Ferdinánd – Cuki a bika, de erőtlen

FILMKRITIKA – Mielőtt belemennék ennek a mesének is alig nevezhető valaminek a tüzetesebb ismertetésébe, azért csak kifejteném szerény véleményemet a bikaviadalokról. Alapvetően elítélem az állatkínzást, és megvetem azokat, akik ebben örömüket lelik. Leginkább azért, mert a szerencsétlen állat nem tehet semmiről, az emberről meg az a hír járja, hogy gondolkodó lény.

 

Szóval most egy bikaviadal során az állatnak valójában semmi esélye nincs, viszonylag ritkán járnak úgy a nagyon bátor matadorok, hogy őket teszik a tepsibe, akkor meg mi az értelme? Az EU-ban azért is felszisszennek, ha nálunk libát tömnek, de bezzeg a bikaviadal mai napig mehet. Nos most a Blue Sky úgy gondolta, ez lesz a legjobb téma legújabb gyerekfilmjüknek.

CGI… CGI mindenhol…

Abból is kicsit elegem van, hogy lassan nem marad olyan élőlény, akiből ne faragtak volna CGI mesehőst. Ezek olykor jól sülnek el, de van, hogy kifejezetten otromba lesz a végeredmény, lásd a hírhedt Cápamesét, és most bizony csatlakozik hozzá Ferdinánd is, mert hagy ne kanalazzam már be, hogy egy bika, az tök cuki.

Igazából már a kölyökkori részekben sem sikerült elérni a cukiság faktort, mert hősünk béna és elesett, és leginkább fura, hogy alkotói véletlenül se menjenek szembe a trendekkel. De még ez az érdekesebb része a mesének, mert körülbelül húsz perccel később az egész annyira leül és érdektelenné válik, hogy az valami borzalmas. Mindegy, a gyereknek biztos jó lesz… a nagy böhöm bika, akit le akarnak gyilkolni.

Kislány a bikájánál…

Ha ez nem lenne elég, dramaturgiai gondok is adódnak, mert Ferdinánd egy ponton megismerkedik egy kislánnyal, akivel elválaszthatatlan barátok lesznek, és úgy tűnik ettől a ponttól kettejükről szól a történet, de aztán a kislányt se szó, se beszéd kiírják a történetből, és majd csak a végén bukkan fel, de akkor is feleslegesen. Hát az ilyenek miatt kullog a Blue Sky az amerikai CGI mesegyártás legvégén.

Aki nem tudná, annak egy kis gyorsképzés: Pixar, Disney, Dreamworks… Blue Sky. Bár, most, hogy a Disney megette a Foxot, valószínűleg a két utóbbi stúdió is az ő égiszük alatt készíti a további meséket, mert eleddig a Fox divíziójához tartoztak.

Ezt a látványt jobban is bebikázhatták volna

A Blue Sky technológiailag se igazán van a toppon, – nagyjából a tíz évvel ezelőtti szinten mozognak – ezért is igyekeztek ezt humorral elfedni, de hát öt Jégkorszak után, nem csoda, ha szeretnék, ha valami más is sikerülne. Azonban ez nem a Ferdinánddal fog sikerüli – a rajzfilm időközben megbukott az USA-ban a karácsonyi dömpingben -, úgyhogy aki mégis szeretné sokkal rövidebb idő alatt megismerni ezt a történetet, azoknak ajánlom az 1938-as, nyolcperces Disney rajzfilmet, vagy az 1936-os eredeti, és több mint hatvan nyelvre lefordított Munro Leaf mesekönyvet.

-Scal-

Ferdinánd

Rendezés - 6.2
Animáció - 5.4
Történet - 4.6
Látvány/audio - 6.8
Hangulat - 5.8

5.8

KÖZEPES

A rajzfilm időközben megbukott az USA-ban a karácsonyi dömpingben -, úgyhogy aki mégis szeretné sokkal rövidebb idő alatt megismerni ezt a történetet, azoknak ajánlom az 1938-as, nyolcperces Disney rajzfilmet, vagy az 1936-os eredeti, és több mint hatvan nyelvre lefordított Munro Leaf mesekönyvet.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Scal is an expert and avid movie buff and critic, not missing out on any of the latest movie releases. He was working on a movie website in the past, before joining theGeek. He's also a gamer and likes retro games very much.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu