Leépítések a H1Z1 fejlesztőinél, de szokatlanul durva ügy miatt!

Nem egészen azért rúgnak ki egyeseket, mert rosszul megy a játékuk – nem, ennél azért sokkal durvább az indok.

A héten az Egyesült Államok kormánya több orosz oligarcha bankszámláját fagyasztotta be, mert „destabilizációt” okoztak – itt például a 2016-os választásokra kell gondolni. Mi köze van ennek a Daybreak Gameshez?

Az egyik üzletember, aki a célkeresztbe került, Viktor Vekselberg. Ő a Renova csoportot birtokolja, és ez a Columbus Nova leányvállalata volna. Az utóbbiról sokáig azt csiripelték a madarak, hogy a Daybreak a tulajdonukban lenne, miután a Sony-tól 2015-ben megvásárolták. Eddig talán követhető az ügy, de innen kezd fordulatot venni a történet. A MassivelyOP arról ír, hogy a Daybreak egy közleményt publikált, tagadva bárminemű kapcsolatot a Columbus Novával.

„Jason Epstein, aki a Columbus Nova egyik tagja volt korábban, mindig is az elsődleges tulajdonosa és felelős elnöke volt a Daybreak Game Companynek (korábban Sony Online Entertainmentnek), amit a Sony-tól 2015 februárjában szerzett meg,” írja a közlemény. Aha… akkor itt megállunk egy percre. John Smedley, az előző elnök a VG247 meg is nevezte a Columbus Novát mint befektető céget, aki a Daybreak/SOE-t megvásárolta.

„A jelenlegi felelős elnök, Jason Epstein, a Columbus Nova korábbi senior vezető partnere volt az, aki megvásárolta a Daybreaket, nem pedig a Columbus Nova. Ez a megkülönböztetés sosem volt a múltban kijavítva, úgyhogy ezt most megtesszük,” írta a Daybreak. A Twitteren DKTanic közzétette a Daybreak azóta már eltüntetett adatvédelmi irányelveit, és ebben a Daybreak a Columbus Novát konkrétan az anyacégének nevezi.

Érdekes időzítés: két nappal ennek kirobbanása után a Daybreak leépítéseket jelentett be – közel hetven alkalmazottat küldtek el! Hárman már biztosan ki lettek rúgva: Ry Schueller (brandmenedzser), Steve Melton (operatív mérnökmenedzser), és J. Goldberg (közösségi menedzser). Erre reagált a Daybreak is egy újabb közleménnyel.

„A Daybreak megerősíti, hogy átszervezzük a munkaerőnket, hogy a cégünk a jövőben jobb helyzetben legyen. Emiatt egy kifejezetten nehéz döntést kellett hoznunk, hogy a stúdió több részlegéből meg kellett válnunk néhány alkalmazottunktól. Mindent megteszünk, hogy az érintett személyek megfelelő segítséget kapjanak a váltásuk során. A Daybreak továbbra is arra fókuszál, hogy nagy méretű online játékokat fejlesszen és adjon ki, támogatva a már megjelent, régóta működő játékainkat, franchise-ainkat.”

Az egészben az a gyanús, hogy néhány napja pont arról írtunk, hogy a H1Z1 a PlayStation 4-re érkezik. Lehet, hogy ez egy kétségbeesett lépés volt, de nem biztos, hogy ez elég – a Gazillion Entertainment sem úszta meg annak ellenére, hogy a Marvel Heroesból egy új változattal rukkolt elő a csapat.

A free-to-playesedés ellenére a H1Z1 a PC-n messze van a sikeres napjaitól (kb. 7000 játékos egyszerre, holott régebben 200 ezret is behúzott), szóval érdekes jövőkép előtt áll a Daybreak

Forrás: VG247

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu