Erőszakos videójátékok: már az amerikai elnök is felszólalt!

Már Donald Trump is változást követel.

A floridai Parklandben történt iskolai lövöldözés miatt a Fehér Házban az iskolai biztonságról tartott megbeszélést az Egyesült Államok elnöke. Szóba kerültek a videojátékok és a filmek is – Trump szerint ha ezek erőszakosak, befolyásolhatják a fiatalokat. Felvetette, hogy egy értékelőrendszert kellene bevezetni, de mintha elfeledkezett volna arról, hogy az ESRB, az ottani besoroló bizottság már rendelkezik ilyennel…

Trump amúgy korábban is már a játékok felé mutogatott – még 2012 decemberében, a Sandy Hook-esemény során ezt írta Twitteren: „A videojátékok erőszakosságát és feldicsőítését meg kell állítani – szörnyeket alkotnak!” Trump felvetéséből nem lehetett kideríteni, hogy az ESRB és az MPAA (ez a filmekkel foglalkozó szövetség) értékelési rendszerei helyett lenne az új metódus, és erről még azt sem tudni, hogy ezt közvetlenül az amerikai kormány felügyelné – az ESRB/MPAA páros ugyanis független szervezet. (Trump filmes felvetésébe most nem megyünk bele – lényegében ott is az erőszakra, szexualitásra jutott gondolataival.)

Az Egyesült Államok elnöke amúgy nincs egyedül: Robert Nardolillo, Rhode Island állam szenátorának tervei (amik itt olvashatóak) szerint ő minden M (felnőtt, csak 17 éven felüliek által megvásárolható) és AO (18 éven felüliek által megvásárolható játék, ilyenből nincs sok – többnyire pornográf jellegű alkotásokról van szó, kivétel: Manhunt 2, Fahrenheit: Indigo Prophecy Director’s Cut, Hatred…) játékra egy tíz százalékos adót vetne ki. Az ebből származó bevételt az iskolák kapnák: lelki egészségi programokra, tanácsadásra, illetve „egyéb konfliktusok kezelésére” költhetnék a pénzt. Nardolillo szerint azért szükséges az adó bevezetése, ugyanis az USA alkotmányának első kiegészítése szerint az államok nem tilthatják meg a fiataloknak a játékok értékesítését.

2015-ben az amerikai pszichológiai szövetség azt írta, hogy bár minden fajtája az erőszaknak (legyen az halálos vagy sem) agressziónak minősül, de minden agresszió tekinthető erőszakosnak. Whitney DeCamp, a nyugat-michigani egyetem kisegítő professzora azt mondta a CNN-nek 2016-ban, hogy akik erőszakos játékokkal játszanak, nagyobb esélye van annak, hogy agresszívak legyenek a való életben is.

Mintha 2007-ben járnánk és újra Jack Thompson lenne a hírekben…

Forrás: GameSpot, PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu