Netflix… Netflix mindenütt!

VÉLEMÉNY – 2016 Január hatodikán a CES-en a Netflix vállalat vezetője bejelentette, hogy az egész világon elérhetővé fog válni hamarosan, ami által több milliónyi új feliratkozója lesz. Az elhíresült szolgáltatás mindenki számára elérhető lett még az előadás végén. Mehet a dőzsölés! A kérdés csak az: megéri e mindez?

De hagyjuk az üzletet… Üdvözlök mindenkit a Netflix „csodálatos” világában. Elsőként el kell mindenkinek döntenie, hogy megéri e számára a Netflix szolgáltatása, amennyiben valaki nem biztos a dolgában, az nyugodtan tehet egy próbát vele, hiszen minden felhasználó kap egy hónapos próbaidőszakot. Arra viszont fel kell hívjam a figyelmet, hogy a próbához is meg kell adni a bankkártya információinkat, úgyhogy az egy hónap leteltével senki se felejtse el a leiratkozást, különben a szolgáltatás mélyen nyúl majd a zsebünkbe.

Miután befejezted a regisztrációt egy kellemes megjelenésű lapon találod magad, ami nem csak mutatós, de könnyen kiismerhető is. A filmeket kategóriára bontva találod (műfajok alapján), így könnyen körülnézhet bárki, és megtalálhatja azt, ami igazán érdekli. A rendszer ajánlatokat is ad a felhasználóknak arra vonatkozólag, hogy mit lenne érdemes megnéznie, ezeket a javaslatokat pedig a már megtekintett filmjeink alapján válogatja ki számunkra a Netflix. Ez egy nagyon ízléses megoldás, és nagyon jó arra, hogy ne maradjunk le kedvenceinkről.

A jó

Minden műsort HD-ben lehet megtekinteni (1080p), vagy a fellelhető legmagasabb minőségben azokat, amiket nem remastereltek HD-re, vagy túl régiek már hozzá. (Régi műsorok, rajzfilmek.) Találhatunk egy hatalmas listát, ahol felsorolják a megtalálható műsorokat, filmeket, és ez a lista egyre csak növekszik. A rendszer egy másik előnye, hogy ha megfelelő az internet kapcsolatod, akkor a Tableteden, vagy az iPad-odon is megtekintheted az online műsorokat.

A Rossz!

És ennél a résznél jön elő a legelső probléma. Übergyors internet kell ahhoz, hogy az 1080P-s streamet fogadni tudja a készülékünk megfelelő sebességgel, és nem vagyok biztos benne, hogy mindenki rendelkezik ilyen kapcsolattal. Az egy dolog, hogy letöltesz egy játékot PSN-ről vagy épp Steam-ről, és visszatérsz egy órán belül a napi rutinodhoz, viszont ha mindez nincs megtámogatva a megfelelő interneteléréssel, akkor problémákba fogsz ütközni.

Egy másik gond, hogy ugyan a kategóriákra bontás hasznos, viszont vannak filmek amik nem csak egy kategóriába kerülnek be, így más-más műfajok között is beleszaladhatsz ugyanazokba a filmekbe. A legrosszabb esetben, a gyerekfilmek között is belefuthatunk egy horrorfilmbe.

Egy másik már jóval nagyobb gond, hogy az 1080p-s filmekhez rendelkezned kell Edge-el, Internet Explorer-el, vagy Safari-val, mivel a Mozilla és a Chrome nem támogatja az 1080p-s streaminget. Alant található egy lista, az összes támogatott böngészőről, és az azok által elbírt képfelbontásról:

Google Chrome: 720p
Internet Explorer: 1080p
Microsoft Edge: 1080p
Mozilla Firefox: 720p
Opera: 720p
Safari: 1080p

Szóval oda kell figyelni arra, hogy milyen böngészővel is látogatjuk meg a Netflix-et, vagy lejjebb kell adnunk az elvárásokból. A konzoltulajdonosoknak nem kell aggódniuk, hiszen a masinák támogatják az 1080p-s felbontást, így nem veszítenek semmit az élményből.

Egy elég jól összerakott feliratbázist is kapunk a rendszerhez Angol, Spanyol, Francia és Olasz nyelveken. Ezeknek a feliratoknak eltérhet a minősége és a sebessége. A legbosszantóbb viszont a méretük, ami megint csak elég változékony, vagy túl nagy, vagy pedig túl kicsi. Remélhetőleg ezt a későbbiekben javítják majd.

A Csúf

Akkor most jöjjön a dolog szomorú része, ami az, hogy az USA-t és Kanadát kivéve a világ többi részén korlátozva van a tartalom. Persze erre számítani lehetett, viszont több országban panaszkodtak a House of Cards és az Arrested Development miatt, mivel ezek nem elérhetőek. Ez valószínűleg azért van, mert az említett országokban már más szolgáltató birtokolja a sugárzás jogait, így a Netflix kicsit lekésett erről a buliról. Ha két évvel ezelőtt teszik meg ezt a lépést, akkor nagyobb eséllyel pályáztak volna erre, viszont így most sok műsorról lemaradhatunk egyes országokban.

A másik probléma a Netflix-el, hogy megpróbál egyedi tartalmakat gyártani, amik java része persze minőségi anyag, de leszerződtették Adam Sandlert, aki öt Netflix exkluzív filmet fog készíteni a rendszer számára. Ez persze rendben van, de remélhetőleg a Netflix a jövőben bevezeti a régiókra specifikálódott filmeket, mert jelenleg mást nem is látunk, csak a USA és Kanada filmjeit.

A tanácsom: Próbáld ki az ingyenes hónapot, aztán ha nem találsz számodra érdekes dolgokat, iratkozz le róla, várj egy két hónapot és megint neki eshetsz. Ugyanezt javaslom a konzoltulajdonosoknak is.

Netflix és lazulás:

+ A Netflix végre bárhonnan elérhető
+ Könnyű a használata
+ Eszméletlen minőség

Vagy szenvedés?

– Csak erős internet kapcsolattal jó
– Böngésző problémák
– Az újonnan csatlakozott országoknak limitált filmelérés


Spread the love
Holt hősök társasága
Bence is a Senior Staff Writer for our site. He is an avid gamer, that enjoys all genres, from Indie to AAA games. He mostly plays on the PS4 or on the laptop (since some indies get a preview build there faster). Loves obscure Japanese games that no one else dares to review on this site.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu