Dr Dre – Compton

SPOTIFY – Mialatt mindannyian arra vártunk, hogy a régóta készülő, sokat hangoztatott Detox album elérkezzen DR. Dre kezei alól, úgy tűnik az ikonikus zenész leselejtezte eddig készült albumát, és egy eddig ismeretlen darabbal állt elő a semmiből a Comptonnal. Mikor az első információk kikerültek az albumról, már akkor „soundtrack”-nak lett cimkézve, később pedig az is kiderült, hogy a hamarosan befutó Straight Outta Compton filmzenéjéről van szó, amiben Dr. Dre és Ice Cube nevei vezetik a cast listáját, és egy ütős életrajzi filmnek ígérkezik. Ez persze nem vigasz mindazoknak, akik a ’99 óta nem publikáló zenésztől végre egy önálló albumot vártak.

 

Nézzük meg mit is nyújt nekünk, a régen hallott Dre, az új albumában. Nos az igazság sajnos az, hogy semmi újat amit eddig ne halhattunk volna tőle számtalanszor. Az új album csupán rávilágít arra a szomorú tényre, hogy az egykoron ikonikus karakter mennyire is megöregedett, mennyire nincs már képben a követendő formulák kapcsán. Továbbra is ugyanazt a perspektívát használja amit 1999-ben, és ez a fennakadás – legyen bárkiről is szó – egy akasztással ér fel a zenei iparban.
Persze lehet ellenvéleményen lenni, a torkomnak is eshetnek Dr. Dre rajongói – akit egyébként mindattól függetlenül, amit ezúttal nyújtott, tisztelek és csodálok -, de ez az album sokkal inkább tűnik nekem egy legutolsó rúgásnak egy haldoklótól, mint egy tényleges újjáéledésnek. Pedig valljuk be őszintén mindannyian az utóbbit vártuk.

Persze java részt a csalódottság beszél belőlem, hiszen ha ténylegesen a közelgő filmmel kötjük össze az albumot, akkor érthetővé válik, hogy miért is nem szerepel Dr. Dre szólóban a lemez nagy részén. Erre volt szükség a filmhez, hiszen Dre egyik legpozitívabb tulajdonsága, hogy sorra veszi a szárnyai alá, a kezdő művészeket, rappereket és segíti őket előre törni a zenei iparban. Ehhez mérten a lemezen hallható dalok is olyan zenészek társaságában csendülnek fel, akikkel a „Nagy veteránnak” már volt dolga.

A nagyobbak közül halhatjuk a Comptonban Eminemet, Snoop Doggot, Ice Cube-ot, és Xzibit-et, a kevésbé ismertek közül pedig Anderon Paak, King Mez, Jon Connor és nem utolsó sorban a The Chickago Kid is megjelenik. Igazi „megamontázs” lett, pontosan olyan amilyenre egy életrajzi filmnek szüksége van.

– Kese –

Dr Dre - Compton

Zene - 7.5
Szöveg - 8
Stílusában - 8
Innováció - 6
Divatában - 7

7.3

A dalok jóra sikerültek, igazi Rap amire számíthattunk is. Viszont egyenlőre, kissé üresnek hatnak azoknak az embereknek – ilyen vagyok jómagam is – akiket még nem hozott össze a jószerencse a filmmel. Kíváncsian várom mit is hoztak össze a srácok, viszont a teljes zenei értékeléshez szükséges az a háttér, amit a film nyújt majd. Így jó-előre az albumról csak ennyit, érdeklődve várjuk a Straight Outta Comptont, aminek kapcsán újfent egy bemutatóval jelentkezünk majd és ott újfent kitérünk majd a zenei részre.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Kese is a young talented writer and music producer from Hungary. He loves any styles of music, and movies too. In his free-time he plays action & adventure games.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu