Elvesztette a pert a Take-Two ellen Lebron James tetoválóművésze!

Ezzel pedig az illető pórul is járt, ugyanis ő kezdeményezte a 2K, a Take-Two leányvállalata ellen a peres eljárást, így nem hogy kártérítésben részesül, hanem neki kell fizetnie…

 

Pénteken a Take-Two sikeresen meg tudta győzni az Egyesült Államok Ohio államában az esküdtszéket arról, hogy hallgatólagos engedélye volt James Lebron tetoválásának ábrázolására, ugyanis a kiadó és a kosárlabdázó között született megállapodás értelmében (miszerint az ő kinézetét az NBA 2K játékokban felhasználhatják) erre is joguk volt. Emiatt pedig a tetoválóművész, Jimmy Hayden hiába gondolta úgy, hogy az ő szerzői jogait megsértette a Take-Two: az esküdtszék ennek ellenkezőjét állította.

Dale Cendali, a Take-Two ügyvédje szerint a döntés fontos volt a szórakoztatóipar számára, illetve bárki másnak, aki valaha is tetováltatta magát, és amiatt aggódott, hogy nem tudná szabadon megosztani a közösségi médiában úgy a testét, hogy azon a tetoválás(ok) is látható(ak) legyen(ek). Hayden nem csak Lebron James testét tetoválta, hanem Shaquille O’Neal és Kyrie Irving esetében is ő dolgozott a tetoválásokon, és először 2017-ben perelte be a Take-Two-t ugyanúgy szerzői jogsértésre hivatkozva.

Korábban egy szövetségi bíró Illinois államban egy tetoválóművésznek 3750 dollár kártérítést ítélt meg, amikor úgy döntött, hogy a WWE 2K játékokban a birkózokon látható tetoválások használata nem meríti ki a fair use (méltányos használat) elvét. A WWE játékok is a Take-Two-hoz köthetőek, és bár az összeg nem volt valami jelentős (forintban ez kb. másfél millió), akkoriban úgy tűnhetett, hogy a többi tetoválóművész is hasonló követeléssel élhet, ha a sportolók tetoválásai felbukkannak a játékokban.

2020-ban is nyert egy pert a Take-Two a Solid Oak Sketches ellen. A tetoválásokkal foglalkozó cég szerint LeBron James, Kenyon Martin és Eric Bledsoe tetoválásainak dizájnjai felett ők a jogtulajdonosok, és úgy gondolták, hogy az NBA 2K játékokban az engedélyük nélkül lettek azok újraalkotva. Akkor is sikertelen volt a per: a bíró úgy döntött, hogy hallgatólagos engedélye volt a Take-Two-nak, mert az NBA-ve kötött licenszmegállapodás a kosárlabdások kinézeteinek jogaira is vonatkozott…

Forrás: VGC, Reuters

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu