PlayStation 5 Pro: az alapmodellnél háromszor erősebb GPU? [VIDEO]

Egy olyan adat tudódott ki a PlayStation 5 félgenerációs frissítéséről, ami felettébb meglepően hangzik, és inkább olyan teljesítménynek hat, amit inkább a következő konzolgenerációtól várnánk.

 

A Digital Foundry egy újabb videóban beszélgetett a még be sem jelentett PlayStation 5 Pro-ról. A szerkesztők főleg a GPU részleteiről diskuráltak. A Sony fejlesztői portálján látható információ szerint 30 WGP (work group processor = munkacsoport processzor) lesz benne, ami 33,5 TFLOPS számítási teljesítményt tud. Az alap PlayStation 5-ben 18 WGP található, és ez 10,23 TFLOPS-ot tud. Szóval a PlayStation 5 Pro grafikus chipje közel háromszor nagyobb számítási performanszot képes felmutatni (227%), de a Sony maga inkább csak 45%-kal számol.

A Digital Foundry szerint a 33,5 TFLOPS a 60 számítási egységből (CU = compute unit) 2,18 GHz órajelet jelent, ami az alapmodellnél alacsonyabb, de ne feledkezzünk meg az ultra boost módról, amivel a GPU órajele felkúszik 2,35 GHz-re (ez 36 TFLOPS-ot jelent), de csak néhány játék fogja tudni ezt elérni, ugyanis az erőfelvétel tekintetében azért a korlátokat nem feszegetheti a konzol (magyarul: leégne az egész, túlmelegedne, stb…). Más változás is lesz: a gyorsítótár struktúrája dupla annyi L1 cache-et, dupla méretű L0-t (16 helyett 32 KB) jelent, és shader engine-enként több számítási egységgel, továbbá gyorsabb sugárkövetéses (ray tracing) teljesítménnyel rendelkezik. A GPU az alapmodellben nem található DirectX 12 Ultimate funkciókat is alkalmazni fogja, így hardversen támogatja a változó rátájú árnyalást, a mesh árnyalást, és a hybrid MSAA is plusz funkciókkal bír.

A PlayStation 5 Pro nem rendelkezik még megjelenési dátummal. Állítólag az év vége felé, feltehetőleg ősszel fog eljutni a boltokba. A Sony hivatalosan még be sem jelentette a konzolt, és emiatt felettébb szokatlan, hogy ennyire pontos részleteket hallani (jelenleg pleykaként!) a félgenerációs frissítésről, amiről nem mernénk találgatni sem, hogy mennyiért lehet majd megvásárolni. 600 euró? 650? Esetleg 700?

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu