Metroid Prime 4: Beyond – Minden, amit az új Metroid játékról tudni lehet!

ELŐZETES – A Metroid Prime 4 bejelentése, amely egészen az E3 2017-ig nyúlik vissza, óta a rajongók izgatottan várják, hogy újra Samus űrruhájába bújhassanak. Az új Metroid játék folytatást ígér a 2007-es Metroid Prime 3: Corruption után, ám az út rögös volt a Retro Studios által készített Metroid Prime trilógia első személyű következő részéhez.

 

A Metroid Prime 4-et először 2017. június 13-án jelentették be egy egyszerű logóval az E3 2017-en, ‘Beyond’ alcím nélkül. Azóta a rajongók tűkön ülnek, és várják a további részleteket. Szerencsére már sok mindent megtudtunk a fejlesztés alatt álló játékról. Az alábbiakban összegyűjtöttük mindazt, amit eddig tudunk a Metroid Prime 4 megjelenési dátumáról (vagy időablakáról), a történetről, beleértve annak bejelentését, a késedelmeket, a Retro Studios visszatérését – minden apró részletet, ami napvilágot látott. Az új információk érkezésével folyamatosan frissítjük ezt a cikket, ezért térjetek vissza a legfrissebb Metroid hírekért.

Amíg várunk a további részletekre, nézzük meg, mit tudunk eddig.

 

 

Metroid Prime 4 – Mikor érkezik végre a játék?

 

A Metroid Prime 4: Beyond megjelenése 2025-re várható. A Nintendo a Nintendo Direct során erősítette meg a megjelenési időablakot, bemutatva a logót és a teljes címet is. A Nintendo kijelentette, hogy az „új Switch utód” híreit a 2024/5-ös pénzügyi év vége előtt jelentik be. Természetesen az is lehet, hogy a Prime 4 az új konzol megjelenése után érkezik Switch-re. Az első Metroid Prime 4 játékmenet bemutatásra került a 2024 júniusi Nintendo Directben egy izgalmas, kétperces trailer formájában.

Bár a Nintendo még nem árult el sok részletet az új Metroid Prime-ról, az már biztos, hogy létezését hét évvel ezelőtt hozták nyilvánosságra.

Az utolsó frissítés 2024 júniusában érkezett a Nintendo Direct során. Ekkor kaptuk meg a végleges címet — Metroid Prime 4: Beyond — és egy játékmenet bemutató trailert, amely gyors pillantást vetett Samusra és az új HUD-ra.

 

 

A Metroid Prime 4 trailer elemzése

 

A kétrészes trailerben Samus hajója egy bolygóra érkezik, amely éppen orbitális támadás alatt áll. A fejvadász kiszáll a hajóból, és láthatjuk, amint különböző terepeken halad át, megvizsgál egy sérült űrkalózt, majd a Morph Ball képességével bejut egy létesítménybe. Ekkor megjelenik Sylux — a Metroid Prime: Hunters-ből ismert fejvadász —, két Metroid társaságában. A trailer egy látványos jelenettel zárul, amelyben Samust mutatják egy buja erdős világban, festői vízesés és hatalmas fa előtt.

A Metroid Prime 4: Beyond szorosan követi a korábbi Prime játékok játékmeneti mintáját, bár új mechanikák is várhatóak a következő hónapokban. A történet részletei és egyéb információk is fokozatosan érkeznek majd.

 

Ki fejleszti a Metroid Prime 4-et?

 

A Metroid Prime 4-et a Retro Studios fejleszti, amely a korábbi Prime játékokért is felelős volt.

A projektet eredetileg a Bandai Namco Singapore kezdte fejleszteni, de később a Retro Studios átvette a munkálatokat (lásd alább a Prime 4 újraindításának teljes történetét).

A Retro Studios-nál dolgozó és onnan távozó tehetségek mozgása alapján kapunk némi képet a projektben részt vevő személyzetről, bár hivatalos megerősítés még nincs. Az eredeti Prime játékokon dolgozó csapat nagyjából fele még mindig a Retro-nál van, de kevesebb mint tíz ember dolgozott az első Metroid Prime játékon — a fő kreatívok és projektvezetők már évek óta elhagyták a céget (vagy sajnos elhunytak).

A késedelem súlyosan befolyásolta az információk megjelenését. A Nintendo vonakodik bármilyen projektet is megvitatni, amíg nem tud konkrét részleteket, felvételeket és egyéb információkat közölni a közönségével. Az éppen fejlesztés alatt álló játék korai bejelentése a Metroid rajongók megnyugtatására irányult, akik kíváncsiak voltak, miért jelent meg a Metroid: Samus Returns 3DS-en és nem Switch-en. Ez a terv némileg visszafelé sült el a késedelem miatt, ami évekig tartó rádiócsendet eredményezett.

Pozitívum, hogy a Metroid Dread és a Metroid Prime Remastered létezése enyhítette a Metroid Prime 4 híreit váró rajongók csalódottságát.

 

 

Megjelenik-e a Metroid Prime 4 a „Switch 2”-n?

 

A Metroid Prime 4: Beyond jelenlegi megjelenése a Switch konzolra van megerősítve, de ez nem zárja ki a lehetőséget egy generációk közötti megjelenésre, amikor az új Switch utód végül megérkezik.

Nem kizárt, hogy a Metroid Prime 4 áthidalja a két konzolt, hasonlóan ahhoz, ahogy a The Legend of Zelda: Breath of the Wild tette a Wii U és a Switch esetében. Azonban további részletek nélkül az új hardverről — például: visszafelé kompatibilis lesz a Switch játékokkal? — jelenleg nem tudhatunk biztosat. Nagy érdeklődéssel figyeljük a fejleményeket.

 

A többi Metroid Prime játék elérhető Switch-en?

 

Igen, a Metroid Prime Remastered 2023-ban jelent meg Switch-re. Rengeteg pletyka és spekuláció kering arról, hogy a Prime 2 és 3 is érkezik, bár hivatalos megerősítés még nincs.

Itt van egy lista az összes Metroid játékról, amely elérhető Switch-en, beleértve az összes nem-Prime játékot:

 

  • Metroid (NES) – via Nintendo Switch Online
  • Metroid II: Return of Samus (GB) – via Nintendo Switch Online
  • Super Metroid (SNES) – via Nintendo Switch Online
  • Metroid Fusion (GBA) – via Nintendo Switch Online Expansion Pack
  • Metroid: Zero Mission (GBA) – via Nintendo Switch Online Expansion Pack
  • Metroid Dread
  • Metroid Prime Remastered

 

2019-ben a LeakyPandy nevű szivárogtató csoport azt állította, hogy egy Super Metroid remake és egy Wii Metroid Prime Trilogy HD frissítés is fejlesztés alatt áll a Metroid Prime 4 mellett, bár a LeakyPandy megbízhatósága változó. Most már van egy remaster az eredeti Metroid Prime-ról Switch-re, de a közvetlen folytatások még kérdésesek.

Ha a Nintendo fel akarja kelteni a Metroid rajongók étvágyát, és potenciálisan új játékosokat szeretne megszólítani, akik esetleg kihagyták az eredeti játékokat GameCube-on és Wii-n, a teljes Prime trilógia Switch-re hozása a legnyilvánvalóbb lehetőség. Az egész sorozat Switch-en való megjelenése sok rajongó álma lenne, és jó „bocsánatkérésként” szolgálna a Metroid Prime 4 késése miatt.

 

A Retro Studios néhány új álláshirdetése arra utalhat, hogy a Metroid Prime 4 még öt évvel a megjelenése után is a korai fejlesztési fázisban tart.

 

Metroid Prime 4 – A bejelentés és fejlesztés körüli mizériák

 

Repüljünk vissza hét évvel, egészen 2017-be, a Nintendo Switch korai időszakába. A Nintendo általában csak az elkövetkező évben megjelenő játékokról beszél, így a Metroid Prime 4 bejelentése az E3 2017-en – mindössze három hónappal a Switch megjelenése után – igazán meglepő volt. A bejelentés egy egyszerű logóval történt, és megerősítette, hogy a játék fejlesztés alatt áll, bár ekkor még nem a Retro Studios, az eredeti trilógia készítője, dolgozott rajta.

A játék létezése önmagában is nagy izgalmat keltett a sorozat rajongói körében. A következő februárban kiderült, hogy a Bandai Namco Singapore dolgozik együtt a Nintendo-val a Metroid Prime 4-en. A Bandai Namco korábban már több Nintendo játék fejlesztésében is részt vett, beleértve a Mario Kart és a Super Smash Bros. franchise-okat, így a választás nem volt meglepő.

Az E3 2018 idején a Nintendo világossá tette, hogy a Metroid Prime 4 bejelentése az előző évben eltérés volt a szokásos megközelítésüktől, amely az „közeli megjelenésekre” koncentrál. Ennek megfelelően a játék nem szerepelt az E3 2018-as Nintendo Direct közvetítésében.

Annak ellenére, hogy nem mutatták be, Reggie Fils-Aimé júliusban megnyugtatta a rajongókat, hogy a Metroid Prime 4 fejlesztése „jól halad”, és tisztázta, hogy a játék szokatlanul korai bejelentése a Metroid rajongók megnyugtatására irányult. Azt akarták jelezni, hogy a Metroid: Samus Returns mellett egy új Metroid játék is fejlesztés alatt áll a Switch-re.

A Nintendo of America elnökének Metroid pólóban készült fényképe felgyorsította a pletykákat, de novemberben ismét megerősítették, hogy a játék fejlesztése jól halad. Semmi ok az aggodalomra!

Vagy mégis? Egy klasszikus ‘Please Understand’ pillanatban a Nintendo hivatalos közleményben és videós bocsánatkérésben bejelentette, hogy a meglévő Metroid Prime 4-et leállították, és a projekt újraindul az eredeti Metroid Prime fejlesztő stúdió, a Retro Studios bevonásával.

Miért törölték a Nintendo első próbálkozását a Metroid Prime 4-re? Shinya Takahashi, a Nintendo vezető igazgatója elmagyarázta, hogy „a jelenlegi fejlesztési előrehaladás nem érte el azt a szintet, amelyet a Metroid Prime sorozat folytatásaként elvárunk.”

Nagyon csalódást keltő hír volt, de az, hogy a Retro Studios visszatért a képbe, enyhítette a rajongók haragját. Hamarosan álláshirdetések kezdtek felbukkanni, jelezve, hogy a Retro nulláról kezdi a munkát, ahelyett, hogy bármilyen már elkészült munkát felhasználnának a Bandai Namco-tól. 2019 júniusában a Retro még mindig művészeti igazgatót keresett a projekthez, októberre pedig jelentették, hogy az ex-Halo karakter modellező Kyle Hefley csatlakozott a stúdióhoz, és az ex-DICE művészeti igazgató Jhony Ljungstedt is csatlakozott a csapathoz az EA stúdiójától. Valószínűleg mindketten a Metroid Prime 4-en dolgoznak, bár ez még mindig nem megerősített.

Egy pletyka szerint a játék környezeti munkáját külső szolgáltatóknak adhatják ki, hogy pótolják az elveszett időt. Az álláshirdetések szivárgása pedig azt jelezte, hogy még mindig hosszú út áll előttük a Metroid Prime 4 fejlesztésében. Az E3 2021 Nintendo Direct során, ahol a Metroid Dread-et is bemutatták, a cég közölte, hogy még mindig keményen dolgoznak a Prime 4-en, de nem szolgáltak további frissítésekkel.

Végül, 2024. június 18-án, a Metroid Prime 4 játékmenetét először mutatták be a Nintendo Direct során, plusz egy logót és a teljes címet: Metroid Prime 4: Beyond.

 

 

A Metroid Prime 4: Samus-on innen és túl

 

Végül, bár csalódottak és türelmetlenek vagyunk, hogy folytathassuk Samus első személyű kalandjait a Switch-en, a legtöbb Metroid rajongó megvigasztalja magát azzal a híres Shigeru Miyamoto idézettel: „Egy késleltetett játék végül jó lesz, de egy elsietett játék örökre rossz.” Sokkal jobb, ha Samus kicsit késve, de remek formában érkezik meg a partira, mint hogy félkészen, egyik csizmája nélkül és hajával a sisakjába ragadva robban be, nem igaz?

Ne feledjétek, hogy folyamatosan frissítjük ezt az oldalt a legújabb Metroid Prime 4 hírekkel, amint megjelennek. Mindannyian várjuk a végleges Metroid Prime 4 megjelenési dátumát (a „2025” homályos megfogalmazásán túl), ezért tartsátok nyitva a szemeteket a jövőbeli Metroid bejelentésekért.

-Herpai Gergely „BadSector”-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu