Lukas Graham: 7 years – A soul pop erejével

SPOTIFY – Ugyan még tavaly szeptemberben jelent meg a dán csapat kislemeze, a mindössze egyetlen dalt magába foglaló 7 years, viszont csupán a napokban sikerült meghódítania a Spotify nemzetközi toplistáját. Ugyanezen dal, a banda 2015-ben megjelent Lukas Graham (Blue Album) című kiadványában is megjelent. Amióta csak a 7 years felütötte a fejét, azóta stagnál Norvégia, Svédország, Ausztria és Írország zenei toplistáinak az élén. És, hogy vajon miért csupán most került a Spotify nemzetközi rangsorának az élére? Az idén márciusban megjelenő album apropójából a zenekedvelők már jó előre készítik magukat a soul pop fiatal képviselőinek legújabb kiadványára.

 

Lukas Graham Forchhammer-en kívül még fellelhető az együttesben Mark Falgren (dob), Magnus Larsson (bass), és Kasper Daugaard aki a billentyűkért felel. A banda 2011 óta zenél aktívan együtt, és az utóbbi idők kiadványait tekintve jogosan remélik a rajongók, hogy még sokáig együtt is maradnak.

 

Bólogass, énekelj!

Lukas Graham stílusához tartozik, hogy a soul alapokra felhúzott pop zenei motívumokat hip-hop elemekkel tarkítja a sokszínű összkép érdekében. Nem egyszer láthattuk már, hogy ez a képlet megbukik, viszont ki tudja miért, de Lukas és csapata nagyon ráérzett arra, hogy ezt a vegyületet a helyén kezelje. A 7 years című dalban a húrok folytonosan sóhajtoznak, miközben Graham remegtetett hangjával egy olyan dalszöveget énekel fel, amilyennel már régen lehetett dolgunk. Nem csak felületes értelmezésre alkalmas a zeneszám, ugyanis eltérően a divat-pop nagyobb alakjainak dalaitól, a 7 years-t nyugodt lélekkel elemezhetjük, boncolgathatjuk, a hallottakon kívül találunk mélyebb üzenetet.

A produceri munkálatokat a Future Animals végezte a dalon, a zeneszövegért pedig maga a frontember Lukas felelt. A dal egy nagyon érzelmes alkotásra sikeredett, ami egyszerre szól a gyermekkorról, a felnőtté válásról és a két korszakot összekötő útról, annak nehézségeiről. Persze a remélt jövőkép sem maradhat el, ami hű marad Lukas jelleméhez. Örül annak, amit elért, szeretne még többet, de előtérbe helyezi családját, és reméli, hogy dalait egyszer a gyerekeinek énekelheti majd.

 

A tökéletes dal

A 7 years egy elképesztő dallamvilággal járul elénk, hasonlóképpen az előadó Mama Said című dalához. A ritmusa remekül keresztezi a soul stílust és a populáris zene elemeit, amíg a dalszöveg, ami kíséri, egyszerűen kiváló. Ritka az, hogy ennyi pozitívumot feltudok sorolni egyetlen dal mellett, viszont Lukas Graham az egyik legtehetségesebb soul pop előadó a kortársai között. Az énekhangja nagyon a helyén van, a háttércsapat pedig ügyesen kiszolgálja az énekes hangjának igényeit, így a végkifejlet szinte mindig egy kiegyensúlyozott, harmonikus produkció. Jelen esetben is sikerült annyira összehangolniuk a zenei aláfestést az énekkel, hogy egyik sem nyomja el a másikat, és mind a két elem szerves része a 7 years-nek.

-Kese-

Lukas Graham: 7 years

Zene - 9.4
Szöveg - 8.9
Stílusában - 8.6
Innováció - 8.2
Divatban - 7.6

8.5

KIVÁLÓ

Személy szerint már nagyon várom, hogy márciusban megjelenjen a következő kiadvány Lukas Grahamtől. Sajnos napjaink zenefelhozatalában ritka az olyan csapat, ami ennyire képes átadni az érzéseket anélkül, hogy az a zene rovására ne menne, vagy éppen fordítva. Lukas Graham és csapata megtalálta az arany középutat.

User Rating: 4.4 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Kese is a young talented writer and music producer from Hungary. He loves any styles of music, and movies too. In his free-time he plays action & adventure games.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu