PlayStation 4: itt az 5.53-as firmware, de váratlan meglepetéssel!

Nem, nem vágja tönkre a konzolt a rendszerfrissítés, de okozhat kellemetlen pillanatokat.

Szóval nemrég megjelent a legújabb, tipikusan csak a stabilitás minőségét megnövelő firmware, viszont az európaiak a telepítés után egy olyan üzenetablakkal találhatják szemben magukat, ami szerint adatot gyűjthet a PlayStation 4-ünkről és arról, hogy miként használjuk.

Kétfajta adatot gyűjthet tőlünk a Sony – az egyik a szolgáltatásokkal kapcsolatos, ami szerintük ahhoz kell, hogy az online szolgáltatásokat biztosítsa számunkra; a másik pedig a „kiegészítő adatok” alatt található. A Sony adatot küld, fogad és gyűjt a PlayStation 4-ünkről, így például tudhatják, hogy melyik appot vagy milyen videót néztünk. Emiatt mondjuk fizethetnek a licenszelőknek a megtekintett videóért (mondjuk Netflixen valamit), az online játékok esetében pedig a karakterünk mozgásait gyűjtheti, hogy ezt a többi online játékosnak biztosíthassa (ergó stabilabb lehet a multiplayer). Hálózati beállítások, a PlayStation 4-ünkre kötött eszközök (kontroller, PlayStation VR headset), töltési idők, legális adatok, hibaüzenettel kapcsolatos információk – ezeket is nyomon követik.

Ez azért még nem minden: a „kiegészítő adatok” alatt például azt is gyűjthetik, hogy miként és mikor használjuk egy játék kezelőfelületét, a pálya melyik részét fedezzük fel, milyen fegyvereket használunk, milyen karakterekkel lépünk interakcióba, vagy akár azt is, hogy milyen rendszerbeállításokat módosítunk és mit is nézünk meg a PlayStation Store-on. Persze az ebben a bekezdésben említett feltételes mód nem volt véletlen: ezeket nem KÖTELEZŐ szolgáltatnunk (ha rábólintunk, személyre szabott reklámokat kapunk…), de az előző paragrafusban taglaltakat IGEN, ha felraktuk az 5.53-as firmware-t. A Sony az eszközzel kapcsolatos adatokat azért gyűjti, hogy névtelen statisztikákat készítsen, az új termékeket megértse és azok teljesítményét megemelje, és korlátozza a csalásokat és a jogosulatlan viselkedést.

A GameSpot szerint az Egyesült Államokban ilyesmire nem volt példa, így esélyes, hogy az Európai Unióban májusban bevezetésre kerülő GDPR (General Data Protection Regulation – Általános Adatvédelmi Szabályozás) elvárásainak megfeleljen.

Forrás: GameSpot

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu