Rengeteg franchise-zal rendelkezik a Microsoft, de ki fogja tudni használni őket?

Érdemes összefoglalni, hogy a redmondiak miket szereztek (és hoztak létre) az utóbbi két évtizedben.

 

A saját IP-ik közé tartoznak az alábbiak (igaz, néhányat utólag húzott be az Xbox, de most ne menjünk részletekbe): Halo, Blue Dragon, Gears of War, Crackdown, Age of Empires, Flight Simulator, Zoo Tycoon. 2002-ben a Microsoft megtette az első nagyobb lépését, amikor az addig főleg a Nintendóhoz közel álló Rare (Donkey Kong Country, Conker’s Bad Fur Day, GoldenEye 007…) 375 millió dollárért az övék lett. Ezzel az alábbi IP-k csatlakoztak az Xbox Game Studioshoz: Banjo-Kazooie, Battletoads, Conker, Kameo, Killer Instinct, Kinect Sports, Perfect Dark, Sea of Thieves, Viva Pinata.

2006-ban a Microsoft a Lionhead Studiost vásárolta fel (itt dolgozott a sokszor elképesztően sokat ígérő Peter Molyneux is…), így a Fable is az övék lett. 2011-ben a The Maw és a ‘Splosion Man által ismert Twisted Pixel Games is csatlakozott a „zöldekhez”. Egy évre rá 2,5 milliárd dollárért a Mojanggal bővült az Xbox-brigád, így a Minecraft (amit csak a Tetris hagyott le összeladások tekintetében) is a redmondi techóriás markában volt. A komolyabb bővülés 2018-ban kezdődött: eddigre már Phil Spencer volt az Xbox-vezér.

Ninja Theory, Undead Labs, Compulsion Games, Playground Games, inXile Entertainment, Obsidian Entertainment. Ezeket a stúdiókat vásárolta fel a Microsoft öt éve, és ezzel ezek az IP-k lettek az övék (igaz, néhány közülük akkor jött létre, amikor már lezárult a felvásárolásuk): Hellblade, State of Decay, We Happy Few, Forza Horizon, Wasteland, The Bard’s Tale, Pillars of Eternity, Pentiment, The Outer Worlds, Grounded, Avowed. 2019-ben jött a Double Fine, amivel a Psychonauts is belépett a körbe, de a 2020-as 8,1 milliárd dolláros ZeniMax Media-vétel megint nagyott lökött a szekeren. Bethesda, Bethesda Game Studios, Arkane Studios, id Software, MachineGames, and Tango Gameworks, hogy pár stúdiót említsünk, de az IP-k sokkal nevezetesebbek: Fallout, The Elder Scrolls, Starfield, Doom, Quake, Rage, Wolfenstein, Dishonored, Prey, Redfall, The Evil Within, Ghostwire: Tokyo, Hi-Fi Rush.

Tegnapelőtt megtörtént az Activision Blizzard King felvásárlása is, így hozzá lehet adni a listához még ezeket az IP-ket is: Call of Duty, Overwatch, Diablo, Warcraft, Starcraft, Guitar Hero, Crash Bandicoot, Spyro, Skylanders, Tony Hawk, Hearthstone, Candy Crush. Ezzel a lista termetes lett, de meg kell kérdeznünk: van-e elég kapacitás és kreativitás ahhoz, hogy mindezzel kezdeni tudjon valamit a Microsoft? Mi kétkedünk…

Forrás: GameRant

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu