Avowed – Minden, amit eddig tudunk az Obsidian RPG-jéről

ELŐZETES – Az Avowed egy első személyű akció-kalandjáték, amelyet a Fallout: New Vegas stúdió, az Obsidian Entertainment fejleszti. Először még 2020-ban mutatták be egy rövid trailerrel, de a Summer Game Fest 2023-on végre egy alaposabb betekintést is nyerhettünk a fantáziavilágába. A trailer a mágiaalapú harcot és az elágazó történetre utaló jeleket is bemutatja, így az Avowed egy különösen izgalmasan várt Xbox Series X játéknak ígérkezik a következő években.

 

 

Az Avowed a Pillars of Eternity univerzumában játszódik, és a játékos egy új területen, Eora egy részén, egy halálos járvány nyomába ered. Az Avowed, amely az Obsidian két kiemelt projektje közül az egyik – a másik a „The Outer Worlds 2” -, a 2024-re tervezett új játékok között van, amelyekről többet szeretnénk megtudni.

 

 

Mi az Avowed?

 

Az Avowed az Obsidian Entertainment új fejlesztése, amelyet először a 2021-es júliusi Xbox Games Showcase-en mutattak be. A játék, amely egy Skyrimhez hasonló első személyű RPG, rúnaalapú mágikus képességekre és közelharci fegyvereken alapuló küzdelemre összpontosít, amint azt a rövid teaser trailer és a 2023-as Xbox Games Showcase-en bemutatott hosszabb trailer is alátámasztja. A játék az Eora földjén játszódik, amely ugyanaz a környezet, amit az Obsidian a Pillars of Eternity sorozatához használt, de most egy teljesen más részét fedezhetjük fel.

Az Obsidian 2019-es álláshirdetéseiben az első és harmadik személyű animációkat használó harci akciók, elágazó párbeszédek és nappali/éjszakai ciklusok említése utal arra, hogy a játék hasonló lesz az Obsidian korábbi RPG-ihez, mint például a The Outer Worlds és a Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords.

 

 

Bejelentett megjelenési dátum és platformok, trailerek

 

Az Avowed, az Obsidian Entertainment által fejlesztett első személyű RPG várhatóan 2024-ben kerül kiadásra Xbox Series X/S és PC platformokra, emellett elérhető lesz az Xbox Game Pass-on is megjelenés napján. A 2023-as Xbox Games Showcase eseményen bemutatott hivatalos játékmenet-trailer a játék varázslatos világába, az Élő Földekbe kalauzolja a játékosokat, bemutatva a mágiaalapú harcrendszert és a fegyverhasználatot. A történet középpontjában egy járvány áll, amely látszólag a karakterek lelkét rontja meg.

Az első Avowed trailer, amelyet az E3 2021-es Xbox eseményen mutattak be, egy változatos középkori tájat tár elénk, kezdve egy háború sújtotta kastéllyal, ami egy királyok és királynők által uralt birodalom része, „amely mindig is ismerte a háborút”. A narráció szerint ez a birodalom mára romokban hever, és egy láthatatlan ellenség támadja meg.

A játék rémséges szörnyetegei (mint például a csontvázharcosok) nyilvánvalóan e birodalom bűneiből születtek, és a játékos karakter a játék során szembekerül velük. A trailer végére maradt kérdés – „Megér-e egy eskü egy korona súlyát?”. – azt sugallja, hogy a játékos sorsa a királyi családé lehet, és a bukott birodalom újjáépítése során talán szembe kell néznie sorsával és meg kell kérdőjeleznie azt.

 

 

Az Avowed cselekménye és fő helyszíne

 

Az Avowed az Eora világának egy részén, az Élő Földeken játszódik, ugyanabban az univerzumban, mint a „Pillars of Eternity”. A legújabb, az Xbox Games Showcase-en bemutatott trailer szerint a játék főszereplője egy erős mágus, akit a császár küldött az Élő Földekre, hogy nyomozzon egy pusztító járvány után, amely a népet fenyegeti. A helyiek eleinte félnek és bizalmatlanok a mágussal szemben, így a játékosnak meg kell nyernie őket.

A játékban irányított karakterünk rendkívüli mágikus harci képességekkel rendelkezik az Élő Földeken, ami különlegessé teszi őt ebben a világban. Emellett a varázslatok mellett a hagyományos közelharci fegyverek használatára is lehetőség nyílik, amelyek kombinációjával hatékonyan szállhatunk szembe az ellenfelekkel. A trailer végén felmerülő kérdés, „Szóval most, hogy ennyi hatalmad van, mit fogsz vele kezdeni?” és a „forge your destiny” felirat arra utal, hogy az Avowed játékmenete választáson alapuló, elágazó útvonalakat kínál.

 

Igencsak hangulatos és látványos trailer mutatta be a PC-re és konzolexkluzívként Xbox konzolokra megjelenő Awowedet.

 

Az Avowed játékmenete és a lehetséges társaink

 

Az Avowed egy első személyű akciójáték, amely a mágia és a fegyverek kombinációjára épül. A legfrissebb játékmenet trailer alapján látható, hogy a játékban a varázslatok nemcsak a harcban hasznosak, hanem különféle befolyásoló képességekkel is rendelkeznek.

Egy jelenetben az Avowed játszható karaktere úgy használja a mágiáját, hogy megfagyasszon egy ellenséget, majd közelebb rántsa, hogy végzetes csapást mérjen rá. Ez a játékmechanika emlékeztet a „Dishonored” vagy az „Immortals of Aveum” játékok mágikus támadásaira, amelyek szintén kiterjedt varázslatos képességeket kínálnak a harcban.

A 2023-as Avowed gameplay trailer bemutatja az első társat, Kai-t is, aki egy parti Aumaua a jelenlegi Élő Földeken, és egyike a nem túl számos barátságos karakternek, akivel találkozhatunk. Mint volt katona, idealista és pragmatikus természete segíti a játékost a vad határvidéken. A játékban várhatóan több társ is lesz, akikről a fejlesztők hamarosan további információkat fognak nyújtani.

 

 

Egyéb pletykák

 

Az Avowed kiszivárgásai és pletykái szerint a játék teljesen nyitott világú lesz, állítólag nagyobb terjedelmű, mint a Skyrim. Sponger információi szerint a játékban valós idejű időjárási rendszer és mod-támogatás is várható, de ezeket a részleteket még hivatalosan is meg kell erősíteni.

Az Avowed játékban a játékosoknak társaik lesznek, „nagyon nagy” boss-okkal harcolhatnak majd, és istenekkel is kapcsolatba kerülhetnek, miközben egy „közelgő zsarnokság fenyegetésével” szemben küzdenek. A párbeszédek dinamikusak lesznek, és a szivárogtató szerint a játék lehetőséget ad arra, hogy a játékosok „mindenkit megöljenek a játékban”. Az Avowed így 2024-ben az Xbox egyik nagy dobása lehet, és mi már nagyon várjuk.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)