Call of Duty kiadójánál lesznek változások.

Bobby Kotick, aki korábban már elásta magát, amikor olyan vádakat kapott (fenyegetőzött, nem vette figyelembe a cégen belüli helyzetet), hogy már régóta nem lenne szabad a játékiparban bárhol is jelen lennie, január elsejével távozik a vezérigazgatói posztból. Legalább ez egy pozitívum, mert érthetetlen, hogy miképp tudott vezérigazgató maradni, ha ilyen események történtek a cégen belül.

Forrás: Gematsu, Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu