Elhunyt „Pac-Man atyja”

Masaya Nakamura nélkül az egyik legfontosabb japán kiadó/fejlesztő cég nem létezne.

Nakamura, aki 1925. december 24-én született, 1948-ban diplomázott a yokohama-i egyetemen. 1955-ben alapította meg a Nakamura Manufacturing céget – a kezdetekben Yokohama egyik üzletének tetején gyermekeknek szánt játékokat működtetett ezen a néven.

A hetvenes évek közepén az Atari japán leányvállalata anyagilag küszködött, és két vásárló jelentkezett be – az egyikük az akkortájt flippergépeket gyártó SEGA (!) volt, a másik pedig Nakamura, aki nyolcszázezer (!) dollárt kínált az Atari Japanért a SEGA ötvenezerével szemben. (Nolan Bushnell, az Atari alapítója fél millióval is megelégedett.) Eközben jött az átnevezés a ma már patinásan hangzó Namco névre. A cég alig pár év múlva tarolt a játéktermi piacon egy bizonyos sárga, szellemeket is felfaló figurával, akit ma is úgy nevezünk, hogy Pac-Man...

A Namco név 2005-ig volt ismert ebben a formájában, amikor a Bandai-jal való egyesülés következtében létrejött a Bandai Namco, ami ugye ma is egy fontos szereplője a japán (és a nemzetközi) játékiparnak.

Nakamura a filmekben is kipróbálta magát: 1993-ban a Namco felvásárolta a Nikkatsu filmstúdiót, és felelős producerként több film stáblistájában is megtalálhatjuk nevét.

Még Katsuhiro Harada, a Tekken kiötlője (ne feledjük, ez a Namco egyik fontos franchise-a még ma is) is gyászol – ő Nakamurát már-már apjaként kezelte.

Nakamura január 22-én, 91 éves korában hunyt el a Bandai Namco közleménye szerint, temetésén csak közeli rokonai vettek részt. Isten nyugosztalja.

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu