A nő, aki legyőzte Griselda Blancót – íme a Netflix-sorozat izgalmas háttere!

MOZI HÍREK – Doug Miro, a Griselda alkotója és Juliana Aidén Martinez, a sorozat főszereplője a sorozat valós inspirációjáról beszéltek, valamint arról, hogy milyen volt szemtől szemben állni Sofia Vergara Griselda Blancójával.

 

 

A Netflix Griselda című sorozatában – amelynek friss és ropogós kritikája itt olvasható – Sofia Vergara alakítja Griselda Blancót. Egy ambiciózus és gyilkos nőt, aki az 1970-es és 80-as években Miami legfőbb drogkirálynője lett. De van egy másik nő is, akinek a szerepe Blanco szerepét tükrözi a hat epizódból álló sorozatban: June Hawkins (Juliana Aidén Martinez), a gyilkossági nyomozó, aki segített a királynő elkapásában.

A sorozat társalkotója, Doug Miro csak 18 hónapos munkával tudta felmérni, hogy Hawkins milyen fontos szerepet játszott Blanco végső elfogásában, letartóztatásában és elítélésében.

Kezdetben „[ő] egyáltalán nem volt része a történetnek” – mondja Miro, a Narcos társalkotója, aki ismét összeállt Carlo Bernarddal, valamint Eric Newmannel és Ingrid Escajedával, hogy kidolgozzák Griseldát. „Mindent elolvastam, amit csak lehetett, mindent átkutattam az interneten, beszéltem az általam ismert DEA-ügynökökkel. Kicsit darabos volt, de összeraktam June érintettségét”.

Korábban a két ember, aki a legtöbb elismerést kapta Blanco elfogásáért és a közel 20 éves börtönbüntetésének letöltéséért, Robert Palombo DEA ügynök és Al Singleton volt, akit a könyv és a dokumentumfilm számára is meginterjúvoltak. (Blancót bűnösnek találták kokain előállítására, behozatalára és terjesztésére irányuló összeesküvésben, később pedig bűnösnek vallotta magát három rendbeli másodfokú gyilkosságban.) Singleton miami gyilkossági nyomozó volt; mint kiderült, ő Hawkins férje is, bár románcuk csak Blanco elítélése után kezdődött.

Singleton – akinek csak néhány rövid megjelenése van a Griseldában, Carter MacIntyre alakítja – és Hawkins már akkor ismerték egymást, amikor Blanco után nyomozott. Ám csak a nyolcvanas évek végén kerültek újra össze, amikor mindketten interjút adtak A keresztanya című filmhez. A könyv többnyire a Blanco utáni vadászat későbbi szakaszára koncentrál, és Miro szerint nem ragadja meg a történet legfontosabb részét: Blanco Miamiban való hatalomátvételének korai szakaszát. Hawkinst sem méltatja eléggé a Blanco elfogásában játszott szerepéért.

Kapcsolatba lépett Hawkins fiával, aki összekötötte Mirót és Newmant Hawkinsszal és Singletonnal Nashville-ben, ahol a pár most lakik.

„Elképesztő volt, hogy mi csináljuk az első sorozatot egy [női] narkósról, és egy rendőrnő volt az, aki felfedezte a jelenlétét Miamiban – aki összerakta a szervezetének méretét, aki megértette és felismerte, hogy mit csinál a helyszínen”.

A legérdekesebb Miro (és a Netflix) számára a Blanco és Hawkins története közötti hasonlóság volt. Mindketten nemrég elvált, egyedülálló anyák voltak, akik Miamiba költöztek, hogy gondoskodjanak a gyermekeikről.

 

Ki alakítja Griselda Blanco ellenfelét?

 

A Miamiból származó, kolumbiai származású Martinez mindent hallott a „la madrina”-ról, a keresztanyáról, amikor felnőtt. De a Yale drámatagozatán végzett színésznő soha nem hallott Hawkinsról, amíg meg nem kapta a szerepet a Griseldában.

A miami rendőrség egyik első női gyilkossági nyomozójáról való ismeretszerzés revelatív volt. „Nagyon izgatott voltam, hogy a közösségem többi tagja is tudjon róla, mert az ő történetét el kell mesélni” – mondja Martinez a családja miami otthonából.

Martinez és Hawkins többször is beszélgetett egymással a forgatás előtt és a forgatás alatt. Martinez gyakran küldött kérdéseket Hawkinsnak. „Annyira hálás vagyok neki a nagylelkűségéért, hogy hajlandó volt megosztani velem a valós tapasztalatait” – mondja.

Egy viszonylag új és fiatal színésznőt Hawkins szerepére szerezni kockázatos volt, és Andrés Baiz rendező (aki Newmannel együtt a Narcos társrendezője is volt) több tucat színésznőt hallgatott meg, a nagyon híresektől a teljesen ismeretlenekig.

Baiznak és Mirónak Martinezben az volt a szembetűnő, hogy az erő, az intenzitás, a magabiztosság és a sebezhetőség keveréke volt benne.

Eredetileg Miro és Newman sokkal kiterjedtebb történetet tervezett Hawkinsnak a 10 epizódos sorozatban, amelyet a Netflixnek ajánlottak. Aztán az időbeosztás és a költségvetés miatt hat epizódra kellett csökkenteniük a projektet. Miro szerint így is sok mindent bele tudtak foglalni, amit szerettek volna. June szerinte „erős akaratú, vicces, bájos, dinamikus, nem tűri szívesen a bolondokat, de ugyanakkor nagyon megfontolt”.

Bár egyértelműen úttörő volt a miami rendőrségnél, Hawkins nem így tekint magára. Egyszerűen csak rendőrként jellemezné magát, aki teszi a dolgát, és jól végzi azt. Miro mégsem tudja elengedni a Hawkins által elmondott történeteket, és szívesen meséli el őket hosszasan.

Az egyik kedvence az, hogy June Hawkins nyomozói ösztönei már gyermekkorában kialakultak, amikor kódolt leveleket küldött kubai családjának, hogy közölje, hogyan lehet kijutni az országból.

Ez a fajta tehetség végül oda vezetett, hogy elkapja a 20. század egyik leghírhedtebb és legerőszakosabb drogkereskedőjét.

Forrás: Esquire, Elle, Vanity Fair

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu