Több mint 15 millió forintnyi pénzt költött mobiljátékokban egy pap!

Egy amerikai papot, Lawrence Kozaket azzal vádolja a rendőrség, hogy jelentős összeget költött el több népszerű mobilos játékban, ezzel eltapsolva a Saint Thomas More Parish katolikus egyházközösség pénzét…

 

Az Egyesült Államok Pennsylvania államában található Pottstown, és itt tevékenykedik egy katolikus pap, akit a rendőrség azzal vádol, hogy több mint 40 ezer dollárt költött el az egyházközség kontójára mobilos játékokban. Candy Crush, Mario Kart Tour, Pokémon Go, Cash Frenzy, pár félkarú rabló és rejtett objektumos játék… szóval eléggé változatos a lista.

A The Philadelphia Inquirer szerint Lawrence Kozak az egyházközség hitelkártyájával dorbézolt, és a végösszeg négy év alatt gyülemlett fel, és 41879 dollár 83 cent volt az, amit elköltött. Ez 15 millió 256 ezer forint, és 2019-ben kezdődtek a vásárlások. A hatóságok először 2022-ben kaptak értesítést a templomi vezetőségtől az ügyről. Akkor a rendőrség elbeszélgetett Kozakkel, és a nyomozóknak azt mondta, hogy a személyes kártyáját és az egyházközség hitelkártyáját is az iPhone-jához kötötte. Az utóbbit „streamelésre” (mondjuk Netflixre), illetve „Microsoft Office-ra” használta szerinte. Az utóbbi kijelentése miatt az a gyanúnk, hogy hazudik!

Szerinte nem direkt használta az egyházközség hitelkártyáját a mikrotranzakciókra, de akaratán kívül ez bekövetkezhetett, mert „nem figyel oda a részletekre”, és általában csak a végösszeget nézte a fizetés előtt. Szerinte a vásárlások az „erősödésre” mentek, nem szerencsejátékra. A rendőrség dokumentumai között van egy olyan táblázat is, ami Kozak Apple ID-jéhez köthető, és kimutatja az ÖSSZES vásárlást 2018. december 30-a és 2022. június 15-e között. A teljes összeg 214265 dollár és 8 cent, és köztük vannak szokatlan tranzakciók, amik a templom pénzügyi adatai között is felbukkannak, és az is kiderült, hogy Kozak a hitelkártyára is utalt a saját számlájáról, összesen 10600 dollár értékben (ha a teljes összeget lefedte volna, akkor semmi baj nem lenne…).

De találtak egy Amazon-fiókot is, amin az egyházközség pénzével vásárolt egy Fire Tabletet, és egy hátizsákot is, amiket Kozak keresztlányának postáztak „Larry bácsi” által aláírt üzenetekkel. Ezek után nem csoda, hogy 2022 novemberében adminisztratív szabadság alá helyezték Kozaket. 2023-ban az utódja, Thomas Kletzel a rendőrségnek elmondta, hogy Kozaktől kapott egy 8000 dollárt érő csekket, amivel az egyházközségnek adott vissza pénzt, és a kézzel írt levelében bocsánatot kért, hogy mindez mekkora stresszt okozott mindenkinek. Szintén tavaly mondta az egyházközség üzleti menedzsere, hogy szkeptikus afelől, hogy Kozak nem tudott, kinek a pénzét költi el.

Csütörtökön aztán vádat emeltek Kozak ellen lopás és más, kapcsolódó bűncselekmények miatt, és azóta 250 ezer dolláros óvadék letétele után szabadlábra helyezték. A rendőrségnek azt mondta Kozak, hogy a játékfüggősége miatt tanácsadásra szorul. De talán túl késő mindez.

Forrás: PCGamer, The Philadelphi Inquirer, Catholic News Agency

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu