Metal Gear Solid Delta: A Snake Eater élmény élőben – Kígyóhús a világ konyháiban és Budapesten is

GAMERFOOD – A Metal Gear Solid Delta (az eredeti, 2004-es játék címe: Metal Gear Solid 3: Snake Eater) megjelenése nemcsak a videojáték-rajongóknak öröm, hanem kiváló apropó is arra, hogy elmerüljünk egy sajátos gasztronómiai világban: a kígyóhús fogyasztásában. A 2004-es Metal Gear Solid 3: Snake Eater című játék nem véletlenül kapta ezt a nevet – a túlélés, a dzsungelben szerzett élelem, köztük a kígyó elfogyasztása központi szerepet kapott benne. Most, hogy a remake küszöbön áll, ideje megnézni, miért tartják különlegesnek a kígyót, milyen egészségügyi hatásokat tulajdonítanak neki, hogyan készítik el a világ különböző részein, és hol kóstolhatjuk meg akár Magyarországon is.

 

A Snake Eater ikonikus főcímzenéjében a „Snake Eater” kifejezés nem pusztán szójáték a főhős nevével, hanem annak a túlélőnek a szimbóluma, aki az ellenséges dzsungelben bármiből képes táplálékot csiholni. Ez a kép nem is áll olyan távol a valóságtól: a kígyóhús számos országban igazi különlegességnek számít, és sok helyen mindennapi ételként is fogyasztják.

 

A kígyóhús egészségügyi hatásai és ízvilága

 

A kígyóhúst a keleti gyógyászatban gyógyhatású élelmiszerként tartják számon. A hagyományos kínai orvoslás szerint a kígyó segíti a vérkeringést, javítja a máj működését, erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladásokat. Egyes források szerint reumás panaszok esetén is ajánlják, és férfierőt fokozó hatást is tulajdonítanak neki. A nyugati tudomány is felfigyelt rá: magas a fehérjetartalma, ugyanakkor rendkívül alacsony a zsír- és kalóriatartalma. Egy 100 grammos adag mindössze körülbelül 93 kalóriát tartalmaz, de közel 16 gramm fehérjét, miközben a szénhidráttartalma gyakorlatilag nulla. Emellett B-vitaminokban, vasban, kalciumban és D-vitaminban is gazdag, így valóban egészséges alternatívának számít más húsfélékhez képest (Napitanacsok).

Ízét tekintve sokan a csirkéhez hasonlítják, mások inkább a halhoz, de a legtöbb beszámoló szerint a kettő furcsa, de harmonikus keveréke. Állaga rágósabb lehet, de megfelelően elkészítve szaftos és ízletes. Kínában gyakran levesként fogyasztják, Vietnámban grillezve vagy sült formában kerül az asztalra, de curryhez, ragukhoz is remekül passzol. Gyakran lime-mal, fokhagymával, csípős szószokkal vagy éppen pirított hagymával tálalják, hogy kiemeljék a hús enyhén édeskés ízjegyeit.

 

Hol ehetünk kígyót a világban?

 

Ázsiában a kígyóhús sokkal kevésbé számít különlegességnek, mint Európában. Kínában, különösen Kantonnál és Hongkongban, a kígyóleves (蛇羹) évszázados hagyományokkal bír. A hiedelem szerint ez a fogás melegítő hatású a hideg hónapokban, és orvosságként is tekintenek rá (Pvgazeta). A leves többféle kígyófaj húsából készül, lassan főzik, gombával, csonttal és fűszerekkel gazdagítva, így egy sűrű, kollagénben gazdag ételt kapnak.

Sanghajban és Pekingben nem ritka, hogy az utcai árusok élő kígyót tartanak a stand alatt. A vendég kiválasztja, melyik állatot szeretné, majd ott helyben vágják le és készítik el – sütve, grillezve vagy raguban. Egy magyar gasztrobloggerpáros videójában is láthattuk, amint Sanghajban így fogyasztanak kígyót: a fejét levágják, majd perceken belül a serpenyőben sül a hús, amit citrommal és fűszeres mártásokkal kínálnak. Az élmény számukra a csirke és a hal keverékére emlékeztetett.

Vietnámban a kígyóevés külön szertartássá nőtte ki magát. Hanoi környékén találhatók olyan éttermek, amelyek kizárólag kígyóra specializálódtak. A vendég kiválaszt egy élő kobrát, majd az állatból több fogást is készítenek: kígyólevest, grillezett kígyóhúst, sült falatkákat, sőt kígyópálinkát is, amelyhez a vérét és a szívét használják fel. Ez utóbbi rituális italnak számít, és az állítólagos gyógyhatásai miatt sok turista kipróbálja.

Thaiföldön, Laoszban és Indonéziában is elérhető a kígyó, gyakran curryben vagy levesben. Az Egyesült Államokban inkább egzotikus éttermekben bukkan fel: Texasban és Floridában például kígyót is kínálnak az alligátor vagy a békahús mellett. Ezeken a helyeken általában steak vagy grillezett változatban tálalják, csípős szószokkal (Marxim).

 

Magyarországon: Safari GrillHouse, Budapest

 

Hazánkban sokáig teljesen ismeretlen fogásnak számított a kígyóhús, ám Budapesten most már van egy hely, ahol kipróbálhatjuk. Az Icebar Safari GrillHouse egzotikus húsokra specializálódott, és az étlapon ott virít a Python Snake Steak. Ez egy 180–200 grammos tigrispitonból készült steak, amelyet pirított hagymával és fűszeres lime-mártással kínálnak. Az ára 22,99 euró (kb. 9500 forint), de időszakosan akár 28,99 euró (kb. 12 000 forint) is lehet. Ez az egyetlen ismert hely hazánkban, ahol hivatalosan kígyóhúst kaphatunk. A vendégek beszámolói szerint az íze valóban emlékeztet a csirkére, de van benne valami különleges, ami miatt egyszerre furcsa és vonzó élmény.

A Safari GrillHouse más egzotikus húsokat is kínál, de a kígyósteak különösen sok turistát vonz, és igazi kuriózumnak számít a magyar gasztronómiai palettán. Nemcsak az íz, hanem a hangulat is hozzájárul az élményhez: a Váci utcai Icebar különleges atmoszférája miatt a vendégek egyszerre kapnak egy szürreális élményt és egy gasztronómiai kalandot, ugyanakkor objektív véleményként megjegyezendő, hogy a TripAdvisor-on a „Grill House, Budapest” (feltehetően az Icebar-grillhez köthető hely) értékelése csupán 1,6/5, ami arra utalhat, hogy sokan turistalabirintusnak („tourist trap”-nak) érzik a helyet. (TripAdvisor)

 

Snake Eater a játékban

 

A Metal Gear Solid 3: Snake Eater egyik legnagyobb újítása az volt, hogy a túlélés érzetét a táplálkozás is erősítette. Naked Snake nemcsak fegyverekre és taktikákra támaszkodhatott, hanem az élővilágra is. A játék során többféle kígyót vadászhatunk és fogyaszthatunk el: zöld pitont, királykígyót, vízikígyót. Ezek nyersen is megehetőek, bár ilyenkor Snake fintorogva nyög fel, de megsütve a kommentárja sokkal elégedettebb. A táplálék nem csupán hangulati elem: a stamina-rendszerre is hatással van, így ténylegesen része a játékmenetnek (Wired).

Van egy ikonikus jelenet is – SPOILER –, amikor Snake és Eva, a szovjetekhez beépült kémnő, egy barlangban tábortűz mellett kígyót sütnek nyárson. Ez a jelenet nemcsak kettejük kapcsolatát mélyíti, hanem a játék szimbolikáját is erősíti: a túlélés, a bizalom és az ösztönök összefonódását.

A kígyóevés így vált a játék egyik kulcsmotívumává: egyszerre groteszk, humoros és realisztikus elem, amely megalapozta a játék egyedi hangulatát. Snake „nyögései” evés közben mémmé váltak, és a rajongók körében máig emlegetett részletként élnek.

 

Egy falat kígyó – a játék és a valóság határán

 

Legyen szó sanghaji utcai árusról, vietnámi kígyós lakomáról vagy a budapesti Safari GrillHouse pitonsteakjéről, a kígyóhús mindenhol mást jelent: egzotikumot, túlélést, szertartást vagy kalandot. A Metal Gear Solid 3: Snake Eaterben mindez virtuálisan kapott testet, de a valóságban is létező gyakorlatot jelenített meg. Most, hogy a Metal Gear Solid Delta: Snake Eater érkezik, ideje újra belegondolni: milyen is „Snake Eater”-nek lenni.

És ne feledjétek: a theGeek oldalán a játék tesztjét holnap vagy holnapután olvashatjátok majd – ott kiderül, hogy mennyire „rágós” ez a felmelegített kígyóhús, vagyis: jó lett-e a remake, vagy sem.

-Herpai Gergely „BadSector”-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)