Never Alone Foxtales – Irány Alaszka

TESZT – Ismét Alaszkába megyünk, miután a 2014-es évben megjelent és egész minőséginek nevezhető Never Alone után idén nyáron megjelent a Foxtales névre hallgató kiegészítő, amelyben a tél lassan átfordul tavaszba, egy újabb kalandot ígérve számunkra. Talán ez még felül is múlta az eredeti játékot!

A Foxtales, mint az alapjáték is, egy indokból minden bizonnyal ritka témába nyúl bele, amely már felkeltheti az érdeklődésünket – ez nem lenne más, mint az Alaszkában honos inuit (vagy, hogy pontosabba legyek, az Iñupiat) népség kultúrájába történő betekintés. Már maga a narratíva is az ő nyelvüket használja, ami szerintem elismerésre méltó! Érződik is a Never Alone Foxtalesen, hogy egy non-profit törzsi tanácssal együttműködve fejlesztette az Upper One Games eme platformert. Értéket közvetít, ez számomra mindenféleképpen egy pozitívumnak tekinthető. Ezt azért is volt érdemes elmondanom, mert a játék komolyan elegyíti a történetet a játékmenettel.

ps4pro.eu-Never-Alone-Foxtales-1

Róka koma

Itt is két karaktert kell irányítgatnunk a siker érdekében: ezúttal is Nunát és a rókát kell felváltva vezérelni – előbbi neve nem véletlen, ugyanis ez egy utalás a Nunamiut csoportra, akik Alaszka belsejében élnek – a másik, halász-vadász csoport, a Taġiuġmiut él a partokon.

A történet egy újabb népmeséről szól, ezúttal a tenger, egy csónak és egy egér lesz a középpontban. Nuna a lassú karakter, aki viszont képes a tárgyakat elmozdítani a helyükről, a sarki róka koma pedig gyors és a túlvilági karakterekkel tud kapcsolatba lépni. A céljuk itt az, hogy kiderítsék egy végtelen hóvihar forrásának hollétét.

Igen ám, de korábban arról írtam, hogy csónak: ebből már lehet is sejteni, hogy víz alá is fogunk menni, és nem is keveset – szerencsére megfulladni a víz alatt nem fogunk, úgyhogy ettől nem kell tartani. A vízben levő élőlényektől viszont igen, szóval még ott ragadhatunk az alaszkai fagyos víz alatt!

Kodama

Elakadni el lehet, de ha esetleg mégis bekövetkezne, érdemes a rókára átváltani, hiszen a segítségével a szellemeket bírhatjuk mozgásra. Ez abban nyilvánul meg, hogy az addig utunkban álló akadályokat tudjuk kiküszöbölni. Gyorsan ki lehet találni, hogy melyik hova kerül, egész tempósan meg lehet szokni ezt a játékmenetet, ami kellemessé teszi a Foxtalest.

Figyelni azért kell, mert nem lehet tempósan végigmenni a feladatokon, főleg úgy nem, ha nincs Nuna és a róka között együttműködés. No igen, ez talán a probléma is: bár oké a narratíva jelenléte, de itt-ott váratlanul elgondolkodtató a tipp, amit ad. Előre is kell gondolkodni pár puzzleben: mit lépjük a korábban megváltoztatott helyen, hogy az azelőtti helyen és az azt megelőző helyszínen is folytassuk.

ps4pro.eu-Never-Alone-Foxtales-3

Reload

Szóval itt-ott meggyűlhet a bajunk a játékkal, ami pozitívum és negatívum is: bár jó a kihívás, de néhol picit túlzásba estek. Szerencsére újratölteni azonnal újra lehet, így nem kell fél percet várnunk az újrapróbálkozásra, ezt a Unity enginenek is köszönhetjük talán… és a checkpointok sem fognak minket ragequitre ösztönözni. Viszont legyünk őszinték, a DLC rövid. Eléggé. Kis gondolkodással másfél óra alatt végigtolhatjuk a Foxtalest, igaz, az ára ezt ellensúlyozza, mivel négy dollárba kerül, ami azért egész baráti árnak tekinthető.

ps4pro.eu-Never-Alone-Foxtales-5

Művészi, de el fog tűnni

Jó lett a Foxtales, azért is adok eme DLC-nek egy nyolcas értékelést. Remek audiovizualitása van, bár a grafika nem valami nagy szám. Az audió kitűnő, főképp a narrátor nyelve miatt. Kihívás szintjén is rendben van, bár egy picit túlzás itt-ott… de mégis, el fog tűnni. Ez a játék túl elvont egy átlagos játékosnak. Nem egy népszerűbb illetőt láttam elsiklani efelett (a King’s Quest esetében dettó…), holott ez egy inuit népi hagyományt tiszteletben tartó termék lett. Ilyet játékban milyen gyakran látunk? Szerintem nem gyakran; megéri megnézni, hogy milyen lett!

A Never Alone Foxtales puzzle-, és platformerrajongóknak kitűnő kiegészítő a tavalyi alapjátékhoz. Ha kulturális szórakozásra vágyunk, akkor ez remek, sőt, olcsó folytatás – ilyet szívesen elfogadnánk gyakrabban is!

-V-

Pro:

+ Inuit kultúrába tekint betekintést
+ Remek audió
+ Nem egyszerű

Kontra:

– Tényleg nem egyszerű
– Sajnos nem valami hosszú, igaz, az ára sem nagy
– El fog tűnni a mélyvízben, nem kapott nagy hírverést, pedig megérdemelné

 

Kiadó:E-Line Media

Fejlesztő:Upper One Studio

Stílus:ügyességi platform

Megjelenés: 2015 Augusztus 6

Never Alone Foxtales

Grafika - 8.5
Zene/Audio - 9.5
Kihívás - 8.9
Történet - 9.1
Hossz - 4.2

8

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu