Kingdom Come: Deliverance: kis pénz, kis foci?

A közösségi finanszírozással megvalósult játék bár már egy milliónál is több eladással büszkélkedhet, nem jelent meg polírozott állapotban.

Martin Klíma (nem röhög, ez a neve), a Kingdom Come: Deliverance felelős producere a fórumukon válaszolt néhány közösségi kérdésre, és eközben kifejezte, hogy a középkori RPG valahol az AAA címek és indie projektek között van. (Ilyesmire már láttunk példát: Hellblade: Senua’s Sacrifice.)

„Nem látom úgy, hogy a KCD az Assassin’s Creedek vagy a Shadow of War ellen versenyezne. Nekünk egyszerűen nem volt annyi erőforrásunk, hogy ilyen játékot csináljunk. Viszont nem gondolom azt sem, hogy a KCD indie lenne. A trend, amit a „valódi”, imént említett AAA játékokban látok, az az, hogy egyre megbocsátóbbak lesznek, a kazuár játékosoknak szánva azokat. Ezek olyan játékok, amik gyakorlatban „játsszák magukat”. Mindig ott vannak bennük a mutatók, a parancsok és hasznos tippek, hogy ne kelljen azon gondolkodnod, mit kell tenned legközelebb.

Ez nem teljesen rossz. Látom, hogy miért ezt a megközelítést használják azok a cégek, amik ezeket a játékokat fejlesztik. Természetesen van rájuk kereslet, amit az értékesítési adataik bizonyítanak. Ezzel szemben az indie játékok között látunk egy olyan trendet, hogy eredetibbek és kevésbé megbocsátóak, de mivel kisebb költségvetésből készülnek, olyan formátumot kell követniük, amiben könnyebb fejleszteni (pl. 2D-s platformerek, felülnézetes shooterek).

A KCD a kettő között áthidalóként szolgál: szívében egy indie játék – sokkal inkább hardcore, többet követel, tüzesebb -, de vizualitásában és produkciós értékeiben véve AAA játék. Szabadon beismerem, hogy azt kívánom, bárcsak több időnk lett volna kijavítani a játékot a megjelenés előtt, hiszen ezt érdemlik az AAA címek…”, mondja Klíma. A mondás tehát érvényes: kis pénz, kis foci.

Valószínűleg akkor a kiadó, a Deep Silver sürgette meg a Warhorse-ot a fejlesztés befejezésével. (Nem baj, pórul is jártak: a megjelenés után egy nappal a THQ Nordic echte bekbelezte az egész céget…)

Forrás: Kingdom Come fórum

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu